URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2024, 16:05

Toate reflectoarele pe TIFF Oradea: 3 evenimente speciale, în 3 zile de festival

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

TIFF Oradea revine, în 27-29 septembrie, în formă de zile mari. Gala de deschidere aduce, în prim-plan, drama-comedie „Foștii soți” despre trei generații de bărbați din aceeași familie, față în față cu crizele conjugale.

Proiecția va fi precedată de un program de muzică de film pe ritmuri jazz, în interpretarea Sebastian Burneci Trio. Lista experiențelor de neratat la această ediție de TIFF Oradea este completată de două cine-concerte, bijuterii cinematografice de la începutul secolului XX. 

Cinefilii sunt așteptați vineri, 27 septembrie, pe covorul roșu, la gala de deschidere a TIFF Oradea, primul eveniment cap de afiș al celei de a 7-a ediții. Festivalul va debuta la Teatrul de Stat, de la ora 20:00, cu momentul „Jazz on the Big Screen”, o selecție de melodii emblematice din filme, oferită de Sebastian Burneci Trio. Figură reprezentativă a jazz-ului românesc, prim trompetist și solist al Big Band-ului Radio România și lider al Bucharest Jazz Orchestra, Sebastian Burneci vine cu o abordare muzicală proaspătă și creativă, care va transforma melodiile celebre din filme în momente dinamice și emoționante pentru cinefili și pasionații de jazz deopotrivă.

Concertul va fi urmat de proiecția Foștii soți (r. Noah Pritzker), care explorează cu subtilitate complexitatea relațiilor de cuplu și fragilitatea emoțională ce vine odată cu despărțirile. În centrul poveștii, Griffin Dunne îl interpretează pe Peter Pearce, un dentist din New York care, pe lângă propriul divorț iminent, se confruntă cu relația dificilă cu fii săi. Efectele emoționale ale despărțirii părinților săi după 65 de ani de căsnicie creează scena perfectă pentru o dramă-comedie despre iubire, familie și iertare. Rosanna Arquette și Richard Benjamin completează distribuția cu roluri care conturează vulnerabilitățile familiale și conflictele intergeneraționale.

Biletele pentru gala de deschidere se pot achiziționa aici.

Lista evenimentelor speciale de la TIFF Oradea va fi completată cu două cine-concerte, care vor readuce pe marele ecran farmecul filmelor mute cu acompaniament live.

În a doua zi a festivalului, cinefilii se vor putea bucura de un "dublu deliciu", două comedii spumoase de la începutul secolului 20, Păpușa (Die Puppe) și Prințesa stridiilor (Die Austernprinzessin), ambele ale regizorului german Ernst Lubitsch. Filmele vor prinde viață sub bagheta dirijoarei Simona Strugaru și acompaniamentul Filarmonicii de Stat Oradea, prin vocea sopranei Irina Ionescu. Inspirată de poveștile cu turnuri neașteptate și jocul actoricesc deosebit de expresiv al protagoniștilor, Simona Strugaru a scris muzica originală care va însoți, pe toată durata proiecției, aceste două filme pline de inventivitate și umor sofisticat.

Păpușa (Die Puppe) este o farsă amuzantă al cărei protagonist este nepotul timid al unui baron. Pentru a moşteni averea şi a duce mai departe numele familiei, el este forţat să ia în căsătorie o fecioară din sat. Tânărul, însă, nu are chef de căsătorie și se refugiază la mănăstire, unde este sfătuit să ia de soţie o păpuşă mecanică, pe care un meşter tocmai o terminase. Păpuşa e stricată din greşeală, iar fiica meşterului (Ossi Oswalda) acceptă să îi ia locul.

Prințesa stridiilor (Die Austernprinzessin) este povestea lui Quaker, om de afaceri american îmbogățit din comerțul cu fructe de mare, zis și „regele stridiilor”. Plină de temperament, fiica sa, „prințesa stridiilor”, ține morțiș să se căsătorească cu un nobil european, lefterul prinț Nucki, despre ale cărui probleme financiare nu are nici cea mai mică idee. Dintr-o confuzie amuzantă, prințesa ajunge să se căsătorească din greșeală cu servitorul prințului. Această situație declanșează un lanț de turbulențe cu final fericit pentru toată lumea.

Cine-concertul Dublu Deliciu: Păpușa și Prințesa stridiilor este programat pentru 28 septembrie, de la ora 18:00, la Filarmonica de Stat Oradea, fiind o coproducție Goethe Institut București, Filarmonica de Stat Oradea și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Bilete pentru acest cine-concert pot fi achiziționate aici.

Ultima zi a festivalului va aduce cinefililor o altă bijuterie din filmografia europeană a secolului trecut, cine-concertul Variety. Adevărat thriller despre iubire, trădare și ambiție în lumea artiștilor de circ, Variety va ține spectatorii cu sufletul la gură. În urma accidentului care i-a pus capăt carierei de acrobat, Boss Huller devine proprietarul unui circ ambulant modest, în care își duce traiul alături de soția sa. Viața lor ia o turnură neașteptată când Boss o întâlnește pe o tânără misterioasă de care se îndrăgostește nebunește. El fuge cu aceasta sperând la un nou început, însă, curând, destinul îi aduce o nouă provocare sub forma unui atrăgător trapezist. Când Huller îşi dă seama că din soţ infidel a devenit un încornorat, consecinţele vor fi tragice.

Această mostră a filmului expresionist german, renumit pentru tehnica inovatoare de filmare realizată de Karl Freund, va beneficia de muzica originală și acompaniatul live al trupei Silhiatara (Andrei Cozma - sintetizator și percuție, Mihaela Simai – chitară și voce, Eleonora Roșca – violoncel, Ionuț Chiș – violă).

Cine-concertul Variety va fi avea loc la Sinagoga Sion, duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, iar biletele pot fi achiziționate aici.

Cinefilii care au pe listă cel puțin cinci filme de văzut pot opta pentru abonamentul TIFF Oradea, care costă 80 de lei și permite accesul la cinci proiecții diferite, cu excepția evenimentelor speciale (gala de deschidere, cine-concertul “Dublu Deliciu”). Posesorii acestui card virtual își vor putea rezerva biletele online, pe pagina de ticketing tiff.eventbook.ro, pentru proiecțiile dorite.

Cea de-a 7-a ediție TIFF Oradea este co-organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Goethe Institut București, Consiliul Județean Bihor, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Manifest pentru Oradea, Protimer

Parteneri: Banca Transilvania, Philip Morris Romania, LIDL, Groupama, Ursus.

Partener de mobilitate: AutoBara.

Partener de comunicare: Communications Media.

Parteneri de ospitalitate: DoubleTree by Hilton Oradea, Ramada by Wyndham Oradea, Hotel Maxim, 26Bricks.

Parteneri: Piata9, Corsarul, ReWine, Bricks, Familia Darabont, Cramele Dextra, Crama Corbut, Barshaker, Ristretto, Snoozz, Spite, LazyHour Music Store.

(Visit Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON