URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2024, 12:12

Testele fals pozitive la alcool. Ce trebuie să știm

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.

Probleme, însă, mult mai frecvente se ivesc cu rezultatele la alcool. Dacă până acum câțiva ani Poliția nu lua nicio măsură dacă etilotestul arăta maximum 0,10 mg alcool în aerul expirat, deoarece în aceste situații e posibil să fie detectate parfumuri, apă de gură sau alte asemenea „substanțe”, de câțiva ani s-a pornit o veritabilă „vânătoare de vrăjitoare”.

Apărătorii neamului și ai siguranței rutiere înfig fără niciun discernământ „fiolele” în gura tuturor cetățenilor opriți absolut aleatoriu și sunt extaziați când descoperă alcoolemii de 0,02 sau 0,03 la mie. Mai mult, deși erau și sunt obligați să le aducă la cunoștință cetățenilor că au dreptul să solicite recoltarea de probe de sânge la medicina legală, fie nu o fac, fie le comunică că e mai bine să nu solicite această recoltare, pentru că „poate să iasă mai mult”, asta pentru a nu fi obligați să „iasă din dispozitiv” și să se deplaseze la medicina legală.

Cetățeanul trebuie să știe, însă, că are dreptul să solicite recoltarea de probe biologice când alcoolemia este sub 0,40 gr în aerul expirat, peste această valoare fapta fiind infracțiune și testarea e obligatorie.

Dacă solicită acest lucru și polițistul îi întocmește procesul-verbal fără să procedeze la conducerea cetățeanului la medicina legală, instanța de judecată va anula procesul-verbal întocmit cu nerespectarea dispozițiilor legale.

De asemenea, conform ultimelor modificări aduse legislației rutiere prin ultima ordonanță de urgență, dacă alcoolemia detectată de „fiolă” este sub 0,10 g la mie în aerul expirat, cetățeanul poate solicita o a doua testare, ce va fi efectuată în termen de 15-20 de minute după primul test, iar dacă și acesta este pozitiv, poate solicita recoltarea de probe biologice.

Săptămâna viitoare vom vedea cum s-au făcut aceste modificări și cum poliția va trebui să restituie permisul și bețivanilor prinși cu alcoolemii aproape de comă dacă testele de sânge nu vin în 72 de ore.

Că așa-i la noi, la români: statul îi execută pe cei mici și are clemență față de adevărații infractori...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Tinerii sunt fără putere?!
Dacă avem tinerii ”Forza IT” când examinează? Când e votul LT?
Postat 27 Iulie 2024, 10:51 de Just-22
Imperativ. Legea Toleranței
Acum 2 ani a fost examinat la Senat proiectul LT. Proiectul a plecat de la realitate, posibila supraveghere a cetățeanului, respectiv viteza tolerată de PR. Proiectul admite comunicarea Autoritate/Cetățean și totul era sub control. Respingerea lui conduce la debandada existentă unde toți ”au” dreptate! Cumva trebuie să fie reluată examinarea LT și votare ca Lege. Chiar alianța ar trebui să facă asta - PSD/PNL pot să voteze legea!
Postat 27 Iulie 2024, 10:47 de Just-22
Medicina RUTIERA-la UMF se pregateste o noua specializare
MEDICUL RUTIER va face parte din dipozitiv pentru a scurta drumul la IML.De ce sa vina soferul la IML?Mai bine sa vina IML-ul la soferi.Politistii rutieri trebuie sa aiba in dispozitiv un medic RUTIER specializat in depistarea drogatilor si afumatilor.
Postat 23 Iulie 2024, 22:24 de spaima_trepadusilor
Puterea e la noi, de ce nu o folosim?!
Oricine este oprit in trafic sa refuze testarea de catre militisti si sa ceara sa fie condus la iml pt recoltarea de probe biologice! Impuscam patru iepuri dintr-un foc: 1.Facem inutile gadgeturile (drug test, etilotest). 2. Eliminam militistii din ,,dispozitiv". 3.Evitam sa cadem prada rezultatelor fals pozitive. 4.Supraincarcam reteaua iml-ului pana colapseaza. Solutia CORECTA a fost data prin OG 1/2022, art 22^1, nu stiu de ce au anulat-o: ,,(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore." Observati ca MEDICUL, nu militistul, stabileste daca prezinti semne ca ai consumat substante interzise! Iar permisul iti poate fi retras, tot MEDICUL decide, pt maxim 24 de ore.
Postat 23 Iulie 2024, 14:52 de pinonel
Informații eronate
O multitudine de erori în articol. În primul rând, polițistul nu este obligat să aducă la cunoștința persoanei care a fost depistate cu o concentrație alcoolica de până în 0,40 mg/l alcool în aerul expirat ca are posibilitatea de a i se recolta mostre biologie. In cazul in care persoana nu este de acord cu rezultatul afișat de aparat, atunci se poate exprima această solicitare. Art 88, alin. (5) din OUG 195/2002, art 1, alin. (4) din OUG 97/2024 - reglementarea actuală. Tot 88, alin. (5) din reglementarea anterioară. Rog sa nu confundațI dreptul unuia cu obligația altuia. În al doilea rând, procedura de restituire a permisului de conducere atunci când medicina-legală nu a transmis rezultatul analizei se aplică numai la persoanele care au fost testate pozitiv cu privire la prezența substanțelor psihoactive. Art 1, alin. (3) din OUG 97/2024.
Postat 22 Iulie 2024, 17:03 de I
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON