URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2024, 15:08

Testarea șoferilor bănuiți că s-au drogat: Medicina Legală va trebui să elibereze rezultatele analizelor toxicologice în 3 zile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul în care Ordonanța 84 - privind șoferii care fie au rezultate pozitive la drugtest, fie refuză să fie testați rapid și rămân, astfel, fără permis - a fost intens contestată, Guvernul României a adoptat în cea mai recentă ședință o nouă Ordonanță, care o modifică pe prima, în sensul în care serviciile de Medicină Legală vor trebui să elibereze rezultatele analizelor toxicologice în termen de 72 de ore.

Măsura a fost luată în contextul în care, deseori, aceste rezultate întârzie.

În 72 de ore 

„Această Ordonanță (...) dezvoltă Ordonanța precedentă, sub două aspecte importante. În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice, prin care să evidențieze sau nu, prezența sau nu, a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drugtest sau care au refuzat testarea”, a explicat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, joi, după ședința de Guvern. 

El a detaliat din noul OUG și că, dacă în acel termen rezultatul nu sosește, șoferul în cauză își primește permisul înapoi. „A doua modificare importantă este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul”. 

Ministrul a vorbit și despre „o a treia modificare importantă care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală. Anterior, în varianta ordonanței precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliției Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaționale”. 

În aceeași declarație de presă, Cătălin Predoiu a susținut că „pe parcursul dezbaterii publice de la Ministerul de Interne, în mod repetat, în scris, dar și verbal, prin reprezentanții INML, Ministerul de Interne a fost informat, de către reprezentanții INML (n.r. - Institutul Național de Medicină Legală), asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice în termen rezonabil de 3 până la maxim 7 zile, menționând, de asemenea, că investițiile în capacitatea de analiză a instituțiilor de medicină legală vor crește și aceasta, la rândul ei, va crește”. 

Termen realist? 

Totuși, există semne de întrebare în privința acestui termen, dat fiind că, până în prezent, rezultatele acestor tipuri de analize s-au eliberat cu întârziere. 

De altfel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în prezent există doar șase sau șapte unităţi operaţionalizate ce au posibilitatea tehnică de a determina exact consumul de droguri, iar acestea au arondate mai multe județe, conform portalului cursdeguvernare.ro. 

Astfel, probele biologice recoltate ar urma să fie transportate de către Ministerul de Interne la cel mai apropiat dintre cele șase centre. „Facem tot posibilul, inclusiv prin angajarea de personal suplimentar, în aceste centre care sunt deja dotate, încât acest termen de 72 de ore să fie respectat”, a mai spus ministrul Rafila, potrivit sursei citate. 

Conform Observator News, este în curs de achiziţie, prin Banca Mondială, aparatura necesară prelucrării acestor teste în toate serviciile de medicină legală până la începutul anului viitor.

Observator News subliniază că, cel puțin teoretic, noile modificări elimină situaţiile în care oamenii nevinovaţi, testaţi pozitiv cu aparate decalibrate sau pentru că au luat un Nurofen, rămâneau cu lunile fără permis.

Potrivit aceleiași surse, poliţia a renunţat la drugtestele rapide din China, care ratau în medie 1 din 3 rezultate. "Există două liste la care lucrăm. O listă a substanţelor care influenţează capacitatea de a conduce vehicule. Cea de-a doua listă care ar putea să influenţeze rezultatul unui test rapid", a mai precizat Alexandru Rafila.

Tot joi, în ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că urmează publicarea unor norme privind transportul și depozitarea mostrelor pentru testarea antidrog. 

„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog: doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de azi”, a precizat prim-ministrul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Trai pe vătrai pe angajații care fac naveta spre exemplu.
Dacă ești diabetic sub tratament curent personal și faci naveta de la Marghita spre exemplu, până pe șantierul de la pasajul subteran Decebal ... dacă te-a oprit rutieristul la un drug-test, poți avea concediu fără plată 3 zile, în mod justificat. Sau o să-ți pierzi locul de muncă, că ești paria șantierului mai apoi. Ciolacu spre exemplu, care e chiar tembel cu explicațiile lui, dar mai ales liberalul Predoiu, care-i dus rău în afara competențelor și îl lasă pe Despescu să se drogheze pentru că nu el conduce mașina de serviciu ... ăștia sunt desprinși din Muppets, pentru că nu șoferul trebuie să-și dovedească nevinovăția, ci tu care îl acuzi că a a comis-o. Așadar, nu în 3 zile ... ci în aceeași zi, în maxim 8 ore. Cu drept de despăgubiri pentru fiecare minut pierdut, pentru că tu Stat Român ești mai prost și mai necalificat decât testul ca atare. Drogurile trebuie interzise altfel. Dacă te-ai drogat, ai condus mașina și te-am prins ... anulat de tot permisul și pușcărie fără drept de eliberare. Dacă se dovedește în schimb că te-ai înșelat și m-ai acuzat pe nedrept, banii jos un salariu de premier sau ministru pe fiecare zi pierdută din cauza ta.
Postat 13 Iulie 2024, 08:58 de KP
@vio_
Covrigaru' si slehta de militisti, care de care mai dottore, ii tot dau cu ,,tragedia de la 2 MAI". E adevarat ca la 2 MAI a avut loc o tragedie avandu-i ca autori pe militisti!!! Ce se intampla daca nu ai asigurare RCA? 1. amenda de la 1.000 la 2.000 de lei (conform articolului 37, alineatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurarile auto); 2. retinerea talonului; 3. retinerea placutelor de inmatriculare. De ce nu au aplicat militistii legea? Nu le trebuia niciun drugtest, ii lasau pietoni pe pascu & gasca si tragedia era evitata!
Postat 13 Iulie 2024, 08:45 de pinonel
Nu e bine. Nu se poate așa ceva
Cum se poate să reții un permis preventiv, fără să constați nici o abatere, nici o contravenție sau inacțiune? Un om nevinovat nu poate rămâne fără permis. Punct
Postat 13 Iulie 2024, 06:53 de Vio_427
Mi scârbă: "doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai."
Păi Marcele, acolo accidentul a fost din vina polițiștilor care l-au oprit pe om și nu au făcut nimic! Cu ce ajută legislația, dacă milițienii nu-și fac treaba pt că persoana x știe pe cineva?! Accidentele și consumul de droguri se previne mergând pe linie și distrugând rețeaua completă. Nu doar reținând unu care vinde droguri la un festival. De unde a luat ăla drogurile? De unde a luat dealerul lui drogurile? Și așa mai departe. Se mai știe ceva de atunci când erau oprit sistemul de monitorizare marină pt "mentenanță" și a naufragiat o bărcuță cu câteva tone de cocaină?! De ce nu s-a investigat atunci? Cum se poate că în portul Constanța nu s-au descoperit nici un gram de droguri în 2 ani?! Și îmi vb mie de prevenție prin reținerea permisului oamenilor că au consumat, că nu au consumat droguri?! Nesimțit ordinar!
Postat 13 Iulie 2024, 06:51 de Vio_427
Nimic nu merge bine in tara asta!
La nemti 99,50% din testele facute in trafic sunt ok, la noi 38% sunt fals pozitive. Aceleasi aparate. Ce nu spun militistii e ca au ,,uitat" sa le faca mentenanta!!! Adica ies la drumul mare cu niste junk-uri, ca-s bune si alea, romanul e b*u si-i usor de pacalit! Cand, cam tarziu, se prind fraierii, tot hoţii striga hoţii. Inca ceva: in 24 de ore (de fapt in 12, dar...) dispar efectele substantelor de tot felul, (re)devii apt pt a sofa. De ce stai fara permis 72 de ore?! Ca rezultatul oricum nu vine (exceptie Dorian Popa). Esti din Galati si o patesti la Arad, ce faci 3 zile?! P.S. Pt desteptii cu ,,lasa-te testat in trafic daca te stii curat", ii las sa se testeze in trafic!
Postat 13 Iulie 2024, 04:33 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON