URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2022, 17:55

Termoficare Oradea renunţă la consumatori de pe 15 străzi din centrul oraşului. Motivul retragerii

Societatea Termoficare Oradea va renunța la cei 274 de consumatori racordați Punctul Termic 825 care deservește o parte din zona centrală a oraşului. 

„Cineva a discutat cu oamenii?”

Consiliul Local a aprobat joi retragerea operatorului centralizat din această zonă de încălzire, ca urmare a reducerii numărului de clienți de la 274 la 153 de consumatori. 121 de familii au ales să treacă la încălzirea pe gaz, lucru care afectează calitatea și profitabilitatea serviciilor prestate de Termoficare.

Hotărârea a fost luată fără votul consilierilor PSD, care s-au pronunțat împotrivă. „Cineva de la Termoficare sau de la Primăria Oradea a discutat cu oamenii?”, a întrebat consilierul local Adrian Madar, observând: „Contextul energetic actual nu favorizează dezvoltarea utilizării gazului pentru energie, dar noi pare că facem invers: creștem dependența cetățeanului față de gaz”.

Madar a cerut municipalității să anunțe populația din timp cu privire la schimbarea de strategie, pentru că „imensa majoritate a celor afectați nu știau de această modificare”.

„Nu se va întâmpla de mâine”

În replică, primarul Florin Birta a arătat că municipalitatea a luat în discuție ieșirea Termoficare din zonele nerentabile încă de acum câțiva ani, iar schimbarea nu va avea loc peste noapte. „Această modificare nu se va întâmpla de mâine. Locatarii vor fi înștiințați de Hotărârea de Consiliu Local și vor fi notificați să își găsească într-un termen stabilit un alt sistem de încălzire. Poate pe vreo stradă nu este reţea de gaz şi consumatorul nu se poate branşa decât anul viitor. Nu suntem absurzi”, a spus primarul.

Birta a promis că „nicio persoană nu va rămâne fără apă caldă și încălzire”.

Primarul de Oradea a arătat că Termoficare nu mai poate susține zonele cu densitate mică de consumatori pe rețea. „La Punctul Termic 825 avem 274 de consumatori, din care 153 activi și 121 de consumatori inactivi care au trecut deja pe gaz, sau alte sisteme, și care nu mai folosesc Termoficare”, a spus edilul Oradiei.

Pierderi de 523.000 lei pe an

Menținerea în funcțiune a PT 825, construit în 1978, provoacă pierderi operatorului centralizat. Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, starea precară a rețelelor din zona acestuia a provocat în anul 2021 un număr de 47 de avarii, ale căror costuri s-au ridicat la 523.000 lei, în condițiile în care consumul facturat gospodăriilor racordate a fost de 623.000 lei.

Pentru cei care nu știu, PT 825 deservește consumatori de pe străzile: Albacului, Alexandru Vaida Voivod, Armatei Române, Cloșca, Constantin Tănase, Coziei, Crișan, Evreilor Deportați, General Leonard Mociulschi, George Topârceanu, Horea, Ion Vidu, Mărăști, Mimozei și Nicolaus Olahus.

Termoficare iese din zona de case

De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, operatorul de termoficare are deja o strategie de retragere din zona de case pentru a-și optimiza costurile. Acesta se va concentra pe cvartalele de blocuri, pe considerentul că orădenii care locuiesc la casă au mai multe variante de încălzire, de la gaz și lemne la peleți și pompe de căldură.

Potrivit primelor estimări, în cartierul Rogerius vor ieşi din zona unitară străzile Lăcrămioarelor, Caraiman şi Secerei (cuprinse între bd. Ştefan cel Mare şi linia ferată), cele din fostul cartier CFR (cu străzi precum Locomotivei, Vagonului, Lalescu şi Michelangelo), dar şi arealul cuprins între bd. Dacia şi Şirul Canonicilor (străzile Păcii, Rozmarinului, Slănicului).

Cel mai aproape de zona centrală se vor putea încălzi cu gaz sau lemne doar câteva pâlcuri de case din strada Pescăruşului şi Parcul Petofi.

La fel, coborând spre malul drept al Crişului Repede, vor deveni independente de CET zone întregi de case cuprinse între străzile Menumorut şi Treboniu Laurian, respectiv de-a lungul străzilor Sf. Apostol Andrei şi Emilian Mircea Chitul.

Pe malul stâng al Crişului vor ieşi din zona de termoficare imobilele cuprinse între străzile Shakespeare, Principatele Unite şi Vladimirescu, iar către Universitate cele din perimetrul delimitat de străzile Decebal, Bradului, Cuza Vodă şi Piaţa 22 Decembrie, până la pârâul Peţa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Termoficarea se restrânge ...
... chiar dacă a mâncat până acum aproape 170.000.000 Euro în decurs de nici 14 ani. Și cu cât se bagă bani în acest sistem centralizat, cu atât se va face mai mic. Asta pentru că "neterminații" cu Bolojan în frunte, nu au priceput că banii trebuiau introduși în descentralizare, nu în centralizare. Pentru că doar individualizarea consumurilor energetice duce la o mai mare eficiență și, implicit, la sustenabilitatea acesteia. Aceste greșeli, de a consuma la grămadă, sunt specifice bolșevismului, nu economiei de piață. Iar ce a ajuns Oradea în acest sens arată că liberalii bihoreni sunt doar urmașii foștilor șoimi ai patriei, pionierilor și UTC-iștilor.
Postat 01 Aprilie 2022, 18:11 de KP
paradoxal…
conform puz, strazile astea nu sunt in centru, centrul se termina la Sucevei/Evreilor Deportati, toate strazile astea sunt dincolo. centrul e dependent de termoficare avand in vedere ca o treime e acoperit cu gaz, in 2022!
Postat 01 Aprilie 2022, 08:11 de macese
Felicitări celor care au facut acest pas
Asa ar trebui fiecare casa sau bloc sa facă, cu toate ca asta ar duce la falimentarea CET, unde am plătit si olatesc taxe. Sa-ti faci o casa cu pompe de căldură si panouri solare costă undeva la 25000€ , dar beneficiile sunt de durată si ai la discretie.
Postat 31 Martie 2022, 22:57 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON