URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Decembrie 2024, 14:40

Timp de aşteptare: 25 de minute. Sute de orădeni au luat cu asalt ghişeele Primăriei pentru a-şi plăti parcarea de domiciliu pentru 2025 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mini-vacanţa de Crăciun, orădenii au luat cu asalt ghişeele de plată ale Primăriei pentru a-şi plăti abonamentul pentru rezervarea parcării de domiciliu şi în anul 2025. Iar asta pentru că termenul limită este data de 31 decembrie. 

Pentru parcări și mașini 

„Lumea a început să se aşeze la coadă încă de dimineaţă. Majoritatea contribuabililor au venit să îşi plătească abonamentul de domiciliu sau să îşi declare maşinile pe care şi le-au cumpărat de sărbători. Prea puţini au venit pentru alte motive", a declarat pentru BIHOREANUL un angajat al municipalităţii.

Ca urmare a valului mare de plătitori, timpul de aşteptare, de obicei de cel mult 10 minute, aproape că s-a triplat. „Aştept deja de 25 de minute. Merge destul de greu pentru că este foarte multă lume la coadă", a povestit un orădean.

Deși pot plăti online, mulți orădeni aleg să meargă la ghișeele Primăriei Oradea, voind să primească în mână dovada plății și să se asigure că nu-și pierd parcarea. Alții nu sunt familiarizați cu metodele de plată online.

După cum BIHOREANUL a mai scris, orădenii care doresc să îşi securizeze locul de parcare la domiciliu fără să stea la coadă îşi pot plăti abonamentul pentru anul 2025 online, la secţiunea "Impozite şi taxe" de pe platforma Ghişeul Online, accesibilă pe portalul www.oradea.ro, la rubrica "Fă o plată". Suma de plată pentru prelungirea parcării de domiciliu figurează în contul fiecărui orădean, alături de celelalte obligaţii fiscale. 

Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat că numărul tranzacțiilor privind autovehiculele a explodat luni, ca urmare a faptului că - potrivit normativelor în vigoare - impozitul pe mașină pentru întreg anul este datorat de către cel care o deținea la 31 decembrie a anului anterior. Din acest motiv, mulți orădeni care și-au vândut mașina în 2024 au pus presiune pe cumpărători să le declare înainte de sfârșitul anului, pentru a nu ajunge în situația să datoreze impozitul aferent acestora și în 2025.

S-ar putea ocupa toate 

Până luni, la orele amiezii, şi-au plătit abonamentul pentru anul viitor 20.221 de orădeni din cei 21.802 de contribuabili care aveau parcări de domiciliu rezervate în 2024.

Practic, cu o zi înainte de termenul limită stabilit pentru sfârşitul zilei de 31 decembrie aveau deja abonamentele prelungite aproape 93% dintre şoferii orădeni.

„În jurul orei 12, erau încă neprelungite pentru anul 2025 circa 1.500 de locuri de parcare de domiciliu. Având în vedere numărul mare de plătitori estimez că până la expirarea datei la care se poate plăti toţi orădenii care beneficiază în prezent parcare de domiciliu îşi vor achita taxele aferente", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Practic, reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca, la expirarea termenului limită, toate locurile de parcare de domiciliu să fie deja rezervate. Astfel, s-ar putea ca, în premieră, anul viitor să nu existe niciun loc de parcare de domiciliu disponibil.

Prin comparație, la începutul acestui an, municipalitatea orădeană a avut disponibile circa o mie de locuri de parcare eliberate care au fost puse la dispoziţia doritorilor.

Cu plata în avans

După cum BIHOREANUL a mai scris, abonamentul pentru rezervarea parcării de domiciliu pentru 2025, în valoare de 160 lei pe an (fără licitație), se achită în avans.

Locurile de parcare pentru care nu s-a plătit taxa până la finalul zilei de 31 decembrie sunt considerate automat vacante. Acestea vor fi puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari pentru a fi atribuite doritorilor.

Dacă pentru acelaşi loc de parcare există mai mulţi doritori, acesta se atribuie prin licitaţie. La sfârşitul anului 2023 au fost eliberate pentru neplata taxelor circa o mie de locuri de parcare. Având în vedere cererea mare, multe dintre acestea au fost atribuite prin licitaţie.

Concurenţa acerbă a făcut ca în unele cazuri abonamentul de parcare să crească şi de peste 30 de ori. Cel mai scump loc de parcare din Oradea a fost atribuit în zona străzii Transilvaniei, într-o zonă aglomerată de blocuri, pentru suma de 6.030 lei pe an, echivalentul a peste 1.200 de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON