URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2024, 17:15

TIFF Oradea revine cu cele mai așteptate producții ale anului și surprize pentru cinefili

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 27-29 septembrie, TIFF Oradea pornește marile ecrane pentru cea de a 7-a ediție. Ultimele titluri din cinematografia românească, deopotrivă apreciate de public și critici, și-au făcut intrarea în cel mai consistent program de filme de până acum. De data aceasta, TIFF Oradea aduce nu doar premiere cinematografice, ci și o surpriză pentru public: abonamentul TIFF Oradea, care permite accesul la cinci proiecții la alegere!

După premiera sa mondială de la Festivalul de Film de la Veneția, care va avea loc la început de septembrie, primul lungmetraj de ficțiune scris și regizat de Bogdan Mureșanu, Anul nou care n-a fost, ajunge la TIFF Oradea. Un film de public, comic și cu tensiune, Anul nou care n-a fost își concentrează acțiunea  într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, și continuă povestea din „Cadoul de Crăciun”, cel mai premiat scurtmetraj românesc. Aceasta nu este încă o poveste din comunism, ci o invitație de a explora, cu umor și acțiune, momente absurde dintr-o lume alimentată de frică.

Moromeții 3 și Nasty sunt alte două titluri din program care vor teleporta publicul în trecut.Una dintre cele mai apreciate producții ale anului și ultima parte din trilogia semnată de Stere Gulea, Moromeții 3 îl urmărește pe Niculae Moromete, prins în mijlocul unor alegeri dificile, între iubiri tumultoase și lupte ideologice. Scris de data aceasta după un scenariu original, lungmetrajul are toate ingredientele pentru a deveni cel mai popular film românesc, așa cum s-a întâmplat la TIFF 2024.

Un personaj nu mai puțin celebru care va ajunge pe marele ecran la TIFF Oradea este tenismenul Ilie Năstase, în unul dintre cele mai bune documentare dedicate sportului din istoria recentă a cinematografiei românești. Nasty (r. Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu), aplaudat minute în șir în cadrul unui eveniment special la Festivalul de la Cannes, explorează personalitatea complexă a lui Ilie Năstase, momentele sale de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra sportului alb.

O intrare neașteptată în peisajul cinematografic românesc, dar deloc surprinzătoare pe lista filmelor TIFF Oradea este Unde Merg Elefanții (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şarga). Filmul aduce, în prim-plan, povestea a trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor: Leni, o fetiță bolnavă, dar plină de viață; Marcel, un tânăr cu tendințe sinucigașe; și Magda, o mamă care încearcă să uite cât de îngrozitoare poate fi viața. Spectatorii nu vor întâlni niciun elefant, dar, cu siguranță, vor avea de descifrat un puzzle la granița dintre realitate și fantasmă.

Poate cel mai incitant subiect în contextul impactului noilor tehnologii în viețile noastre, Clasat (r. Horia Cucută, George ve Gänæaard) scoate la iveală un adevăr întunecat, mușamalizat de o corporație. Povestea este o bună oportunitate pentru a reflecta la provocările moderne, de la toxicitatea de la locul de muncă, la etica folosirii Inteligenței Artificiale. 

Un film de neratat mai ales pentru adolescenți este Horia, debutul în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu. Publicul este invitat să pornească într-un road movie palpitant pe o motoretă Mobra, alături de protagonistul din rolul principal. Călătoria lui Horia, un adolescent de 18 ani, îndrăgostit de o față din celălalt capăt al țării, este doar un pretext pentru o poveste despre maturizare și viață.

Celelalte filme din programul TIFF Oradea vor fi disponibile, în curând, pe oradea.tiff.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Una dintre noutățile pe care le aduce cea de a 7-a ediție a festivalului este abonamentul TIFF Oradea, care costă 80 de lei și permite accesul la cinci proiecții diferite, cu excepția evenimentelor speciale (gala de deschidere, cine-concerte). Posesorii acestui card virtual își vor putea rezerva biletele online, pe pagina de ticketing tiff.eventbook.ro, pentru proiecțiile dorite.

Cea de-a 7-a  ediție TIFF Oradea este co-organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

Cu sprijinul:  Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Goethe Institut București, Consiliul Județean Bihor, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Manifest pentru Oradea.

Parteneri: Banca Transilvania, LIDL, Groupama, Ursus.

(Visit Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON