URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2021, 19:01

Templul Francmasoneriei din Oradea a primit peste 1.500 de vizitatori în cele două luni de la inaugurare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Masoneria și misterele ei au trezit atenția orădenilor curioși față de activitățile acestei societăți discrete. În cele două luni de la inaugurare, Templul Francmasoneriei Oradea din Calea Armatei Române a atras un număr mare de vizitatori.

„Peste 1.500 de vizitatori”

„Deschis pe 12 octombrie, de ziua orașului Oradea, Templul Francmasoneriei a ajuns în faza de închidere a proiectului. În acest timp, destul de scurt, a reușit să atragă peste 1.500 de turiști”, se menționează într-un comunicat al Primăriei.

La evenimentul de închidere a proiectului, organizat joi, au luat parte reprezentanți ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională și ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

„O astfel de clădire clasată ca monument istoric, fostul sediu al Lojii Masonice, a însemnat pentru Uniunea Europeană o oportunitate de a aloca finanțări în vederea dezvoltării culturale și turistice a orașului”, a declarat coordonatorul proiectului de reabilitare a clădirii, Alexandru Pop.

„Subiectul masoneriei nu este tabu”

Potrivit municipalității, Templul Francmasoneriei Oradea va fi promovat în circuitele culturale europene și inclus în bazele de date digitale destinate promovării culturii.

„Trebuie să facem cunoscut acest obiectiv turistic și să schimbăm mentalitatea că masonii sunt din alte categorii. Dacă mergeam la Uniunea Europeană cu ceva mistic, nu aveam nicio șansă de finanțare. Nu există nicio parte mistică, din contră”, a declarat directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupșea.

Directoarea a spus că „subiectul masoneriei nu este tabu” și a promis că va organiza „mai multe evenimente în care o să spunem acest lucru”.

Clădirea din strada Calea Armatei Române 14 a adăpostit, timp de aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Regele Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic.

Spre exemplu, faţadei îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali, iar în zona centrală clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti.

Acoperișul imobilului este dominat de 8 sfincşi, cu rol de "a proteja membrii societăţii de spiritele malefice".

Proiectul privind reabilitarea imobilului a avut o valoare de 8,6 milioane lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă a fost de 3,39 milioane lei, alocările de la bugetul central au fost de 519.000 lei, iar diferența a fost suportată de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON