URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2021, 13:29

Tomberoane pentru toate deșeurile: Orădenii au la îndemână două centre de colectare gratuită (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că este vorba de moloz, deşeuri vegetale sau resturi textile, orădenii nu pot avea nicio scuză dacă aruncă aceste mizerii la colţ de stradă sau pe terenuri virane. De câţiva ani, Oradea are două centre de colectare separată a deşeurilor, unde orice locuitor al oraşului poate preda gratuit 12 tipuri de deşeuri.

Mobilă veche, textile, medicamente...

Amenajate de Primăria Oradea şi RER Vest pe străzile Thurzó Sándor, respectiv Uzinelor, cele două platforme au fost anume gândite ca o soluţie pentru deşeurile care nu pot fi aruncate de cetăţeni în pubele. Aşa cum se ştie, de la locuinţele şi firmele din oraş, operatorul de salubritate ridică astăzi separat trei categorii de deşeuri: biodegradabile (aruncate în pubelele maro), reciclabile (în saci galbeni sau pubele) şi reziduale (în pubele negre). În plus, pentru blocuri, Primăria a comandat şi pubele verzi, pentru colectarea sticlelor, de asemenea golite de RER Vest distinct de alte fracţii.

În mod firesc, orădenii produc şi alte tipuri de resturi, care nu au cum fi aruncate în pubele, cum sunt piesele vechi de mobilier, saltele uzate, geamuri, resturi din construcţii, ori deşeuri periculoase, precum cutiile vopselelor ori medicamentele. Toate acestea pot fi predate, gratuit, la oricare dintre cele două centre.

Soluţie pentru moloz

Până la finalul lunii septembrie, cele două platforme au adunat, în total, 5.372 tone de deşeuri, în cantităţi aproape egale (2.598 tone la centrul de pe Uzinelor, respectiv 2.774 tone la cel de pe Thurzó Sándor). Ponderea cea mai mare este reprezentată de moloz, justificabil, dat fiind că orice orădean poate preda gratuit cantităţi reduse din aceste deşeuri (rămase în urma lucrărilor care nu necesită autorizaţie de construcţie).

De asemenea, orădenii duc în aceste centre şi multe deşeuri biodegradabile, îndeosebi primăvara şi vara, când au de lucru şi prin grădini. În loc să arunce iarba tăiată în pubela maro şi să plătească pentru colectarea ei, mulţi cetăţeni o duc la aceste centre, unde o predau gratuit.

Singura condiţie pentru predarea gunoaielor la cele două centre de colectare separată este prezentarea unei cărţi de identitate care să ateste că persoana care duce mizeriile locuieşte în Oradea. Simplu şi eficient!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Chapeau
Nu stiu daca fost ideea chelului, dar e din categoria "Magna cum laudae"
Postat 22 Octombrie 2021, 21:19 de excalibur
sugestie
faceti-le programul de operare non-stop, cu cateva camere de filmat in curte pentru siguranta. Daca eu lucrez 12 ore pe zi, sa apuc macar sa ajung si acolo fara sa tin mizeria pana in weekend
Postat 22 Octombrie 2021, 00:33 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON