URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2021, 18:20

Terminalul intermodal va fi amenajat în Calea Borşului, pe terenurile Vămii Oradea

Terminalul intermodal va fi amenajat în Calea Borşului, pe terenurile Vămii Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Oradea, aleşii au votat în unanimitate ca oraşul să solicite Ministerului Finanţelor transferul unei suprafeţe mai mari de 6 hectare din Calea Borşului nr. 43, mai precis terenurile şi clădirile care aparţin Vămii Oradea. 

Primarul Oradiei, Florin Birta, a explicat că terenul este propice, căci este aproape de gara CFR din Episcopia Bihor. Edilul a spus că a avut discuţii preliminare şi a primit un acord de principiu din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor că terenul cu sediul Vămii Oradea va putea intra în domeniul public al oraşului. În total este vorba despre o suprafaţă totală de 67.000 mp, teren şi clădiri.

"Trebuia să găsim un teren disponibil. Această zonă are acces la calea ferată şi, astfel, s-ar putea face transferul de pe calea ferată pe rutier. Am discutat la Ministerul Finanţelor, avem acordul de principiu să ne transfere în proprietate acel teren pe care se află în prezent fostul sediu al Vămii Oradea. Noi le vom construi un alt sediu în Oradea", a explicat Florin Birta, în şedinţa de vineri a Consiliului Local. 

Conform acordului de principiu al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, "transmiterea se va face cu compensaţii materiale între părţi (teren, construcţii, echipamente tehnologice, facilităţi) stabilite prin protocol de colaborare comun între părţi". 

În acelaşi acord de principiu, reprezentanţii DGRFP Cluj-Napoca mai subliniază că "municipiul Oradea se angajează să asigure continuitatea activităţii Biroului Vamal Oradea, a Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea şi a birourilor comisionarilor vamali prin alocarea de spaţii, fără costuri suplimentare din partea acestor instituţii. Dislocarea acestora din clădirile în care funcţionează urmează a fi efectuat etapizat, pe măsura finalizării lucrărilor de proiectare, amenajarea de noi spaţii şi demolarea clădirilor din ampriza proiectului". 

Terminalul intermodal din Oradea va fi realizat în două etape. Prima dintre ele va presupune o investiţie de 10 milioane de euro, bani pe care municipalitatea îi va obţine prin Programul Operaţional Sectorial – Transport. În cadrul primei etape, vor fi amenajate două linii de cale ferată, o platformă de beton, o clădire din containere modulare, precum şi o parcare pentru vehiculele de transport containere. 
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Teren ar fi și lângă vamă
Imensa haldă de steril de bauxită rămasă de pe urma activității Alumina constituie o pată roșie pe harta zonei, fiind foarte toxic, costă foarte mult neutralizarea și decontaminarea și aducerea la nivelul șoselei al terenului pentru a putea fi dat în folosința parcului industrial. Ar fi o realizare excelentă găsirea unei finanțări și pentru această activitate.
Postat 18 Octombrie 2021, 20:42 de zsizsi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON