În contextul în care Ordonanța 84 - privind șoferii care fie au rezultate pozitive la drugtest, fie refuză să fie testați rapid și rămân, astfel, fără permis - a fost intens contestată, Guvernul României a adoptat în cea mai recentă ședință o nouă Ordonanță, care o modifică pe prima, în sensul în care serviciile de Medicină Legală vor trebui să elibereze rezultatele analizelor toxicologice în termen de 72 de ore.
Măsura a fost luată în contextul în care, deseori, aceste rezultate întârzie.
În 72 de ore
„Această Ordonanță (...) dezvoltă Ordonanța precedentă, sub două aspecte importante. În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice, prin care să evidențieze sau nu, prezența sau nu, a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drugtest sau care au refuzat testarea”, a explicat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, joi, după ședința de Guvern.
El a detaliat din noul OUG și că, dacă în acel termen rezultatul nu sosește, șoferul în cauză își primește permisul înapoi. „A doua modificare importantă este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul”.
Ministrul a vorbit și despre „o a treia modificare importantă care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală. Anterior, în varianta ordonanței precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliției Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaționale”.
În aceeași declarație de presă, Cătălin Predoiu a susținut că „pe parcursul dezbaterii publice de la Ministerul de Interne, în mod repetat, în scris, dar și verbal, prin reprezentanții INML, Ministerul de Interne a fost informat, de către reprezentanții INML (n.r. - Institutul Național de Medicină Legală), asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice în termen rezonabil de 3 până la maxim 7 zile, menționând, de asemenea, că investițiile în capacitatea de analiză a instituțiilor de medicină legală vor crește și aceasta, la rândul ei, va crește”.
Termen realist?
Totuși, există semne de întrebare în privința acestui termen, dat fiind că, până în prezent, rezultatele acestor tipuri de analize s-au eliberat cu întârziere.
De altfel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în prezent există doar șase sau șapte unităţi operaţionalizate ce au posibilitatea tehnică de a determina exact consumul de droguri, iar acestea au arondate mai multe județe, conform portalului cursdeguvernare.ro.
Astfel, probele biologice recoltate ar urma să fie transportate de către Ministerul de Interne la cel mai apropiat dintre cele șase centre. „Facem tot posibilul, inclusiv prin angajarea de personal suplimentar, în aceste centre care sunt deja dotate, încât acest termen de 72 de ore să fie respectat”, a mai spus ministrul Rafila, potrivit sursei citate.
Conform Observator News, este în curs de achiziţie, prin Banca Mondială, aparatura necesară prelucrării acestor teste în toate serviciile de medicină legală până la începutul anului viitor.
Observator News subliniază că, cel puțin teoretic, noile modificări elimină situaţiile în care oamenii nevinovaţi, testaţi pozitiv cu aparate decalibrate sau pentru că au luat un Nurofen, rămâneau cu lunile fără permis.
Potrivit aceleiași surse, poliţia a renunţat la drugtestele rapide din China, care ratau în medie 1 din 3 rezultate. "Există două liste la care lucrăm. O listă a substanţelor care influenţează capacitatea de a conduce vehicule. Cea de-a doua listă care ar putea să influenţeze rezultatul unui test rapid", a mai precizat Alexandru Rafila.
Tot joi, în ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că urmează publicarea unor norme privind transportul și depozitarea mostrelor pentru testarea antidrog.
„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog: doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de azi”, a precizat prim-ministrul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.