URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Februarie 2018, 16:25

Termoficare III: Primăria Oradea vrea să investească încă 32 milioane euro în sistemul centralizat de încălzire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficarea orădeană se dovedeşte un sac fără fund. Municipalitatea vrea să investească încă 32 milioane euro din fonduri comunitare în modernizarea sistemului centralizat de încălzire.

Consiliul Local a aprobat luni, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai celei de a treia etape de reabilitare a sistemului de termoficare.

Lucrările, cu termen de predare în doi ani, vor viza înlocuirea a încă 23 kilometri de reţea magistrală, transformarea a 1,3 kilometri de reţea secundară în reţea primară, consumatorii racordaţi urmând să fie deserviţi de module termice, reabilitarea a 1,1 kilometri de reţea secundară şi modenizarea a 42 de puncte termice.

"Pe lângă toate aceste lucrări, cinci puncte termice situate de la Parcul Petofi până la Primărie vor fi dezafectate şi înlocuite cu mini-puncte termice pentru fiecare consumator. Vom avea astfel sute de puncte termice noi", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa din plen.

Potrivit edilului, municipalitatea a preferat să înlocuiască punctele termice dezafectate cu module termice la nivel de consumator pe considerentul că primele, aflate în degradare, erau amplasate în beciuri insalubre aflate în proprietatea orădenilor.

"Cu aceaste investiţii vom îmbunătăţi substanţial calitatea serviciilor din zona de case", a spus Bolojan.

Revine Nufărul Geotermal!

La investiţiile programate în cadrul celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor de termoficare se vor adăuga, de luna viitoare, investiţii de încă 19 milioane euro în sistemul de încălzire din cartierul Nufărul.

Investiţiile, în fond o reeditare a celor programate în cadrul proiectului Nufărul Geotermal, vor viza trecerea cartierului pe încălzire pe bază de apă geotermală, reabilitarea reţelelor şi înlocuirea tuturor punctelor termice cu module termice la nivel de scară.

"Faţă de proiectul vechi am prevăzut un puţ nou de extracţie în zona bisericii din Nufărul din spatele parcului Salca", a spus Bolojan. Potrivit edilului, puţul va livra în sistem apă geotermală la 80 grade Celsius. Apa uzată termic va fi reinjectată în sol.

"Aceste investiţii vor fi făcute pentru a le putea oferi orădenilor un preţ sustenabil al gigacaloriei", a afirmat Bolojan. Edilul a definit sintagma de "preţ sustenabil" ca un tarif în care să nu mai fie incluse şi pierderile de pe reţeaua de transport, spre beneficiul cetăţenilor (care, chiar dacă nu vor plăti o gigacalorie mai ieftină, măcar nu vor suporta costuri mai mari) şi al municipalităţii (care va putea reorienta sumele din subvenţii către investiţii în dezvoltarea oraşului).

Potrivit Primăriai, în urma investiţiilor făcute, la finalul perioadei de finanţare 2014 - 2020, după investiţiile făcute în cea de a treia etapă de reabilitare a reţelelor, a investiţiilor din cartierul Nufărul şi înlocuirii a celor 5,5 kilometri de magistrală dintre Oradea şi Sînmartin 95% din reţelele magistrale din Oradea vor fi reabilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
bolooovaneeeeee
mai lasa-ne cu hotia ta de termoficare!!! Se stie ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii dar ce e de ajuns e de ajuns! Adica singura promisiune e ca nu se va scumpi gigacaloria daca... bla bla... Lasa sa decida oradeanul ce e mai bine pentru el... lasa concurenta sa intre pe piata (ma refer la gaz). De ce sa fie oradenii sclavii unui sistem centralizat si a unei masini de facut bani pentru baietii destepti" de pe "langa primarie"?!?
Postat 27 Februarie 2018, 20:18 de User anonimizat
Tot mai mic si mai avut !?!
Iar la final de amortizare a investitiilor ... hop si cu pretul prohibit de vreo 100 Euro/Gcal !?! Dar ce mai conteaza, ca N3cula va fi pensionar de lux la vremea aceea, pe pontonul casei de la Braila, la pescuit !?! Termoficare SA nu are niciun viitor pe termen lung ... este o gaura fara fund, prea scumpa pentru oradenii care dorm pe o mare de apa geotermala !?! Mult prea ineficienta astazi, cand cu simpla pompa termica apa-apa (geotermala sau obisnuita de subteran), consumi o singura gigacalorie la exterior ca sa trimiti pana la 6 (sase) Gcal la interior ... !?! Or, raportul de 6/1 (~600%) nu-l piate da niciodata gazul "diliului" sef, eficienta find de maxim 99% in teorie si undeva la 87% cel mult in practica !??
Postat 26 Februarie 2018, 18:27 de WinDos
Birtinezu vrea../.
Birtinezul vrea sa inrobeasca cetatenii orasului si mai mult decat sunt! De ce nu cofinanteaza introducerea de urgenta a gazului in oras?????? Ca nu vrea! Ca poate sa nu!
Postat 26 Februarie 2018, 16:49 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON