URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2024, 10:10

Tentațiile toamnei: Iată ce pregătesc teatrele și filarmonica din Oradea pentru noile stagiuni artistice!

Tentațiile toamnei: Iată ce pregătesc teatrele și filarmonica din Oradea pentru noile stagiuni artistice! (foto: Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Debutul toamnei este sinonim cu (re)întâlnirea publicului cu ofertele pe care actorii, regizorii, muzicienii, dirijorii și ceilalți membri ai echipelor artistice le propun pentru a fi „savurate” după preferințe.

Instituțiile de cultură din Oradea anunță proiecte interesante, alături de invitați apreciați, iar BIHOREANUL vă prezintă un „teaser” al noilor stagiuni...

„E momentul să îndrăznim”

Victoria Balint, directoarea Teatrului Regina Maria din OradeaLa Teatrul Regina Maria, s-a schimbat conducerea, căci mandatul lui Daniel Vulcu a expirat, iar Consiliul Județean Bihor a numit-o manager interimar, din 5 august, pe Victoria Balint (foto), înainte directoarea trupei Iosif Vulcan.

Aceasta spune că, astfel, Teatrul a început pregătirile „cu un start întârziat față de celelalte instituții culturale din Oradea” și a programat, în prima fază, spectacole din stagiunile precedente. Este vorba, de pildă, de drama psihologică „Rabbit Hole” - 15 septembrie, comedia muzicală „Colivia nebunelor” - 21 septembrie (foto principală) ori comedia „Tartuffe” - 22 septembrie.

În paralel, anunță Victoria Balint, „se lucrează la ceea ce a lipsit de foarte mult timp teatrului românesc orădean - un concept al stagiunii, un program coerent, cu niște obiective artistice asumate”. „Dacă în ultimii ani am oferit publicului cu precădere comedii și muzicaluri, cred că e momentul să îndrăznim să provocăm spectatorii, să-i scoatem din zona de confort și să le oferim subiecte relevante pentru lumea de azi și, implicit, să readucem în sălile de spectacole un public care s-a simțit puțin neglijat”.

Inamicul poporului

La Trupa Iosif Vulcan s-au organizat deja trei castinguri pentru spectacole care vor fi semnate de regizorii Radu Iacoban, Vlad Bălan și Alex Ianăși. Cea dintâi premieră va fi, la finalul lunii noiembrie, spectacolul „Inamicul poporului” (An Enemy of the People), o adaptare de Thomas Ostermeier și Florian Borchmeyer, după faimoasa piesă a lui Henrik Ibsen.

Pentru 19 octombrie, trupa Arcadia plănuiește premiera „Rază de soare”, de Al. T. Popescu, în regia lui Toma Hogea, în timp ce Ciprian Huțanu va regiza spectacolul „Uriașul egoist”, după Oscar Wilde, cu păpuși de tip Bunraku, ce trebuie mânuite de trei actori. Ilustrația muzicală pentru ambele producții va fi realizată de un compozitor distins cu două premii UNITER, Cári Tibor.

În stagiunea 2024-2025, Teatrul Regina Maria își propune și crearea unei trupe de teatru cu elevi de liceu, care vor participa la workshopuri și vor pune în scenă, alături de actori, spectacolul „Deșteptarea primăverii”. De asemenea, TRM plănuiește și să dea mai multe reprezentații în județ, nu doar în Oradea.

Noutăți la Szigligeti

Și la Teatrul Szigligeti au început deja reprezentațiile și, concomitent, se lucrează la mai multe proiecte noi. Cea dintâi premieră a trupei Szigligeti va fi comedia „Revizorul” de Gogol, programată pe 3 noiembrie, iar actorii vor lucra și la un spectacol de studio - drama „Pisica pe acoperișul fierbinte”, de Tennessee Williams.

În același timp, trupa Liliput pregătește spectacole pentru copii, precum „Lenka și Palkó” și „David și Goliat”. Ansamblul Nagyvárad lucrează la un spectacol de dans contemporan inspirat de filmul „Strigăte și șoapte” al lui Ingmar Bergman, premiera fiind programată pe 22 septembrie.

De asemenea, teatrul maghiar va organiza, din 6 octombrie, cea de-a șasea ediție a Infinite Dance Festival.

Dirijor nou, suflu nou

noul dirijor permanent al Filarmonicii Oradea, Andrej VeselDupă o vară plină cu concerte și recitaluri susținute cu succes în aer liber, Filarmonica de Stat Oradea deschide stagiunea pe 3 octombrie cu un concert care-l va avea la pupitru pe noul dirijor permanent, tânărul Andrej Vesel (foto) din Croația. Concertul vocal-simfonic va cuprinde lucrările Chichester Psalms de Leonard Bernstein, Friede auf Erden, op. 13 de Anton Schönberg și Simfonia a III-a „Eroica” de Ludwig van Beethoven.

„Vrem să oferim o stagiune la nivelul așteptărilor publicului, iar suflul nou adus de dirijorul Andrej Vesel își pune amprenta asupra orchestrei și programului nostru”, spune directoarea Carmen Rus.

Dans sub clar de lună

Pe 11 octombrie, în cadrul Oradea Festifall, se va ține un concert cu intrare liberă, dirijat de italianul David Crescenzi, cu lucrări de Mozart, Bellini, Ceaikovski și Strauss. O săptămână mai târziu, tot el va dirija opera „Tosca” pe scena Filarmonicii, cu mai mulți soliști invitați.

Noul program mai cuprinde, bunăoară, un concert intitulat „Dans sub clar de lună” (7 noiembrie) cu lucrări de Saint-Saens, soliști Mihai Diaconescu (pian) și Nagy Kálmán (vioară), iar dirijor Vladimir Lungu, precum și alte concerte dirijate de Andrej Vesel, pe 28 noiembrie și 5 decembrie, cu lucrări ca Uvertura Operei „Castelul de plăceri al diavolului” de Schubert și „Petroushka” de Stravinsky.

Oferta noului sezon pe scenele orădene se anunță, deci, tentantă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON