URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Ianuarie 2023, 18:40

Te apuci de renovări? RER Vest îți explică ce trebuie să faci cu deșeurile

Te apuci de renovări? RER Vest îți explică ce trebuie să faci cu deșeurile SOLUȚII. Dacă au cantități reduse de deșeuri din construcții, rămase în urma lucrărilor care nu necesită autorizație (de pildă, schimbarea faianței), orădenii pot să le ducă gratuit la centrele de colectare separată de pe străzile Uzinelor și Thurzo Sandor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un an întreg în faţă, unii orădeni şi-ar putea face planuri pentru case. Fie că vor construi sau îşi vor renova locuinţele, vor avea nevoie şi de RER Vest. Deşeurile rezultate în urma construcţiilor trebuie să ajungă la locul lor...

Operatorul de salubritate le explică tuturor locuitorilor oraşului cum pot scăpa legal şi corect de moloz şi de alte resturi din construcţii. 

Soluţia anti-amendă

RER Vest, în calitate de operator delegat al serviciului de salubrizare în Oradea, pune la dispoziţia clienţilor săi o serie de servicii de colectare deşeuri, printre care se numără şi cel de colectare a deşeurilor din construcţii şi demolări.

"Dacă îţi construieşti, renovezi sau remodelezi casa sau apartamentul, rămâi cu moloz. Toate deşeurile generate din renovare pot fi depozitate în siguranţă, fără teama de a fi amendat sau de a polua mediul, printr-un simplu drum la sediul RER Vest, la Biroul Contracte din strada Tudor Vladimirescu nr. 79, sau punctul de lucru din cadrul Primăriei Oradea, Biroul nr. 6", transmite compania de salubritate. 

Orice lucrare de construcţii care necesită o autorizaţie din partea Primăriei are nevoie şi de un contract de salubritate, iar cetăţenii trebuie să fie pregătiţi ca, înainte de a avea acasă containerul pentru moloz, să plătească pentru deşeurile pe care le vor genera.

Cât ne costă?

Înainte de semnarea contractului, angajaţii RER Vest de la Biroul Contracte se asigură că titularul de contract înţelege că nu va putea amesteca deşeurile, de pildă betonul cu sticla sau cu materialul lemnos, pentru că şi tarifele de predare a acestor resturi la depozitul ecologic Eco Bihor sunt diferite. 

"După declararea tipului de deşeuri, clientul poate alege din containere de diferite dimensiuni: 4,5 metri cubi, 7,8 metri cubi sau 13,5 metri cubi. La încheierea contractului, va plăti suma aferentă", a transmis RER Vest. Costurile sunt de 213 lei, 285 lei, respectiv 587 lei. 

Cu 48 de ore înainte de a avea nevoie de container, clientul va cere, telefonic, amplasarea acestuia. Apoi, va avea la dispoziţie alte 48 de ore, timp în care va putea depozita în el saci cu faianţă, beton şi alte deşeuri de la reamenajarea sau demolarea locuinţei. După cele 48 de ore, utilizarea în continuare a containerului impune o chirie zilnică, însă modică: între 4 şi 10 lei pe zi, în funcţie de dimensiunea recipientului. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON