Indiferent că este vorba de moloz, deşeuri vegetale sau resturi textile, orădenii nu pot avea nicio scuză dacă aruncă aceste mizerii la colţ de stradă sau pe terenuri virane. De câţiva ani, Oradea are două centre de colectare separată a deşeurilor, unde orice locuitor al oraşului poate preda gratuit 12 tipuri de deşeuri.
Mobilă veche, textile, medicamente...
Amenajate de Primăria Oradea şi RER Vest pe străzile Thurzó Sándor, respectiv Uzinelor, cele două platforme au fost anume gândite ca o soluţie pentru deşeurile care nu pot fi aruncate de cetăţeni în pubele. Aşa cum se ştie, de la locuinţele şi firmele din oraş, operatorul de salubritate ridică astăzi separat trei categorii de deşeuri: biodegradabile (aruncate în pubelele maro), reciclabile (în saci galbeni sau pubele) şi reziduale (în pubele negre). În plus, pentru blocuri, Primăria a comandat şi pubele verzi, pentru colectarea sticlelor, de asemenea golite de RER Vest distinct de alte fracţii.
În mod firesc, orădenii produc şi alte tipuri de resturi, care nu au cum fi aruncate în pubele, cum sunt piesele vechi de mobilier, saltele uzate, geamuri, resturi din construcţii, ori deşeuri periculoase, precum cutiile vopselelor ori medicamentele. Toate acestea pot fi predate, gratuit, la oricare dintre cele două centre.
Soluţie pentru moloz
Până la finalul lunii septembrie, cele două platforme au adunat, în total, 5.372 tone de deşeuri, în cantităţi aproape egale (2.598 tone la centrul de pe Uzinelor, respectiv 2.774 tone la cel de pe Thurzó Sándor). Ponderea cea mai mare este reprezentată de moloz, justificabil, dat fiind că orice orădean poate preda gratuit cantităţi reduse din aceste deşeuri (rămase în urma lucrărilor care nu necesită autorizaţie de construcţie).
De asemenea, orădenii duc în aceste centre şi multe deşeuri biodegradabile, îndeosebi primăvara şi vara, când au de lucru şi prin grădini. În loc să arunce iarba tăiată în pubela maro şi să plătească pentru colectarea ei, mulţi cetăţeni o duc la aceste centre, unde o predau gratuit.
Singura condiţie pentru predarea gunoaielor la cele două centre de colectare separată este prezentarea unei cărţi de identitate care să ateste că persoana care duce mizeriile locuieşte în Oradea. Simplu şi eficient!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.