Săptămâna trecută, centrul Oradiei era blocat. Pietonii circulau prin vipie, căldură și praf, în timp ce șoferii așteptau în ambuteiaje să traverseze Crișul Repede pe Podul Dacia. Aerul fierbinte vuia de șuier de flex, piuit de camioane date în marșarier și scrâșnet de lopeți frecate pe beton.
Constructorii asfaltau străzile Gojdu și Moșoiu, amenajau în Piața Gojdu viitoarele pasaje subterane, săpau în șanțul Cetății viitoarea cale de legătură între străzile Clujului și Griviței și pavau parcarea subterană de sub Catedrala Ortodoxă. „Constructorii lucrează contra cronometru ca, pe 11 septembrie, la începerea școlii, să reluăm circulația tramvaielor prin zona centrală”, spune primarul Florin Birta. După o pauză de un an...
Șantier pe caniculă
Ultima săptămână din august a pus la încercare constructorii municipalității. Obligați să lucreze pe temperaturi de 40°C la umbră, muncitorii luau pauze de hidratare la fiecare oră. Mai mult oricum nu ar fi rezistat. „Mulți constructori și-au modificat programul ca să lucreze pe răcoare”, spune primarul Florin Birta (foto).
Spre exemplu, Drumuri Bihor începe programul de lucru dimineața la ora 6, ca să asfalteze pe răcoare, iar angajații Construcții Erbașu Transilvania coboară în șanțurile viitoarelor pasaje din Piața Gojdu imediat după ora 7.
Spre deosebire de anii anteriori, constructorii și șefii din Primărie și-au amânat concediile. Primul va pleca în vacanță viceprimarul Marcel Dragoș, responsabil cu șantierele din oraș, începând din 10 septembrie. Asta dacă închide până atunci lucrările care încurcă traficul...
Un tramvai numit dorință...
Marea provocare o constituie pasajele subterane din Piața Gojdu. La un an de la oprirea circulației tramvaielor prin zonă, orădenii sunt sceptici că transportul în comun va fi reluat de săptămâna viitoare. „Peste tot sunt săpături. Nici măcar nu există linia de tramvai! Nu cred că vor termina pe începerea școlii”, spune un locuitor al zonei.
Birta este de altă părere. „Dacă nu intervine un eveniment deosebit, eu zic că pe 11 septembrie, prin zona centrală va circula tramvaiul”, promite edilul.
Directorul OTL, Adrian Revnic (foto), consideră că obiectivul este realizabil. „Au rămas cam 200 metri de linie de tramvai. După ce va fi turnat planșeul peste pasajele de la colțul Parcului 1 Decembrie, în zona blocului turn, vor putea fi reinstalate”. OTL și-a pregătit deja parcul rulant. „Suntem pregătiți. La orele de vârf vom circula cu 40 de tramvaie pe toate cele 10 linii din Rogerius, Nufărul și Ioșia”, afirmă Revnic.
Reluarea circulației tramvaielor va ușura sarcina OTL. Aglomerația și restricțiile actualizate săptămânal au dat peste cap traficul, cu programul transportului în comun cu tot...
Drum peste pasaje
„Pasajul din fața Pieței Mari este realizat în proporție de 80%. Săptămâna aceasta se va finaliza inclusiv linia de tramvai prin fața magazinului Billa, până în zona fostului sediu Aura”, spune Ovidiu Guler (foto), director adjunct al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, convins că transportul în comun va fi reluat pe 11 septembrie.
De aceeași părere este și Călin Roman, directorul Construcții Erbașu Transilvania, care amenajează celelalte 5 pasaje subterane din Piața Gojdu, realizate în proporție de peste 70%. „Linia de tramvai va fi refăcută la timp”, susține el.
În plus, de săptămâna viitoare și șoferii vor putea circula peste pasajele subterane, deși lucrările din zonă vor continua! „Săptămâna aceasta vom finaliza amenajarea unei treceri provizorii peste pasajele pietonale, venind dinspre zona centrală spre Calea Clujului. Măsura este menită să mai degreveze traficul auto, care de săptămâna viitoare va fi mai aglomerat”, spune Roman.
Trafic cu restricție
Configurația traficului în oraș după începerea noului an școlar va fi stabilită săptămâna aceasta, de către Comisia de circulație a Primăriei. Lucrurile sunt, însă, destul de clare. Șantierele deschise de Termoficare pe strada Tudor Vladimirescu, lângă Primărie, și pe Magheru, între pasajul subteran și Facultatea de Drept, vor fi închise. Aleea Emanuil Gojdu și strada Spiru Haret vor fi redate circulației, iar pe Meșteșugarilor și Traian Moșoiu se va circula în continuare pe o singură bandă.
„Comisia de circulație va stabili modul în care se va circula peste pasajele din Piața Gojdu. Cel mai probabil, șoferii care vor să meargă înainte venind dinspre zona centrală vor înainta pe Calea Clujului, iar cei care vor să meargă spre gară vor vira la stânga, pe strada Râului, unde vor putea să întoarcă din nou la stânga pe Calea Mareșal Averescu”, explică viceprimarul Marcel Dragoș (foto).
Detaliile acestor modificări de trafic, cum ar fi rutele autobuzelor ori camioanelor, care nu pot vira pe o stradă îngustă ca Râului, vor fi stabilite săptămâna aceasta. „Important este că, exceptând zona grădiniței din strada Traian Moșoiu, unde se va mai lucra sub trafic cam două săptămâni, nu vom mai avea lucrări importante în jurul instituțiilor de învățământ”, adaugă viceprimarul.
Un pod prea îndepărtat
În ce privește traficul pietonal, săptămâna aceasta sunt programate să intre în linie dreaptă și lucrările pentru reabilitarea pasarelei hobanate care leagă cele două maluri ale Crișului Repede. „Lunea viitoare, când începe școala, vrem să deschidem traficul pietonal pe Podul Intelectualilor. Ne-au întârziat puțin lucrările de relocare a conductei de gaz”, explică directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș.
Constructorii amenajau săptămâna trecută hidroizolația podului și montau stâlpii de pe marginea acestuia, în pregătirea asamblării balustradei. „Circulația va fi deschisă, în cel mai rău caz, pe jumătate din pod, dar important este că această cale de legătură va fi accesibilă pietonilor”.
Altfel spus, în ciuda unei veri liniștite, a traficului rutier ceva mai puțin aglomerat și a unei mobilizări a constructorilor pe care încă o laudă, reprezentanții municipalității au reușit să fie din nou surprinși, nicidecum salvați, de clopoțel...
ARMATA CU LOPEȚI
160
de muncitori lucrau vinerea trecută pe șantierele din Piața Gojdu
CONTINUĂ!
Orașul șantierelor
Reluarea circulației tramvaielor, anunțată pentru săptămâna viitoare, presupune închiderea șantierelor care stau strict în calea liniilor. Marile lucrări, însă, vor continua.
În Piața Gojdu, spre exemplu, constructorii au de finalizat parcarea de sub Catedrala ortodoxă și de turnat planșeurile peste pasajele subterane. „Lucrările vor fi finalizate undeva în luna decembrie. În cazul pasajelor, nu exclud să mai rămână pe anul viitor de realizat unele amenajări peisagistice”, spune directorul Construcții Erbașu Transilvania, Călin Roman.
La fel, va mai rămâne închisă, încă o săptămână sau două, strada George Enescu, pentru înlocuirea rețelelor de încălzire. Constructorii angajați de Termoficare vor încerca să finalizeze lucrările de înlocuire a rețelelor pe fonduri europene până la începerea sezonului rece, iar pe strada Meșteșugarilor traficul se va desfășura cu restricții până la sfârșitul anului.
Deci deranjul continuă...
„Reluarea circulației tramvaielor era programată pentru începutul școlii, care de obicei are loc pe 15 septembrie. Faptul că primul sunet de clopoțel a fost programat pe 11 septembrie ne-a încurcat puțin, pentru că a scurtat termenele de execuție cu aproape o săptămână”
viceprimarul Marcel Dragoș
Vezi mai jos cum arată lucrările din Piața Cetății - Emanuil Gojdu de sus! Imagini surprinse sâmbătă, 26 august 2023. Video: Marin Marian
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.