URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2012, 12:58

Tokes: "Clanul" UDMR Bihor a încercat să vândă Centrul Cultural Ady Endre

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat, marţi, la Oradea, că deţine informaţii neoficiale potrivit cărora "clanul" liderilor UDMR Bihor încearcă să vândă unui investitor din Ungaria un imobil construit la Oradea cu bani publici de la Budapesta, destinat Centrului Cultural Ady Endre.

"Centrul Cultural Ady Endre a fost furat de Fundaţia Mecena, de acea nomenclatură UDMR-istă din Bihor care suge la două ţâţe, care trage foloase şi de la Statul Român, şi de la Statul Ungar, fără scrupule, şi care se prezintă ca cetăţeni loiali ai României, dar în acelaşi timp cântă cu patos şi "Deşteaptă-te, maghiare!"", a declarat preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Oradea, referindu-se la preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, la fostul preşedinte al UDMR Bihor, Lakatos Peter (fost deputat, din 2011 consilier la Curtea de Conturi a României) şi la Rozalia Biro, viceprimar al Oradiei, vicepreşedinte al UDMR Bihor şi preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR.

"Cazul imobilului Centrului Cultural Ady Endre este un caz foarte curios. Am aflat din surse neoficiale că clanul Kiss-Lakatos-Biro vrea să vândă imobilul poreclit Ady Endre şi preţul ar fi de 250.000 de euro, contravaloarea a 75 milioane de forinţi. Remarcaţi ce diferenţă este între 75 milioane de forinţi şi 320 milioane de forinţi, pe care Statul Ungar i-a dat în 2002 pentru construirea imobilului", a spus Tokes.

El a precizat că încercarea liderilor UDMR Bihor de a vinde imobilul Centrului Cultural Ady Endre a fost făcută printr-un intermediar din Ungaria, omul de afaceri Foro Tamas, care "trebuia să găsească un investitor dispus să achite suma de 250.000 de euro".

Tokes a explicat că în 2002, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, unde el era episcop, a câştigat un proiect lansat de autorităţile de la Budapesta pentru maghiarimea din afara Ungariei, dar - în loc să fie alocaţi conform proiectului, pentru construirea unui centru cultural în satul natal al poetului Ady Endre din judeţul Satu Mare - banii au fost atribuiţi fraudulos de "post-comuniştii din Ungaria" unei organizaţii neguvernamentale din Oradea, Fundaţia Mecena, controlată de liderii UDMR Bihor, care au folosit o parte din sumă în alte scopuri.

De altfel, acuzaţiile formulate de Tokes reiau declaraţii similare, pe care liderul CNMT le-a făcut şi în luna noiembrie a anului trecut, când a afirmat că reprezentanţii UDMR Bihor ar fi cercetaţi de autorităţile de la Budapesta pentru fraudarea fondurilor oferite pentru Centrul Cultural Ady Endre.

"În vara anului 2002, moştenitorii comuniştilor, reinstalaţi la putere în Ungaria, au privat în baza unei decizii politice satul natal al marelui nostru poet Ady Endre din judeţul Satu Mare, comuna Mecenţiu, satul Ady Endre, de o valoroasă investiţie care ar fi creat locuri de muncă. Centrul Cultural, care trebuia construit acolo cu finanţare în baza unui proiect câştigat prin Programul Szechenyi al Guvernului Ungariei, a fost luat Episcopiei Reformate şi locuitorilor din Ady Endre", a acuzat Tokes Laszlo în noiembrie 2011.

El a mai arătat atunci că, în timp ce Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Cariului câştiga proiectul, Szabo Vilmos, secretar de stat în Guvernul Medgyessi, a semnat un contract de finanţare cu Fundaţia Mecena, controlată de preşedintele de atunci al UDMR Bihor, Lakatos Peter, prin care a atribuit cele 320 milioane de forinţi acestei organizaţii, "pentru realizarea la Oradea a unui obiectiv cultural care nu avea nici locaţie, nici proiect de fezabilitate, nici documentaţie de proiect". "Aşadar, Szabo şi tovarăşii lui, fără niciun argument juridic, au alocat 320 milioane de forinţi, bani ai contribuabililor ungari, pe un mare nimic", spunea Tokes.

Întrebat de jurnalişti în ce stadiu se află ancheta autorităţilor de la Budapesta deschisă în acest caz, preşedintele CNMT a afirmat, marţi, că nu cunoaşte detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O harta a orasului..
Domnului Tokes ii lipseste o harta a Oradiei sau o carte de telefoane.Din care poate afla adresa vreunei procuraturi unde se poate prezenta cu o hartiuta completata dupa niste reguli simple.Musai si CNP-ul,numele,adresa etc.Ca sa nu se supere nici Constitutia Romaniei.Acelasi domn Tokes a depus de cateva ori un juramant pe care ar fi frumos si util sa-l respecte,tinand seama ca institutiile statului trebuie sa-si faca treaba conform unor legi.Sigur ca si informarea publicului prin Presa este lucru laudabil,dar insuficient in astfel de cazuri..
Postat 31 Ianuarie 2012, 15:12 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON