Locuitorii oraşului care încă nu au încheiat noul contract de salubritate cu RER Vest ar trebui să se aştepte la facturi mari de la... Primărie.
Poliţia Locală a început să trimită notificări celor 72 de asociaţii de proprietari din oraş şi celor 112 gospodării care nu au semnat actele, avertizându-le că, dacă îşi păstrează decizia, vor plăti taxa specială de salubritate, în valoare de 27,5 lei pentru fiecare locuitor din apartamentul sau casa respectivă. „Bonus”, şi o amendă...
În trei fracţii
RER Vest a trebuit să înnoiască toate contractele încheiate cu locuitorii oraşului, pentru că regulile colectării deşeurilor s-au schimbat, la fel şi modul de tarifare.
Aşa cum a decis Consiliul Local, orădenii trebuie să arunce deşeurile în trei fracţii, separând resturile reciclabile (PET-uri, folii, pungi, doze de aluminiu şi metal, hârtii, cartoane, cutii de lapte şi iaurt etc.) de cele biodegradabile (coji de fructe şi de legume, de ouă, de pâine, resturi alimentare, zaţ de cafea, frunze etc.) şi de cele reziduale (scutece, absorbante, conţinutul sacului de aspirator, mucuri de ţigară, excremente de animale etc.).
Reforma a fost necesară pentru ca Oradea să diminueze cantităţile de deşeuri abandonate la halda de gunoaie şi, astfel, să îşi poată îndeplini ţintele anuale impuse de legislaţia naţională şi europeană. Fiecare tonă de deşeuri valorificată prin reciclare sau compostare ajută oraşul să datoreze mai puţini bani autorităţilor centrale.
Plăteşti cât arunci
Pe lângă introducerea fracţiei de deşeuri biodegradabile, în salubritatea orădeană s-a schimbat şi modalitatea de tarifare. Cu scopul de a-i determina pe orădeni să colecteze separat, Primăria a decis să implementeze principiul „plăteşti cât arunci”, folosit în Europa Occidentală şi care, cel mai probabil, va deveni în anii următori o regulă naţională. Consiliul Local a stabilit tarife distincte pentru fiecare fracţie, cele mai scumpe fiind resturile reziduale. Astfel, orădenii pot reduce costurile serviciului de salubritate doar dacă separă deşeurile și implicit valorifică o cantitate cât mai mare din mizeriile pe care le produc zilnic.
Pentru estimarea cantităţilor de deşeuri aruncate în fiecare gospodărie din oraş, se ţine cont de două criterii: volumul pubelei, respectiv frecvenţa cu care este golită. Toate recipientele puse de RER Vest la dispoziţia orădenilor de la case şi de la blocuri au fost dotate cu microcipuri unice, care contabilizează fiecare golire.
Explicaţii de la primar
Noul sistem a dus la creşterea tarifelor de salubritate, mai ales în gospodăriile în care deşeurile nu sunt aruncate corect. Pe de altă parte, însă, şi serviciul a fost îmbunătăţit: în fiecare săptămână, utilajele RER Vest trec pe fiecare stradă de trei ori, numărul lunar de ridicări disponibile pentru o gospodărie fiind de 12, în loc de 8, ca până acum.
Temerea că noul mod de tarifare va face facturile să explodeze i-a determinat pe unii orădeni să refuze semnarea noului contract de salubritate. Reticenţa a fost accentuată mai ales în rândul asociaţiilor de proprietari, unde renunţarea la tariful pauşal, de nici 12 lei pe persoană, a fost văzută ca un eşec al municipalităţii. Primarul Florin Birta a invitat la dezbateri preşedinţii de asociaţii, explicându-le de ce este necesară reformarea sistemului de salubritate, dar tot n-a reuşit să-i convingă pe toţi.
Amendaţi, apoi taxaţi
La începutul lunii iulie, în Oradea erau încă 72 de asociaţii de proprietari şi 112 case fără contract de salubritate. Pentru că, între timp, Consiliul Local a aprobat instituirea unei taxe speciale pentru gospodăriile fără contract, Poliţia Locală a început să notifice proprietarii acestora, informându-i că ar putea ajunge să plătească bani serioşi pentru gunoaie.
În prima etapă, agenţii le acordă orădenilor fără contract un termen de 5 zile pentru încheierea actului, iar dacă nu se conformează, le vor aplica o amendă contravenţională cuprinsă între 200 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.500 şi 2.000 de lei pentru asociaţii. „Dacă nici după aplicarea amenzii contravenţionale persoana nu va încheia contractul, aceasta va achita şi taxa specială de salubritate”, a transmis Primăria.
În valoare lunară de 27,5 lei pe persoană, această taxă va acoperi serviciul de colectare şi transport al deşeurilor generate în gospodăria respectivă, fiind evident că, indiferent dacă stau la case sau la bloc, toţi orădenii produc mizerii. Şi, vrând-nevrând, trebuie să plătească pentru ele...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.