URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2024, 17:45

Terminalul Cargo de lângă Aeroportul Oradea, recepționat după o investiție de peste 33 milioane euro (FOTO)

Terminalul Cargo de lângă Aeroportul Oradea, recepționat după o investiție de peste 33 milioane euro (FOTO) sursa foto: CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Terminalul de mărfuri „legat” de aeroportul din Oradea, singurul de acest fel construit în România după 1990, printr-o investiție privată de peste 33 milioane euro, a fost recepționat.

Terminalul Cargo se adaugă terminalului intermodal rutier-feroviar al Oradiei, recent dat în funcțiune, însă va deveni operațional abia din luna august.

Primul parc industrial conectat aerian

CJ Bihor a anunțat recepția finală a lucrărilor de construire a Terminalului Cargo al Aeroportului Oradea printr-un comunicat dat publicității joi, la o zi după încheierea procedurii, subliniind că acesta a fost realizat printr-o investiție a companiei CTP România în valoare de peste 33 de milioane de euro.

„CTPark Oradea Cargo Terminal este primul parc industrial din România cu terminal de marfă conectat direct la pista de aterizare/decolare”, a informat administrația județeană.

Terminalul este desfășurat pe un teren de 14,5 hectare pe amplasamentul vechiului tancodrom din Oradea, primit în urmă cu 10 ani de Primărie de la Ministerul Apărării anume pentru acest scop, și care ar fi trebuit să fie înapoiat dacă investiția nu s-ar fi încheiat în acest an.

Parcul cuprinde trei hale cu spații de depozitare, logistice și de producție, în suprafață totală de 6,5 hectare, iar obiectivul de investiții a mai inclus realizarea unei căi de rulare de la pista de aterizare-decolare a Aeroportului și a unei platforme de garare a aeronavelor transportatoare de mărfuri.

sursa foto: CJ Bihor

Proiectul este rezultatul unui parteneriat public-privat, CJ Bihor punând la dispoziție terenul în urma unei licitații de concesiune, iar CTP România realizând investiția propriu-zisă. Compania-mamă, CTPark, este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa continentală după suprafața închiriabilă brută, la finele acestei primăveri deținând 12 milioane mp de spații în 10 țări.

Operațional din august

Separat de investiția privată, pentru dotarea și operarea Terminalului Cargo, Aeroportul Oradea a achiziționat echipamente pentru controlul de securitate a mărfurilor în valoare de 2,5 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. 

Potrivit informării CJ Bihor, „următoarea etapă prevede obținerea acreditărilor de la instituțiile abilitate și operaționalizarea terminalului cargo”, ceea ce se va întâmpla peste două luni, după cum arată președintele Ilie Bolojan.

„Conform planului de afaceri, Aeroportul își propune să înceapă operațiunile cargo cel târziu în cursul anului viitor și în 5 ani să fie stabilizată activitatea. Cel mai târziu până la sfârșitul lunii iulie se vor obține acreditările necesare din partea instituțiilor competente, poliția de frontieră, SRI etc. Din luna august, terminalul cargo va fi operațional în totalitate”, a transmis șeful administrației județene.

„Terminalul aerian completează infrastructura necesară pentru ca Oradea și județul Bihor să se dezvolte în anii următori ca hub logistic major”, a adăugat Bolojan, făcând trimitere la faptul că Oradea are, de la finele lunii trecute, și un terminal de mărfuri rutier-feroviar, întins pe 14,5 hectare în zona dintre Șoseaua Borșului și Episcopia Bihor.

Terminalul Cargo este administrat de compania CTP România, care are deja mai mulți chiriași, companii care-și vor transporta mărfurile pe cale aeriană. 

În schimb, calea de legătură dintre pista aerogării Oradea și platforma de garare a fost transferată în domeniul public al județului Bihor și în administrarea Aeroportului. De asemenea, zona de securitate din terminal, cea în care se vor face controalele, va fi administrată de Aeroport și de autoritățile de resort, fiind practic „poarta de intrare” în țară a mărfurilor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fara zboruri
Si nici un zbor cargo, terminalul e inchiriat la diferite firme ca depozite
Postat 14 Iunie 2024, 17:40 de Mihaita
În sfârșit că in privat ...
... a văzut care-i viitorul pentru Oradea, de "hub" pentru bunuri, mărfuri și servicii aferente, nicidecum pentru zboruri personale subvenționate de la bugetul public al tuturor bihorenilor.
Postat 14 Iunie 2024, 07:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON