URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2021, 15:08

TIR cu 12 paturi ATI pentru pacienţii Covid, instalat în curtea Spitalului Municipal din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un TIR amenajat ca o unitate mobilă pentru terapie intensivă cu o capacitate de 12 locuri a fost adus marţi seară de la Timişoara şi parcat în curtea Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea.

"O soluţie de rezervă"

Autospeciala care aparţine Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost solicitată pentru a suplimenta, la nevoie, necesarul de locuri până la finalizarea lucrărilor de amenajare a unei secţii de Anestezie Terapie Intensivă cu 10 paturi pentru bolnavii Covid-19.

Miercuri, la prânz, în secţia ATI erau doar două paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi. "TIR-ul a fost solicitat ca o soluţie de rezervă în cazul în care necesarul de paturi de terapie intensivă ar depăşi brusc capacitatea spitalelor din Oradea. În acest moment, numai în spitalul municipal sunt internaţi 102 pacienţi cu Covid-19, din care 16 vaccinaţi, iar pe secţia ATI avem 8 pacienţi din care unul singur vaccinat", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Spitalului Municipal, Laurenţiu Chiană.

Contra-cronometru

Miercuri, la prânz, muncitorii lucrau la amenajarea unei secţii de terapie intensivă pentru pacienţii Covid-19 la etajul patru al spitalului pentru a fi în proximitatea secţiei ATI a spitalului. „În momentul de faţă capacitatea spitalului este de 24 de paturi ATI şi un incubator, din care zece paturi sunt pentru pacienţii Covid", a declarat Chiană.

Lucrările de amenajare a unei secţii cu încă zece paturi ATI pentru pacienţii Covid vor costa circa 140.000 lei şi sunt programate să se încheie cel târziu lunea viitoare.

„Dacă pe o rampă obişnuită de la un pat de pe secţie sunt şase prize, la ATI totul trebuie să fie dublu, adică să avem 12 prize de curent şi câte două prize de oxigen, vacuum şi aer comprimat. Spre exemplu, dacă se opreşte oxigenul din cauza unei avarii trebuie să intre automat în funcţiune circuitul de rezervă", a explicat Chiană.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în momentul de faţă la nivelul judeţului există 37 de paturi ATI pentru pacienţii cu forme grave ale virusului SARS-CoV-2, dintre care 22 la Spitalul Pelican, 5 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi 10 la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu. Miercuri, 30 dintre acestea erau ocupate, potrivit informării DSP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON