Au avut de toate: faimă, funcţii, bani. El - profesor universitar, director al Maternităţii, cu ambiţii politice în PNŢCD şi apoi în PSD. Ea - de familie bună, tot doctoriţă, posesoare a unui preţios paşaport american de care el s-a servit să-şi procure peste Ocean diplome cu care să ia ochii credulilor de acasă.
N-au avut, însă, pace. În continuarea unui divorţ de pomină, ginecologul Doru Crăiuţ şi stomatoloaga Doina Cacuci duc de 4 ani un război de uzură în care asistenţii şi pacienţii amândorura au ajuns victime colaterale. După ce i-a făcut anti-reclamă ca "beţivă", pentru a-i alunga pacienţii, i-a zidit ferestrele cabinetului, i-a tăiat curentul şi i-a distrus aparatura, Crăiuţ a vrut să-şi scoată fosta soţie în stradă, cu executor, încălcând, de fapt, chiar o dispoziţie judecătorească. Motivul? Nu vrea să împartă uriaşa avere dobândită, în comun, în timpul căsniciei. Ce-i drept, una la începutul căreia ginecologul a şi fost săltat şi închis de Miliţia Economică...
Divorţ murdar
Nu multe divorţuri au stârnit aşa vâlvă în târg precum cel dintre medicii Doru Crăiuţ şi Doina Cacuci. Acţiunea a fost intentată în 2009 de ginecolog, care susţinea că se ocupa singur de creşterea fiicei, elevă în ultimul an de liceu. Arătând că din 2006 soţia locuia în aceeaşi curte, dar într-un imobil separat, Crăiuţ afirma că fata era "traumatizată de atitudinea pârâtei care, în accese de furie, pătrundea fără drept în imobilul unde locuim, când mă aflu la muncă şi mi-e imposibil s-o apăr". Ginecologul a cerut şi evacuarea soţiei, motivând că "prezenţa ei în aceeaşi curte este un pericol major pentru minoră" (sic!).
Mai mult, deşi îşi declara venituri lunare de 6.000 lei ca profesor la Facultatea de Medicină şi ca şef de secţie la Maternitate (dar nimic de la cabinetele private!), iar soţia sa câştiga doar 2.500 lei, Crăiuţ a cerut obligarea acesteia la plata unei pensii alimentare pentru întreţinerea fetei. Culmea, femeia a fost de acord, ba a acceptat şi încredinţarea fiicei către tată. "Crăiuţ a învăţat-o să mă înjure şi să mă bată. O dată i-a făcut "galerie" când mi-a aruncat pe spate o oală cu apă fiartă!", a mărturisit stomatoloaga la divorţ.
Pe mâna procurorilor
Abia încheiat divorţul în primăvara lui 2010, Crăiuţ i-a făcut fostei consoarte şi o plângere penală, acuzând-o că, beată fiind, "a sustras" de pe faţada uneia din cele 14 clădiri deţinute în comun (pe strada Nicolae Jiga 13, unde se află clinica Euclid şi unde ea îşi are cabinetul stomatologic) o reclamă cu numele unui doctor angajat la cabinetele lui, că i-a furat două valve ginecologice, i-a îndoit ştergătoarele BMW-ului şi i-a distrus oglinzile.
Dentista a recunoscut demontarea reclamei, dar asta pentru că, deşi coproprietar, nu fusese întrebată înainte de instalare ei. Cât despre furtul valvelor şi vandalizarea maşinii, nici vorbă. "Crăiuţ a pus-o martor pe infirmiera care îi era şi menajeră, dar femeia a refuzat să mintă. Ca să vedeţi ce caracter are, a şi concediat-o din cauza asta. Om de nimic, fără alt ţel decât banul şi rangurile!", zice stomatoloaga.
Fără număr
Dacă procurorii au închis dosarul penal împotriva Doinei Cacuci din lipsă de probe, în schimb procesul de partaj dintre cei doi medici a continuat. Miza? Împărţirea celor 14 clădiri dobândite în timpul căsniciei, toate în buricul târgului. O avere colosală pe care, dacă ar fi scuturat de Fisc, medicul n-ar putea niciodată s-o justifice din salarii şi din veniturile cabinetelor private. Cinci case sunt situate pe strada Nicolae Jiga, alte două imobile pe strada Eminescu, un apartament pe Republicii, spaţii comerciale pe Bv. Dacia, o casă de vacanţă la Vadu Crişului, o livadă în Săldăbagiu de Munte, terenuri în Oradea (pe străzile Seleuşului, Matei Corvin, Ioan Alexi) şi în judeţ. "Astea sunt doar proprietăţile despre care ştiu şi eu, dar mai are şi altele", zice doctoriţa.
Femeia a cerut, de asemenea, ca fostul consort să-i restituie paşaportul american, "actele personale pe care mi le-a reţinut abuziv" (inclusiv diploma de medic), o sumedenie de bijuterii, unele cu diamante, ba chiar şi o punte dentară cu opt elemenţi din aur de 24 carate. Căci, de crezut sau nu, Crăiuţ îi luase până şi dinţii din gura pacienţilor, doar pentru că erau din aur.
Doctor în inginerii
Deşi instanţa a dispus evaluarea tuturor imobilelor, până în prezent a fost preţăluit unul singur, aşa că partajul trenează. "Crăiuţ trage de timp. Ia chirii de zeci de mii de euro pe clădiri şi nu vrea să piardă niciun leuţ", zice femeia. Mai mult, pentru a-i micşora cota, ginecologul a intervenit în proces în numele firmelor pe care le conduce, susţinând că acestea ar fi investit în clădiri. "A adus facturi fictive pentru lucrări care nu au existat. Mă întreb ce judecător va ignora că firmele lui au obiect de activitate medicală şi nu puteau investi în imobile care nu sunt în proprietatea lor, ci în proprietate personală comună", zice doctoriţa.
În tot acest timp, furios că fosta nevastă nu cedează, bărbatul i-a făcut zile fripte. Martori sunt tehnicieni dentari care au declarat în instanţă că i-a zidit ferestrele cabinetului stomatologic, i-aa tăiat curentul şi căldura, avariind intenţionat şi aparatura. "Totul pentru a mă lăsa fără pacienţi şi fără mijloace de trai. Le spunea pacienţilor că am procese pentru malpraxis, ceea ce nu este adevărat, îşi punea asistentele să le spună că nu mai vin la lucru, pentru că sunt beată", zice dentista. Şi ea a fost, însă, ţinta acuzelor: "A dat buzna, fără să bată la uşă, în cabinetele de ginecologie, încălcând dreptul la intimitate al pacientelor!", a spus Crăiuţ la proces.
Armistiţiu
Pusă să judece asemenea situaţie, instanţa a decis să-i îndepărteze pe foştii soţi, unul de altul, încă înainte de finalizarea partajului: "Ambele părţi suferă prejudicii în acelaşi imobil (...) Este regretabilă situaţia în care au ajuns cu atât mai mult cu cât sunt medici, recurentul chiar profesor universitar, iar intimata stomatolog, apreciată de pacienţi".
Ca urmare, la începutul acestui an magistraţii au dispus "evacuarea provizorie a reclamantei pârâte (n.r. - Doina Cacuci), condiţionat de punerea la dispoziţia acesteia şi amenajarea de câtre pârâtul reclamant (n.r. - Doru Crăiuţ) a unui spaţiu corespunzător, pe cheltuiala sa integrală, până la soluţionarea partajului". O decizie ce putea preveni repetarea situaţiilor în care pacienţii celor doi medici sunt puşi în situaţii jenante sau chiar ademeniţi, dimpreună cu asistente şi tehnicieni, să se tranforme în martori ai unuia sau celuilalt, în faţa instanţei.
Executare pe jumătate
În loc să se supună dispoziţiei judecătorilor, Crăiuţ a aplicat doar prima jumătate a deciziei, iar la 1 octombrie şi-a somat fosta soţie, printr-un executor, să evacueze cabinetul stomatologic. Apoi, la finele lunii, a trecut la acţiune. "Mi-a demontat aparatura şi a vrut s-o scoată din clădire, fără să ia în considerare că aceeaşi dispoziţie l-a obligat să-mi pună la dispoziţie, în prealabil, un alt spaţiu", se plânge Doina Cacuci. "Am aflat chiar înainte să-mi scoată lucrurile în stradă şi abia am reuşit, în regim de urgenţă, să obţin anularea acestei executări pe jumătate a hotărârii judecătorilor. Aş înţelege dacă supravieţuirea lui ar depinde de cei 15 metri pătraţi pe care îi ocup la Euclid, deşi casa e a amândorura. Dar are sute de metri pătraţi în toate celelalte imobile", mai zice doctoriţa, care la cei aproape 50 de ani s-a refugiat la părinţi.
Interpelat de BIHOREANUL, ginecologul a refuzat o discuţie pe această temă. "Domnul doctor îşi rezervă dreptul să nu spună nimic până la finalizarea partajului", a transmis Crăiuţ prin avocat. Semn că stă "tare pe poziţii" şi va continua războiul cu fosta soţie indiferent cât s-ar face de râs, pe sine şi pe ea. Şi chiar dacă niciunul dintre pacienţii care au apelat la serviciile lor nu a făcut-o pentru a fi transformaţi în martori la scene de ură ex-conjugală ori la procese peste procese...
SOMITATE CALPĂ
Totul pentru bani
Considerat unul din cei mai bogaţi medici orădeni, Doru Crăiuţ şi-a început cariera în Mehedinţi şi a revenit în Bihor în anii '80, când a şi fost arestat pentru speculă, deoarece cumpăra mărfuri din shopurile cu circuit închis, pe valută, şi le revindea pe piaţa neagră. După 1990, Crăiuţ a profitat de prietenia cu Mircea Ifrim, fost decan al Facultăţii de Medicină, pentru a deveni cadru universitar, dându-şi chiar şi doctoratul cu acesta. La finele anilor '90, ginecologul, membru PNŢCD, a fost promovat director la Maternitate, fiind însă demis după moartea a 22 de bebeluşi, din cauza unei infecţii intraspitaliceşti. După ce o vreme s-a mulţumit cu şefia unei secţii, la finele anilor 2000 s-a reactivat politic, ca PSD-ist, şi a devenit director medical.
Fostul manager al Maternităţii, Gavril Grebenişan, a dezvăluit că, ani la rând, Crăiuţ a încasat sume mari de la firme farmaceutice, pentru a derula studii clinice pentru testarea pe paciente a unor medicamente încă nelansate pe piaţă, fără ca măcar un singur leu să fi fost virat spitalului. De asemenea, s-a descoperit că ginecologul a făcut operaţii laparoscopice, unele eşuate grav, fără a avea competenţe în acest domeniu. Deşi a încercat să se acopere cu diverse adeverinţe cum că ar fi urmat stagii în SUA şi Franţa, Crăiuţ a demisionat de la Maternitate după ce BIHOREANUL a dovedit că hârtiile nu aveau nicio valoare, fiind procurate fără niciun examen.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.