URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
30 Iunie 2024, 13:37

Terenul de la Aquapark, o afacere proastă a Primăriei

Terenul de la Aquapark, o afacere proastă a Primăriei (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark! Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, episcopul Tokes Laszlo a făcut scandal, acuzând că banii maghiarimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum, pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 euro, magnatul Alexandru Mudura junior angajându-se să facă acolo un hotel, ba chiar și un centru de afaceri.

Pentru ca terenul să nu rămână o părăseală, așa cum este de fapt și în momentul de față, Primăria a impus niște clauze prin care, dacă nu se construiește într-un interval de timp rezonabil, proprietarul pierde terenul, ba mai plătește și niște taxe de penalizare.

Nu știu pe care colț de masă s-a încheiat respectivul contract, dar acum, după ce s-a ajuns în instanță, domnul Mudura a avut câștig de cauză. Judecătorii au constatat că e suficient să faci un mic coteț pe post de centru de afaceri ca să nu mai poți fi atacat de administrația locală.

De obicei, când Primăria e interesată să pună mâna pe un teren, mobilizează cei mai buni avocați din instituție și de afară și îi duce drept martori inclusiv pe primar sau viceprimari. Se pare că în cazul acesta a fost ca meciul dintre România și Slovacia, repriza a doua.

Până la urmă, nu s-au pierdut 900.000 euro, sumă deja ridicol de mică la actualele prețuri ale terenurilor din jur, s-a pierdut o oportunitate de investiții. Terenul, situat în coasta Aquaparkului, putea fi valorificat și altfel decât construind neapărat un hotel în preajmă. Acum, când până și Salonta își face parc acvatic de distracții, trebuie să vii cu ceva nou, să adaugi bazine și tobogane, să nu lași clienții să se plictisească sau să meargă în altă parte.

Nu mă îndoiesc că până la urmă terenul acela va fi valorificat de patronul Mudura, dar e păcat că administrația publică a tratat cu superficialitate potențialul zonei, vânzând practic un teren prețios pe bani mărunți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
aveti dreptate, KP si Kid
de aceea si eu n-am indraznit sa o pun ca afirmatie ci doar ca ipoteza si intrebare. Cu siguranta acum ar cumpara acelasi teren mult mai scump, asa ca cei 900.000 eur nu sunt chiar atat de putin, important e valoarea actuala a terenului, nu cea de acum 10 ani. Chiar nu m-am gandit la idea cu pastrarea strandului municipal, dar e o frica cu strandul Iosia, sa vedem cu cat se va scumpi pretul acolo dupa reabilitare, sper ca nu prea mult. Dupa modelul elvetienilor care au un pret pentru platitorii de taxe din canton si alt pret pentru turisti si la tren, si la parcare si mai la orice serviciu public, ar trebui si la noi, sa avem un pret mai redus pentru actionarii bihoreni, reprezentati prin autoritati, si un alt pret mai ridicat ptr cei din alte judete si tari care vor sa intre la aquapark. Sa petreaca cateva ore juristii sa gaseasca o modalitate legala de implementare a tarifului diferentiat.
Postat 01 Iulie 2024, 17:01 de unu
@Unu
Primaria poate expropria doar amarasteni. Mudura e o nuca prea tare pt cei din primarie. Daca Primaria Oradea vrea terenul inapoi, Mudura fiind om de afaceri o sa-l vanda, dar probabil pretul va fi de 5-10 ori mai mare decat cel cu care l-a cumparat. Raman la ce am spus mai demult: strandul vechi trebuia renovat si lasat la pozitie iar pe terenul de langa, trebuia facut aquapark-ul. Era loc pt ambele si aveai 2 optiuni, cu 2 tipuri de bilete, pt toate buzunarele, mai ieftin la strand si mai scump la aquapark. Asa ca in aquapark isi permit sa mearga doar cei cu venituri mari sau turistii. Marea masa a oradenilor nu-si permite mai mult de o vizita sau doua pe sezon si asta doar daca au copii si n-au ce face. Asa ca singura optiune a oradenilor ramane strandul din Iosia. Daca oradenii merg in 1 Mai sau Felix, altcineva incaseaza banii si daca stai sa faci un calcul nu a fost miscare deloc inteligenta din partea primariei. Nici financiar nici ca imagine.
Postat 30 Iunie 2024, 17:08 de Kid
Re: unu ... gândești exact ca echipa de juriști ai lui Bolojan. .
Și care ar fi "clauza de utilitate publică" pe care ar putea să i invoce municipalitatea, ca să exproprieze un teren pe fare chiar ea l-a înstrăinat? Primăria vinde ieftin și cumpără scump, iar asta e regula de funcționare la orice liberal "serios".
Postat 30 Iunie 2024, 16:41 de KP
Expropriat din nou ca sa recuperezi terenul?
Apoi poti extinde aquaparkul. Problema e ca nu il cumperi iar la 900.000e, ca au crescut preturile. Ar mai trebui un schimb de terenuri cu MAI ca sa ajunga si strandul Dinamo in proprietatea primariei. Iar podul Macio era gandit pe vremea comunista sa dea din Calea Clujului direct langa aquapark la sud de calea ferata. Cu spatiul total de la cele 2 terenuri extra, aproape ca faci inca un aquapark nou, cu alte atractii. Poate chiar si cu hotel de 3 stele sau margarete inghesuit pe aceeasi parcela! Si la DoubleTree se poate adauga acces direct in acvapark daca asta e planul de a conecta distractia cu hotel si restaurant, fie pasarela, fie altfel. Cred ca ar fi interesat clanul Pop (ca nu mai e la SIF1Crisana) de un parteneriat public-privat pentru a imparti costurile si realiza investitia in conectare.
Postat 30 Iunie 2024, 15:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON