URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2020, 18:15

Termoficare va înlocui vechiul cazan pe gaz din CET printr-o investiţie de 167,7 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare vrea să înlocuiască vechiul cazan pe gaz, ultimul rămas în funcţiune din fostul CET, printr-o investiţie de 167,7 milioane lei.

Vechiul cazan va fi înlocuit...

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate al investiţiei "Unitate de producţie de cogenerare de înaltă eficienţă pentru înlocuirea Blocului 1 existent".

"Blocul 1 (n.r. format dintr-un cazan şi o turbină) este singurul care a rămas din vechea instalaţie termică a oraşului. La momentul de faţă blocul este depăşit fizic şi moral", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Echipamentele Blocului 1 au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare. Cele două utilaje sunt uzate şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

În plus, municipalitatea a hotărât înlocuirea Blocului 1 având în vedere că, proiectat după o soluţie tehnică depăşită, acesta încalcă actualele standarde de mediu devenind un magnet pentru amenzi din partea Gărzii de Mediu.

Patru motoare termice şi două CAF-uri

Potrivit viceprimarului, municipalitatea va înlocui Blocul 1 cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică totală de 25 MW şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

"Valoarea acestui proiect, care se întinde pe doi ani, este de 167,7 milioane lei, inclusiv TVA. Este un proiect pe care dorim să îl realizăm în cadrul programului guvernamental Termoficare 2019 – 2027, unde 85% din investiţie o este contribuţie guvernamentală, iar 15% este contribuţia municipiului Oradea", a spus Mălan.

Noua investiţie ar putea crea premisele pentru furnizarea unei gigacalorii mai ieftine, atât de dorită de orădeni. "La finalul celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor, care presupune înlocuirea a 25 conducte magistrale şi modernizarea a 42 puncte termice, la care se adaugă proiectul Nufărul 1 (n.r. de trecere pe încălzire cu un mixt de apă geotermală) şi reabilitarea reţelelor termice secundare se vor reduce semnificativ pierderile în sistem şi vor fi condiţii ca preţul gigacaloriei să fie cât mai mic", a spus Mălan.

Înlocuirea Blocului 1 este utima investiţie majoră pe care oraşul trebuie să o facă în modernizarea sistemului de producţie a încălzirii şi apei calde pentru locuinţele orădenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Încă vreo 40.000.000 Euro se vor îngropa ...
... în accesoriile unui motor de avion care stă la sol, pe pierdere !?!
Postat 17 Iulie 2020, 18:43 de CrisDumi
MEGA TEAPA pe capul oradeanilor.
Termoficarea este o MEGA teapa pe capul oradenilor, inclusive pentru cei ce nu se "bucura" de incalzirea termoficarii. Vesnic ni se promit investitii care vor duce la preturi mai mici insa constatam ca preturile finale sunt mai mari. Cat despre contoarele "inteligente" care care contorizeaza si cand robinetii sunt inchisi imi arata adevarata fata a aceste afaceri de tip bugetar. In loc sa isi bata capul cu introducerea retelelor de gaz in oras carmaciul pedaleaza si ambaleaza super cheltuieli pe miscarea de apa calda prin oras.
Postat 16 Iulie 2020, 22:46 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON