Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a anunţat că face demersuri la Ministerul Apărării şi va iniţia o hotărâre de Guvern, pentru ca o parte din terenul fostului tancodrom, aflat în vecinătatea aeroportului, să intre în proprietatea CJ Bihor, pentru ca pe viitor să fie construit aici un cargo, adică terminal pentru transport mărfuri.
Potrivit acestuia, este vorba de o porţiune cuprinsă între "gardul" aeroportului şi un teren pe care Centrul NATO vrea să îşi construiască o bază sportivă. "Consiliului Judeţean îi vor reveni aproximativ 63 de hectare. Eu acum mă lupt să îl obţin, pentru că e în apropierea aeroportului. Cred că e legal şi drept să îl preluăm noi, mai ales că e gard în gard cu aeroportul şi vrem să construim aici, într-o fază ulterioară, un cargo. Eu sper că săptămâna viitoare, voi înainta un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens", a spus Ţîrle.
Şeful CJ a adăugat că încă de la început administrator unic al acestui teren va fi aeroportul orădean, pentru ca pe viitor destinaţia lui să nu poată fi schimbată. Ţîrle a mai spus că înfiinţarea unui cargo ar fi benefică atât pentru oraş cât şi pentru centrul NATO, dar şi mediul de afaceri.
Pe de altă parte, Ţîrle a amintit că proiectul de renovare a pistei a trecut de trei comisii de evaluare ale Ministerului Transporturilor şi urmează ca în curând să treacă de o patra, care analizează indicatorii tehnici şi economici ai proiectului.
Prezent la conferinţa de presă, Viorel Băican, şeful Biroului de investiţii al Aeroportului Oradea, a precizat că în cursul zilei de vineri vor fi reglementate mai multe detalii de către comisia de evaluare a fazei tehnico-economice, iar în acest context, dacă toate actele vor fi completate, săptămâna următoare CJ ar putea să lanseze pe SEAP anunţul de licitaţie.
"Eu cred că lucrările vor începe anul acesta", a subliniat Ţîrle. "Avem susţinere foarte mare din partea Guvernului pentru alocarea acestor sume. În câteva zile, după aprobarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, vom pune documentaţia pe SEAP, astfel încât să câştigăm timp în aşteptarea banilor", a completat preşedintele CJ.
Proiectul pentru renovarea şi modernizarea Aeroportului a fost depus de Consiliul Judeţean la Ministerul Transporturilor pentru finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 şi a trecut, deja, de verificarea eligibilităţii, urmând ca cererea de finanţare să intre în etapa evaluării tehnico-economice.
După cum se ştie, lucrările de modernizare a pistei aeroportului se ridică la 31,988 milioane de euro, dintre care 17,879 milioane de euro, adică 69,25% reprezintă contribuţia CE, prin Dondul European de Dezvoltare Regională, iar 7,422 milioane de euro, adică 28,75%, vor fi daţi de la bugetul de stat. Contribuţia Consiliului Judeţean Bihor este de 516.366 de euro, adică doar 2%.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.