URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2022, 07:57

Terorizaţi la şcoală: Situaţie explozivă într-o şcoală din Oradea: profesori acuzaţi că tolerează un elev-problemă

Terorizaţi la şcoală: Situaţie explozivă într-o şcoală din Oradea: profesori acuzaţi că tolerează un elev-problemă LA GARDUL ŞCOLII. Săptămâna trecută, chiar în faţa Liceului cu Program Sportiv, adolescentul-problemă a sărit la gâtul unei mămici care îl luase la rost pentru comportamentul agresiv faţă de colegii lui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Mi-e frică să mă mai duc la şcoală!". Aşa i-a spus un copil mamei sale aproape în fiecare zi din semestrul trecut. Iar un coleg de-al lui trebuie să-şi sune părinţii în fiecare pauză, pentru a le confirma că e bine...

Mai mulţi adolescenţi dintr-o clasă de gimnaziu a Liceului cu Program Sportiv din Oradea se plâng părinţilor, de luni bune, că sunt terorizaţi de un coleg cu comportament violent, care îi ameninţă cu bătaia. Părinţii s-au plâns mai departe profesorilor şi conducerii şcolii, dar degeaba, aşa că singura soluţie pe care o găsesc este... să plece ei din şcoală.

"Face ce vrea, când vrea"

În toamnă, când au aflat că vor face lecţiile faţă în faţă, elevii dintr-o clasă de-a VII-a de la LPS s-au îngrozit. "Nu că n-ar fi vrut să meargă la şcoală, dar le este frică de un coleg", povesteşte Sorin Curpaş, tatăl unui copil din clasa respectivă. "Băiatul meu învaţă bine, face sport, este un copil excepţional. Dar mă tem că nu iese întreg din şcoală", zice bărbatul.

Problemele au apărut acum doi ani, când în clasă s-a transferat un copil cu un an mai mare. N-a trecut mult până când părinţii şi profesorii au înţeles de ce fusese mutat: băiatul are serioase probleme de comportament. "Doar vreo doi profesori ştiu să-l stăpânească, restul sunt complet depăşiţi. Face ce vrea: se ridică în timpul orei, iese din clasă, vorbeşte sau merge lângă profesori şi mimează partide de sex. O dată a dus benzină în clasă şi a aruncat-o pe o bancă", spune Curpaş.

Din cauza păţaniilor, adolescentul s-a ales cu media 4 la purtare semestrul trecut. Dar pedeapsa nu l-a lecuit...

Transferaţi, pentru siguranţă

Pe lângă că deranjează orele, băiatul îşi înjură şi ameninţă colegii. "E mai mare, ca vârstă şi statură, decât copiii noştri. Aruncă cu obiecte după ei, le spune că-i bate dacă nu fac cum vrea el", mai zice bărbatul.

"Pe copilul meu îl ameninţa că îl bate până îl omoară, încât i-a fost frică să mai meargă la şcoală. Am vorbit cu tatăl acestui copil, cu diriginta. Degeaba. Când a început semestrul doi, am aflat că băiatul merge la ore cu un briceag. Nu pot să aştept să-mi omoare copilul", povesteşte şi Gabriela Herţeg, mama unui alt elev, transferat în altă şcoală chiar zilele trecute.

Alţi părinţi se gândesc să facă la fel. "Băiatul meu este mai înalt, nu l-a ameninţat încă. Dar, oricum, nu poate învăţa nimic la ore din cauza acelui copil", zice un alt părinte, Doru Benţan.

Vrea să-i bată pe părinţi!

Săptămâna trecută, elevul scandalagiu a "progresat": a sărit la gâtul unei femei! "După ce mi-a ameninţat copilul, am mers cu soţia la şcoală, să vorbim cu acest elev. Mi-a zis că o să-mi dea taică-său un pumn de mă omoară şi apoi a sărit cu mâinile la gâtul soţiei", spune Sorin Curpaş.

Din fericire, atacul s-a oprit rapid, înainte ca femeia să fie rănită. Cei doi soţi s-au dus la direcţiune, să reclame situaţia. "Directorul a zis că nu poate face nimic, că nu poate fi exmatriculat, ci doar lăsat repetent, la vară".

Ca şi ceilalţi părinţi, Curpaş ar vrea ca şcoala să ia măsuri serioase, ca să prevină agresivitatea adolescentului. "Am întrebat dacă face cineva consiliere cu copilul ăsta, dar n-am primit niciun răspuns". Părinţii au încercat să vorbească şi cu tatăl băiatului, însă n-au reuşit să-l convingă să ia măsuri.

Aflat de o săptămână în funcţie, directorul Lucian Stance (foto) promite că va căuta o rezolvare. "Am convocat consiliul clasei, am discutat şi cu Biroul de Siguranţă Şcolară din Poliţie, şi cu consilierul şcolar. Vom face tot ce este posibil", promite acesta.

Întrebat dacă a propus soluţii concrete, cum ar fi o evaluare psihologică a copilului ori şedinţe de terapie, directorul a răspuns doar că este de prea puţin timp la cârma şcolii.

Ce soluţii sunt

Un elev de gimnaziu nu poate fi exmatriculat, conform legii, la şcoli speciale ajungând doar cei cu cerinţe speciale, iar "şcoli de corecţie" nu mai există din comunism. Singurele soluţii de azi sunt consilierea şi terapia, aşa că şcoala va trebui să găsească o formă de a-l aduce pe drumul cel bun pe adolescentul-problemă înainte ca acesta să provoace o tragedie.

Un prim pas ar fi o evaluare psihologică, pentru a se stabili dacă băiatul îşi poate controla pornirile violente.

Pe această soluţie mizează şi inspectorul şcolar general Horea Abrudan (foto), sesizat de părinţi, nu informat de profesorii şcolii. "O colegă din Inspectorat va merge în şcoală, să evalueze situaţia. Astfel de probleme se pot rezolva doar prin dialog şi şedinţe de consiliere cu elevul şi cu părintele lui. Avem la Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională specialişti care pot interveni", spune Abrudan.

De ce, luni de zile, şcoala - evident, depăşită de situaţie - n-a raportat problemele şi de ce n-a cerut sprijin sunt întrebări cu un răspuns ce poate fi doar intuit: lipsă de preocupare, de pricepere sau amândouă la un loc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Păi dacă părinții spun...
... că au discutat cu părintele acestui adolescent și degeaba, mai putem să ne așteptăm la altceva? Asta mi se pare cel mai grav. Că părinții lui nu fac nimic. O să fie transferat din nou sub amenințarea că o să rămână repetent dacă nu. Și ajunge la altă școală. Consilierea nu văd a fi o soluție pentru cineva cine nu ascultă de consilier și nu îi respectă autoritatea. @oradeanbihor Nimeni nu riscă să încalce gdpr-ul fiind o lege implementată pe tot teritoriul EU. Nici un site serios. O să îi aflăm numele la știri peste câțiva ani ca fiind un condamnat sau un interlop în oraș.
Postat 28 Ianuarie 2022, 06:58 de Vio_427
inspector scolar
pare din stirile din ultimul an ca si-ar da interesul i.g. Abrudan
Postat 27 Ianuarie 2022, 16:09 de unu
Legea invatamantului?
In legea invatamantului e specificat ca bulyingul este interzis. Daca scoala nu e in stare sa ia masuri, ar trebui mers direct la politie iar parintii acestor idioti sa raspunda. Daca nici asa nu se potolesc, ar trebuii mediatizati acesti derbedei prin toate mijloacele posibile, astfel incat sa le fie rusine atat lor cat si parintilor lor sa mai dea ochii cu societatea iar daca nu au rusine macar sa fie marginalizati la maxim, cu riscul de a incalca GDPR. Sa vedem, atunci se vor implica autoritatile?
Postat 27 Ianuarie 2022, 13:50 de oradeanbihor
Nici o surpriza aici
Din pacate, daca ne uitam atent, s-ar putea sa gasim cel putin cate un "Dorel" din asta in majoritatea claselor. Cel putin, eu am auzit de la prea multe cunostinte care au copii in ciclul primar la scoala, ca au din astia in clase. Atentie: la ciclul primar! De asta, cand aud de ideea ca *toti* copiii au dreptul sa mearga la scoala in clase "normale", ma ia cu dureri de cap. Intr-o lume ideala, da, asa ar fi corect. Dar in lumea reala, un copil din asta trage in jos o clasa intreaga. As vrea sa-i vad pe cei care promoveaza ideea asta ca si rezolva concret astfel de cazuri. Altfel, ce zic ei e doar gargara si discriminare pozitiva.
Postat 27 Ianuarie 2022, 12:17 de v0id
Nume ???
Oare,are si un nume debilul asta ?
Postat 27 Ianuarie 2022, 09:10 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON