URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Martie 2017, 11:40

Testat cu elicopterul: Heliportul de la Spitalul Judeţean este funcţional începând de marţi! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După câţiva ani de aşteptare şi după ce, săptămâna trecută, a primit şi ultimele avize de la Autoritatea Aeronautică Civilă, heliportul de pe acoperişul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea este funcţional de marţi, astfel că pacienţii vor ajunge mult mai rapid la spital, în situaţiile de urgenţă.

Premieră în România

În premieră, platforma a fost testată de dimineaţă cu elicopterul, fiind, astfel, prima aterizare pe un heliport în terasă a unui elicopter de salvare aeriană, în România.

"Heliportul este funcţional începând de astăzi, inclusiv pe timp de noapte", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de primire a Urgenţelor şi SMURD Bihor, cel care a iniţiat proiectul.

"Suntem mândri că, în România, primul heliport pe un spital care să asigure accesul cât mai rapit al pacienţilor în blocurile operatorii şi terapie intensivă s-a făcut la Oradea. A durat un pic cam mult, dar sunt convins că următoarele heliporturi din România pe spitale se vor construi într-un ritm mai alert", a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

Marţi dimineaţă, începând cu ora 9, au fost făcute ultimele teste înainte de darea în funcţiune, cu ajutorul unui elicopter SMURD, acestea arătând că platforma de pe acoperişul spitalului este perfect funcţională, iar aparatele de zbor vor putea ateriza şi decola de aici fără nicio problemă. Au fost teste de reglare a coordonatelor de zbor, teste de aterizare-decolare de pe platformă, respectiv teste pentru reglarea aparaturii specifice.

"Cu toate că sunt experimentaţi, piloţii nu au foarte des ocazia să decoleze de pe astfel de platforme. Şi au vrut să vadă şi care sunt condiţiile. Oricare dintre piloţii elicopterelor SMURD va putea ateriza şi decola de aici", a mai precizat dr. Borcea.

Aterizare în siguranță

Elicopterele SMURD operau, până acum, în medie un zbor la două zile, atât între spitale din judeţ, cât şi în afara Bihorului, însă de acum se aşteaptă ca metoda să fie folosită tot mai des.

"Media a fost un zbor la două zile, dar sunt şi zile cu 3 misiuni. Mă aştept oricum, ca numărul acestora să crească, pentru că pacientul critic, care vine la Oradea acum din zona Beiuş, Marghita, cu o ambulanţă, va putea fi adus mult mai eficient", a mai precizat dr. Borcea.

Dacă până acum elicopterele SMURD decolau şi aterizau pe stadionul Motorul sau pe Aeroport, de acum înainte ele vor ateriza pe heliportul Spitalului Judeţean. Numai atunci când condiţiile meteo nu vor putea permite, iar echipajele de la bord vor decide că nu pot ateriza în siguranţă pe acoperişul spitalului, elicopterele SMURD vor folosi Aeroportul Oradea.

"De acum regula va fi platforma şi doar în situaţii deosebite, de condiţii critice, pilotul va decide unde anume aterizează. Dacă condiţiile meteo sunt dificile, aeroportul este o cale de scăpare pentru pilotul care se află în aer. Va alege aeroportul pentru că este la nivelul solului", a mai explicat Borcea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, construcţia heliportului a fost încheiată pe 17 octombrie 2015, la 5 ani după iniţierea unui proiect în acest scop de către dr Hadrian Borcea, şeful UPU SMURD Bihor, cu finanţare de la Fundaţia Rompetrol, care a contribuit cu primii 20.000 euro din contravaloarea totală, de 1,4 milioane lei, dar şi de la alte companii, între care Holcim.

Autorizarea a întârziat deoarece Autoritatea Aeronautică a cerut completarea dotărilor cu încă o instalaţie specială pentru stingerea incendiilor, mărirea spaţiului de siguranţă de la marginile acestuia şi elaborarea unui Manual al Aerodromului. Spitalul a folosit acest interval de timp şi pentru a instala un sistem de balizaj care să permită operarea pe timp de noapte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
S-auzim numai de bine !
Poate n-ar strica efectuarea de rutina a unei audiograme la internare ,tuturor pacientilor admisi si, de asemenea , personalului medical care lucreaza in zonele limitrofe heliportului. Om trai si om auzi ?
Postat 28 Martie 2017, 16:08 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON