URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2013, 15:12

Tinerii ar trebui să aleagă Universitatea din Oradea în detrimentul uneia din Cluj pentru că la noi... oraşul e mai frumos

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Universitatea din Oradea debutează, marţi, prima sesiune de admitere din 2013. Cele 15 facultăţi orădene oferă 8.220 de locuri la licenţă şi la masterat, din care sunt bugetate 1.550 de locuri de la studii de licenţă şi alte 700 de la masterat. "Fiecare facultate are calendarul său specific, dar sperăm să încheiem admiterea de vară pe 2 august", a declarat rectorul Constantin Bungău miercuri, într-o conferinţă de presă.

Candidaţii trebuie să plătească o taxă de înscriere de 150 de lei, iar dosarul şi-l vor depune direct la facultatea pe care doresc să o urmeze.

Totuşi, rectorul nu-şi face speranţe că la Universitatea orădeană vor năvăli studenţii. "Nu vom acoperi întreaga capacitate. Anul trecut aproximativ 3.550 de studenţi au fost admişi în iulie şi septembrie. (...) N-ar trebui să fie o diferenţă faţă de anul trecut. Sper să nu avem o supriză negativă", a spus Bungău. Altfel spus, rectorul speră că Universitatea va avea măcar acelaşi număr de studenţi ca în precedentul an universitar, chit că anul acesta procentul de promovare a Bacalaureatului este mai mare.

O problemă ar putea să derive din slaba promovare a Universităţii din Oradea. Tradiţionala Caravană UO, care se plimba pe la liceele din Bihor şi din judeţele învecinate pentru a convinge liceenii să aleagă o facultate din Oradea, nu s-a mai ţinut. "Caravana nu a avut efectul dorit, prin numărul foarte mic al liceenilor care au participat la aceste întâlniri", a explicat rectorul. În locul caravanei, Bungău susţine că a preferat promovarea online. Asta înseamnă că, aşa cum era şi firesc, pe site-ul Universităţii au apărut toate informaţiile legate de admitere.

De asemenea, fiecare facultate are parte de propriul clip video de prezentare, postat pe acelaşi site, însă într-un loc nu foarte vizibil, astfel încât e greu de crezut că vizitatorii site-ului văd aceste videoclipuri. Chiar dacă intenţia este lăudabilă, clipurile nu sunt altceva decât nişte discursuri înregistrare, de 5-7 minute, ale decanilor, prodecanilor ori a unor şefi de departament, iar în cazul unora dintre ele şi calitatea grafică lasă de dorit.

Lipsa unor acţiuni de promovare a Universităţii o recunoaşte şi rectorul Constantin Bungău. "N-am făcut suficient, se poate face mult mai mult. Ne-a reţinut bugetul, fondurile de care dispunem în zona de promovare", a explicat rectorul. În acelaşi timp, Bungău susţine că nici nu s-a pus problema distribuirii de pliante ori de flyere, pentru că "vreau să ne adresăm în primul rând celor care pot să facă studenţie, nu doar celor care vor". Altfel spus, Universitatea caută studenţi care să se ţină de şcoală, nu dintre cei atraşi de ideea de a face o facultate, dar care nu fac faţă mai mult de un an.

Întrebat de BIHOREANUL ce ar trebui să-l convingă pe un absolvent de liceu din judeţul Sălaj să aleagă Universitatea din Oradea în locul uneia din Cluj Napoca, rectorul a recunoscut că un astfel de răspuns e greu de dat. "Avem programe de studii pe care Clujul nu le are, cum este Silvicultura. De asemenea, avem programe de studiu similare din punct de vedere al pregătirii", a declarat Bungău. Între programele similare, rectorul a spus că balanţa ar trebui să încline spre Oradea pentru că este un oraş mai frumos. "Universitatea din Oradea e la graniţa de vest, într-o zonă mult mai frumoasă, şi are un campus mult mai frumos", a spus Constantin Bungău.

Află mai multe informaţii despre admiterea la Universitatea din Oradea pe site-ul www.uoradea.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
.
indiferent ce se spune, daca noi nu luptam pentru orasul nostru, cine sa o faca? clujenii? Oradea e un oras in care poti duce o viata foarte buna, nu avem nevoie nici pe departe de cluj, si nu avem nimic in comun cu cluju. Mai degraba suntem legati de debrecen decat de cluj... Universitatea cluj e o balarie, exact cum v-am explicat, iar cine o s-o aleaga totusi , o sa stea ani de zile cu chirii duble decat cele din oradea, pentru ca la urma sa se stearga in fund cu diploma, exact ca in toate orasele din romania. Tinerii din ziua de azi cred ca daca merg in cluj, e ca si cum ai ajunge in las vegas... din pacate, nivelul de trai e jalnic peste tot. Daca am fi destepti, am alege oradea, si am ramane toti in oradea, in defavoarea clujului... ca doar asa am putea depasi clujul in viitor...
Postat 12 Iulie 2013, 22:50 de David
@David
Profesorii din Oradea nu numai ca sunt „foarte buni si cunoscatori”, ei sunt si foarte cunoscuti de poame bune. Numele Mang, Ionescu, Marcu, Antal si cireasa de pe tort Maghiar sunt celebre in intreaga lume nu doar in tara. De ce sa nu te mandresti ca acesti plagiatori, securisti sau infractori (prinsi) predau copilului tau?
Postat 12 Iulie 2013, 08:05 de Dr Haus
comparatii
nici la cluj nu se mai face scoala calumea...nici pe departe. Am macar 20 de cunostinte care au terminat la cluj si ziceau ca nu se face cu nimic mai mult decat la oradea. Daca vrei sa inveti, inveti oriunde, caci si la oradea sunt profesori foarte buni si cunoscatori. La cluj se merge pentru un singur lucru... renumele, caci doar renumele a mai ramas in favoarea universitatii clujene. Si acum sincer, daca o luam dupa frumusete, nici nu se compara aglomeratia si inghesuiala clujului cu fluenta vietii in oradea.
Postat 11 Iulie 2013, 22:06 de David
@Barney
Asa l-ati ales asa il aveti, impreuna cu echipa lui care numai dupa "ghiftuiala" personala umbla. Scot bani pentru ei din orice. Salarii mari pe norma de baza, proiecte care trec doar daca sunt ei membrii, comisii platite, licitatii cu dedicatie, delegatii etc.
Postat 11 Iulie 2013, 18:53 de cititor
sorbonel
Ii luam ca exemplu pe decanii si rectorul nostru, ca de aia i-am ales dupa chipu si asemanarea noastra! Dar tu din ce film faci parte? Ca daca ai fi printre aia 5% care mai au totusi ceva activitate te-ai exprima parca altfel...
Postat 10 Iulie 2013, 20:20 de @chibitul
GURILE SPARTE
Voi cei de la galerie, mai bine publicati ceva pentru stiinta. La cata inteligenta aveti ar trebui sa scrieti cateva lucrari ISI sau sa faceti ceva pentru oras, poate iesiti din anonimat. Numai gura este de voi, ii criticati pe alti, iar de voi nu a auzit nimeni. Ar trebui decanul sa va puna la munca, prea luati degeaba salariile. Hai, reactionati...., DATI cu TASTATURA, ca altceva nu aveti, ...........INTELECTUALILOR!
Postat 10 Iulie 2013, 20:01 de CHIBITUL
Halal reclama
ce li se asigura absolventilor acestei facultati? sau este duar o maniera de a scuate banii de pe parintii cu bani caci loc de munca = cu praful de pe toba
Postat 10 Iulie 2013, 19:40 de Studentul
@mine
mi-ai furat gandurile! Nu putem numi asta plagiat mai ales ca asa frumos nici eu nu puteam spune! Desi in tara in care plagiatul e virtute...
Postat 10 Iulie 2013, 19:09 de eu
Ce oras frumos...
Oras mai frumos, clar. Pacat ca e locuit, mai ales de inapti ca Mr. Barney.... Dar... avem si o gradina zoologica noua si frumoasa, si dupa ce fac praf Univ. Oradea cei din conducerea ei ar putea fi mutati acolo, in niste custi de sticla. Ar fi o atractie turistica 100%.
Postat 10 Iulie 2013, 18:58 de mine
Ce tampit e rectorul oradea,
odata ca il apuca povestitul pe teme pe care nu le intelege si, in al doilea rand, pentru ca scoala ti-o alegi in functie de valoarea ei, eventual deja recunoscuta daca poti intelege fenomenul, nu dupa frumusetea parcului din spatele cladirii decanatului.
Postat 10 Iulie 2013, 18:30 de Juji
servicii
scuze pt greselile de tastare; am uitat sa mentionez secretarele care trateaza studentii ca pe niste carpe, mereu nervoase, artagoase, nedispuse sa ajute cu informatii uitand ca-si iau salariul si din banii celor pe care-i trateaza cu dispret; mai vreti motive dle rector?
Postat 10 Iulie 2013, 18:07 de zic si eu
UO
Din păcate nici la Cluj sau Timişoara nu se mai face şcoală ca pe vremuri, decât cu mici excepţii. S-au scăzut "baremurile" peste tot, ca să nu piardă studenţii şi finanţarea pe cap de student furajat. Aşa că ciocu mic ăştia cu performanţa. Dacă nu vă convine, valea la Cluuuj....Totuşi, cine vrea să înveţe poate învăţa şi la Oradea, mai există profesori cu vocaţie şi bunăcredinţă. Asta binenţeles, dacă rectorul BARNEY cu acoliţii din conducere, pe care i-a mituit cu salarii, sporuri, etc. nu vor reuşi să pună lacătul, cu infinita lor lăcomie tâmpită şi furtişagurile de-a dreptul barbare.....
Postat 10 Iulie 2013, 18:03 de fred
servicii
d-le rector sunteti rupt de realitate; ce sa aleaga un viitor student? o viata culturala a orasului agala cu 0 pe langa ce ofera clujul? lipsa unei case de cultura a studentilor care sa le oferi activitati extrascolara si identitate culturala? profesori care nu inteleg ca ei ofera SERVICII educationale si studentul e client, deci trebuie tratat cu respect si sa i se ofere SERVICII pe masura banilor pe care ii plateste; profesori angajati pe pile care se poarta ca la postliceal? note scazute din cauza vezi doamne absentelor la cursuri cand multi muncesc sa-si poata plati taxele? schimbati-va mentalitatea si aduceti profesori de valoare si mai discutam..
Postat 10 Iulie 2013, 18:02 de zic si eu
O da Sorbonica Europei
O da ce criterii profesioniste are domnul Rector,nu merita investit in publicitate bani pierduti,(mentalitate comunista) vine totul de la sine din nefericire pt Oradea si mai ales pt voi falimentul Sorbonicii e aproape nu va mai satura Dumnezeu de salarii de 60-100 de mil. /luna si chiar mai mult ...
Postat 10 Iulie 2013, 17:41 de student
De performanta ati auzit?
Astea sunt criterii de selectie a unei facultati ??? Vai de capu' dvs !!! De performanta ati auzit, ma rog ???
Postat 10 Iulie 2013, 16:11 de Marius
prostu nu e prost destul
prost esti doamne! Pe pruncii tai i-ai dat la facultate dupa frumuseatea orasului si a campusului?
Postat 10 Iulie 2013, 15:44 de sever
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON