URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2021, 15:07

Terminalul Cargo al Aeroportului din Oradea va fi construit de singura firmă care a făcut o ofertă Consiliului Județean Bihor

Terminalul Cargo al Aeroportului din Oradea va fi construit de singura firmă care a făcut o ofertă Consiliului Județean Bihor (foto: Aeroportul Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O comisie a Consiliului Județean Bihor a declarat câștigătoare singura firmă care a depus o ofertă pentru construirea terminalului de mărfuri al Aeroportului din Oradea. Compania cehească CTPark Iota, cel mai mare dezvoltator de spații industriale și de logistică din Europa Centrală și de Est, și-a asumat o investiție în valoare totală de 32,078 milioane euro, CJ Bihor anunțând că vor fi create 100 de noi locuri de muncă.

Consiliul Județean Bihor a anunțat marți rezultatul licitației organizate pentru desemnarea investitorului și încheiată prin înregistrarea ofertelor în cursul săptămânii trecute, pe 12 august, după ce de atunci singura ofertă primită a fost evaluată de o comisie formată din reprezentanți ai CJ Bihor, ai Aeroportului Oradea și ai Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

Conform anunțului, comisia de evaluare a declarat câștigătoare oferta depusă de CTPark Iota SRL. „Firma va realiza o investiție în valoare totală de 32.078.869 de euro (echivalentul a 223 euro/mp), în condițiile în care suma minimă stabilită ca bază de pornire a licitației a fost de 3.597.225 de euro, respectiv 25 euro/mp”, precizează CJ Bihor.

Proiectul presupune construirea unor clădiri (depozit, hangar) în valoare de 25,7 milioane de euro și realizarea căii de rulare, a platformei de acces, rulare și garare a aeronavelor, respectiv acces auto, precum și a platformei de garare aferentă terminalului, suma prevăzută pentru acestea fiind de aproape 6,4 milioane de euro, cu 2,3 milioane euro peste estimarea inițială a Consiliului Județean.

„Alte elemente esențiale ale ofertei câștigătoare sunt nivelul redevenței și crearea a 100 de locuri de muncă”, subliniază instituția, conform căreia redevența ar urma să fie 0,6 euro/mp/an (aproape dublu față de cota minimă stabilită ca bază de pornire a licitației, de 0,32 euro/mp/an).

Raportat la întreaga suprafață a terenului, de 143.880 mp, nivelul redevenței este stabilit la 86.333,4 euro/an, respectiv 2.158.335 euro/25 ani.

Dreptul de superficie acordat companiei asupra terenului este de 25 ani.

Calea de rulare a aeronavelor la sol, menită să asigure legătura dintre pista de decolare/aterizare a aeronavelor din incinta R.A. Aeroportul Oradea și terminalul cargo va fi cuprinsă, liberă de sarcini, în proprietatea publică a Județului Bihor.

Investița va fi derulată în trei faze. Prima, în valoare de 10,9 milioane Euro (34% din totalul investiției propuse), va începe în trimestrul IV al acestui an și se va derula pe parcursul anului 2022, a doua (în sumă de 11,8 milioane Euro, care va duce proiectul la 71% din stadiul total), se va desfășura pe parcursul anului 2023, iar cea de-a treia (în sumă de 9,4 milioane Euro), pe parcursul anului 2023.

CTPark Iota SRL, înființată în 2018 cu sediul în parcul logistic CTPark București din comuna Dragomirești (județul Ilfov), este parte a grupului CTP, principalul dezvoltator de spații industriale și de logistică din Europa Centrală și de Est, având un portofoliu de peste 6,3 milioane mp suprafață închiriabilă în mai multe țări europene (Republica Cehă, România, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Olanda).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Afaceri "liberale".
Investiția e garantată 25 de ani, la o redevență de 7,5% din total. Un fel de gratis, la ce afacere se preconizează într-un astfel de "hub" comercial aerian. "AirFly Bolo-Bolo" va asigura infrastructura aeroportuară iar investitorul va face un profit din care, doar din cel făcut în primul an, va putea achita redevența totală stabilită pe 25 de ani. Iată ce înseamnă să fi "paralel" și "habarnist" în afaceri reale, dacă tot zici că ești "liberal", așa cum se dă "falimentatorul" de la CJ Bihor. Ca exemplu de cât se câștigă în domeniu, ca să închiriezi o hală de 1.000 mp într-un terminal "cargo" din aeroportul intl. din Sofia (nu compar decât cu o țară similară din UE), se achită 3 Euro/mp la un ciclu de depozitare de 24 ore. Faceți diferența și vedeți astfel nivel de habarnism de la Oradea.
Postat 17 August 2021, 18:42 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON