URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2016, 13:01

Termen limită, 15 septembrie: După vizita în Bihor, ministrul Transporturilor ameninţă constructorul Autostrăzii Transilvania cu rezilierea contractului

Termen limită, 15 septembrie: După vizita în Bihor, ministrul Transporturilor ameninţă constructorul Autostrăzii Transilvania cu rezilierea contractului (foto: Ministerul Transporturilor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în timpul vizitei în Oradea ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat că la porţiunea Suplacu de Barcău – Borş a Autostrăzii Transilvania lucrurile "au început să se mişte", ministerul a publicat un comunicat de presă prin care constructorului (asocierea a două companii spaniole, Isolux Corsan şi Corsan Corviam, cu trei SRL-uri româneşti, Consinit, Road Consulting&Design şi Via Design) îi este dat un ultimatum, mai precis data de 15 septembrie. În caz contrar, Buşe nu exclude varianta rezilierii contractului.

Şi la Oradea, ministrul Sorin Buşe anunţa că va discuta cu constructorii porţiunii bihorene a Autostrăzii Transilvania pentru demararea "în două săptămâni" a lucrărilor. În comunicatul oficial publicat ulterior se arată că Sorin Buşe a convocat la minister constructorul acestui tronson pentru a da explicaţii pentru "neîndeplinirea obligaţiilor contractuale".

"Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a constatat neîndeplinirea atribuţiilor contractuale de către constructor în privinţa Autostrăzii Transilvania, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş. Astfel, ministrul a solicitat prezenţa la Bucureşti a conducerii companiei spaniole, responsabilă de construcţia secţiunii de 60 de kilometri, pentru a decide viitorul proiectului", se precizează pe site-ul oficial al Ministerului Transporturilor.

Antreprenorul a câştigat licitaţia în urmă cu circa un an şi jumătate. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a emis Ordinul de Începere pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în iunie 2015. Cu toate acestea, ultima variantă a proiectului tehnic a fost transmisă pentru avizare la CNADNR cu întârziere, la începutul lunii august 2016.

"În prezent, constructorul nu are niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. Stadiul de execuţie pe acest contract este în continuare 0%", mai precizează sursa citată. 

Ca atare, ministrul crede că, în cazul în care situaţia nu se schimbă urgent, contractul nu va mai putea rămâne în vigoare. "Dacă până în data de 15 septembrie, constructorul nu va demara lucrările la capacitate optimă, nu eliminăm varianta rezilierii pentru că ne dorim ca acest proiect să progreseze", a spus ministrul Sorin Buşe.

Citeşte şi: Lucrările la tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania ar urma să fie reluate "în două săptămâni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tipic romanesc
Vara facem planuri si proiecte si ne apucam de lucru ... iarna. Cat de idiot trebuie sa fii ca sa nu realizezi ca in acest fel a sa se termine autistrada la Sfantul Asteapta?
Postat 05 Septembrie 2016, 08:58 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON