URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2010, 16:42

Ţeapă cu gripa porcină: e o falsă pandemie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serbia a anunţat oficial că a anulat contractul pentru vaccinurile contra virusului A H1N1, pe care îl avea cu producătorul elveţian Novartis. Totul se întâmplă după ce, marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată de Consiliul Europei că ar fi declarat starea de pandemie de gripă porcină (A H1N1) la presiunea companiilor farmaceutice.

Ecuaţia e simplă: Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară stare de pandemie din cauza răspândirii virusului. Conducerile mai multor ţări din întreaga lume se panichează. Frica pune stăpânire pe naţiunile de pe tot globul şi toţi vor să se vaccineze. Vaccinul este produs în cele din urmă, mai mult, este comandat anticipat de multe ţări. Dar, după câteva luni, surpriză: nu era nevoie de atât de multe doze!

Noroc că România are proprii specialişti care au putut fabrica vaccinul, ce este distribuit acum gratuit.

Serbia, în schimb, a comandat iniţial 3 milioane de doze de vaccin deşi acum îşi dă seama că avea nevoie de doar 300.000. De zece ori mai puţin! Până la urmă au solicitat şi plătit 857.500 de doze de vacin contra A H1N1, deşi, necesarul este de fapt de 300.000.

Franţa s-a trezit că a comandat prea multe vaccinuri contra gripei A H1N1. A cheltuit 869 milioane de euro din care a cumpărat 94 milioane de doze, dar până acum doar circa cinci milioane de persoane au fost vaccinate, de la lansarea programului. Franţa mai are pe stoc 74 milioane de doze, după ce a mai donat alte 10 milioane către OMS şi încearcă acum să vândă din ele Egiptului, Mexicului şi Ucrainei.

Germania a anunţat şi ea că intenţionează să vândă vaccinuri, deşi comanda sa de 50 milioane de doze va fi livrată în totalitate în martie. Doar cinci procente din populaţia Germaniei s-a vaccinat până acum.

"Companiile farmaceutice abia aşteptau pandemia", a declarat doctorul Wolfgang Wodarg, un epidemiolog german. El a acuzat laboratoarele de "folosirea unor substanţe cu efect malefic", care prezintă un potenţial risc pentru persoanele care s-au vaccinat. "Nu excludem posibilitatea dezvoltării în viitor a unor forme de cancer", a sugerat doctorul.

Comitetul European al Sănătăţii a cerut, marţi, reprezentantului Marii Britanii, Paul Flynn, să întocmească un raport în această problemă şi să-l prezinte în faţa Consiliului Europei, care va adopta apoi o recomandare.

În iunie 2009, un comitet de experţi din opt ţări a declarat în unanimitate că au fost întrunite criteriile pentru declararea stării de pandemie. Pandemia a ucis cel puţin 14.142 persoane în întreaga lume de la apariţia ei, în martie, pe continentul american, potrivit celui mai nou raport al OMS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON