Operatorul de salubritate RER Vest a fost păsuit de către Consiliul Local cu încă o lună, până la 1 aprilie, pentru a încheia noile contracte de salubritate cu orădenii.
Doar 8 din 231 de asociații...
Potrivit datelor prezentate de RER Vest în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, din 231 de asociații de proprietari contactate de reprezentanții companiei, doar 8 au acceptat semnarea noilor contracte.
Orădenii care locuiesc la case au fost, în schimb, mai înțelegători. „În zona de case rata de încheiere a contractelor de salubritate a crescut de săptămâna trecută de la 50% la 60%, deci în zona de case nu va fi o problemă”, a explicat primarul Florin Birta în cadrul unei conferințe de presă care a precedat ședința de Consiliu Local.
Edilul a spus că va sprijini RER Vest în campania de încheiere a contractelor prin întâlniri în cartiere cu reprezentanții asociațiilor de proprietari și membrii acestora. „Începând cu săptămâna viitoare mă voi implica personal și voi merge la întâlniri cu președinții asociațiilor de proprietari pentru a le prezenta noul sistem de colectare și de tarifare a deșeurilor”, a spus Birta.
Poliția gunoaielor...
Hotărârea de prelungire a perioadei de mobilizare a RER Vest a fost aprobată joi cu votul consilierilor locali ai PNL și UDMR, în condițiile în care social-democrații prezenți în sală s-au abținut de la vot. „Nu ați făcut nimic timp de 6 luni, iar acum veniți să ne spuneți că veți media cu asociațiile de proprietari”, i-a reproșat primarului liderul grupului PSD, Emilian Pavel.
Social-democratul a dat de înțeles că, presată de timp, municipalitatea folosește inclusiv Poliția Locală ca agent de teren al firmei de salubritate. „Poliția Locală are atribuții în ce privește încheierea de contracte între RER și cetățenii din spațiile închiriate? Există undeva în atribuțiuni o astfel de prevedere?”, a întrebat Pavel.
În replică, Birta a răspuns că instituția subordonată Primăriei este chiar obligată să facă astfel de controale. „Poliția Locală a avut tot timpul atribuție să verifice cine are contract de salubritate sau nu. Îmi pare normal că orice locuitor trebuie să aibă contract cu firma de salubritate pentru că produce deșeuri”, a spus Birta.
În trei fracții
Câştigătoare a licitaţiei pentru delegarea serviciului de salubrizare din Oradea, RER Vest se află în aşa-numita perioadă de mobilizare pentru încheierea noilor contracte cu orădenii. Agenţii companiei străbat străzile oraşului pentru a explica populației noile reguli şi noile tarife.
Din acest an, orădenii vor colecta deşeurile în trei fracţii: reciclabilă (PET-uri, hârtii, cartoane, pungi, cutii de metal), biodegradabilă (resturi vegetale, coji de pâine, zaţ de cafea etc.) şi reziduală (scutece, conţinutul sacului de aspirator etc.).
Fracţia biodegradabilă se va colecta în pubele maro, cea reziduală în recipiente negre, iar reciclabilele în saci galbeni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.