URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2024, 12:43

Tinerii din Republica Moldova aflați în Oradea la studii sau la muncă vor putea vota aici pentru președinția și referendumul proeuropean

Tinerii din Republica Moldova aflați în Oradea la studii sau la muncă vor putea vota aici pentru președinția și referendumul proeuropean foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile de la Chișinău și cele de la București au convenit să organizeze și în Oradea una dintre secțiile de votare care vor funcționa în România pe 20 octombrie, când în Republica Moldova este programat un dublu eveniment electoral: alegerea președintelui și Referendumul pentru revizuirea Constituției așa încât să consacre legal parcursul european al țării.

Secția de votare din Oradea va funcționa în corpul A al Colegiului Partenie Cosma, din strada Armatei Române 1F.

În total, în România vor fi 16 secții de votare pentru președinția și referendumul din Republica Moldova, trei în Bucureşti, câte două în Cluj şi Iaşi, și câte unul în Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Oradea, Sibiu, Suceava şi Timişoara.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova de la București, toate cele 16 secţii de votare se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Votul alegătorilor va putea fi exprimat pe baza buletinului de identitate sau a paşaportului, fie și ieșit din termenul de valabilitate.

Pentru funcția de președinte al Republicii Moldova candidează actualul președinte Maia Sandu, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, cu o viziune prooccidentală, precum și candidații altor cinci partide (Alexandr Stoianoglo - Partidul Socialiștilor; Renato Usatîi - Partidul Nostru; Vasile Tarlev - Partidul pentru Viitorul Moldovei; Ion Chicu - Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei; Octavian Țîcu - Blocul Împreună) și cinci autoproclamați independenți (Irina Vlah, Andrei Năstase, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari).

Analiștii consideră că, exceptând-o pe Maia Sandu, toți ceilalți candidați sunt, mărturisit sau nu, favorabili nu integrării europene a Republicii Moldova, ci relațiilor cu Rusia.

Odată cu scrutinul prezidențial, alegătorii se pot pronunța și în cadrul Referendumului pentru modificarea Constituției așa încât legea fundamentală să prevadă integrarea europeană a Republicii Moldova. Ei vor avea de răspuns – cu DA sau NU – unei singure întrebări: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Potrivit rectorului Universității din Oradea, Constantin Bungău, în această instituție învață în prezent 534 de studenți, masteranzi și doctoranzi din Republica Moldova. Lor li se adaugă alți peste 50 de cetățeni ai Republicii Moldova care lucrează în sistemul sanitar sau în firme private din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4857 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON