URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2025, 18:21

Taxa de poluare pentru mașini se va aplica din 2026 și ar putea fi inclusă în impozit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat marți, la Digi24, că noua taxă de poluare pentru mașini se va aplica, în mod cert, din 2026, iar Guvernul și autoritățile locale trebuie să găsească cea mai bună formă, o variantă fiind includerea ei în impozite. Această propunere a venit din mediul privat, iar oficialii nu o resping.

„Din domeniul privat au venit câteva analize cu propuneri de modificare a sistemului de impozitare, de taxare a mijloacelor de transport pe plan local, adică la nivelul unităților administrativ teritoriale. Discuția trebuie purtată cu Ministerul Transporturilor, cu autoritățile locale și asociațiile reprezentative ale UAT-urilor, Ministerul Finanțelor, astfel încât în 2025 să putem pune la punct un pachet legislativ nou, de decarbonizare, de reducere a poluării pe tot ce înseamnă mobilitate în România. Acest lucru poate să însemne la anumite categorii de autoturisme, impozite, taxe locale mai mari, pentru că majoritatea acestor taxe se duc în bugetul autorităților locale”, a declarat ministrul, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.

O altă opțiune luată în calcul este instituirea unei taxe de achiziții pentru mașinile vechi, pe care noul proprietar va fi obligat să o plătească.

Potrivit ministrului Finanțelor, și mașinile mai puțin poluante vor fi taxate, dar mai puțin. Cât anume vor plăti proprietarii de autoturisme oficialul nu a spus.

În schimb, a declarat că este cert faptul că această taxă nu se va introduce în acest an. „Cu siguranță nu în 2025, cel mai devreme pe 01.01.2026”, a spus Tánczos.

România și-a asumat prin PNRR că va taxa utilajele grele și mijloacele de transport poluante, iar până în iunie, când țara noastră trebuie să depună o nouă cerere de plată în valoare de 2,7 miliarde de euro, trebuie să decidă forma viitoarei taxe. În caz contrar, România va pierde bani importanți, conform estimărilor unor surse citate de Digi24 chiar între 300 și 600 de milioane de euro.

Necesitatea taxei de poluare pentru mașini a fost confirmată și de ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș. „Cererea de plată 4 (n.r. care se va depune în iunie) include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utilajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport”, a declarat Boloș, zilele trecute.

România are unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa, cu peste 3 milioane de mașini mai vechi de 20 de ani și alte 3,7 milioane care au între 10 și 20 de ani.

Deocamdată, singurii care au făcut în spațiul public estimări privind valoarea viitoarei taxe auto au fost specialiști din mediul privat. De exemplu, reprezentanții Dacia și ai Asociației Constructorilor de Mașini din România au estimat, pentru Știrile Pro TV, că un român care va cumpăra o mașină veche va plăti o taxă de achiziție de circa 350-400 de euro, în timp ce impozitele locale ar putea să crească de la circa 160-170 de lei, cât sunt în prezent pentru mașinile Euro 2 sau Euro 3, la aproximativ 1.800 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
::::))))))
Cumpar Opel Vectra B si Golf 3 ::::::)))))))
Postat 26 Februarie 2025, 22:06 de Sandu2100
@kid
Bine ai facut ca ai intervenit! Total de acord. Chiar ar fi o idee, eu as fi primul sa votez asa ceva (trec de 25k pe an deci din start as avea de platit extra; si da, nu am nemteasca niciuna dar spre o oarecare rusine nici romaneasca).
Postat 26 Februarie 2025, 21:46 de poiu
imi place idea lui Kid - taxa de poluare ar trebui sa ramana la primaria locala.
pana la urma las smog si noxe in oradea, marghita, baia-mare, cluj, nu in vama veche. ideal ar fi in functie de km, sau chiar in carburant (masina pornita sta pe loc), dar limitarea nefericita e sa combini carburant cu norma de poluare a vehiculului (benzina amandoua dar una e euro 2 alta e euro 6) de-acord si cu tine poiule, discutia e buna, dar de-ar ajunge la ministru..:)
Postat 26 Februarie 2025, 19:54 de unu
Ma bag si eu in discutie...
Suntem la nivelul la care suntem, ca popor, atat dpdv a snobismului cat si dpdv a saraciei. E clar, unii prefera sa ia un cazan de 20 de ani pe care scrie beemveu sau volsvaghen, cu norma de poluare vai mama ei, decat sa ia o masina decenta euro 6, de productie coreana, romaneasca sau franceza. Pe cealalta parte, este saracia, combinata cumva cu fudulia si rezultatul este ca se cumpara la fel, cazane germane poluante, dar ieftine, pret maxim 1000-2000 eur. Avand in vedere ca masina nu mai este un moft ci este o necesitate si daca presupunem ca omul respectiv nu a avut bani de una mai buna, incercam sa intelegem situatia. Parerea mea, este ca taxa ar trebui sa aiba 2 parti: una la sosirea masinii in țara, calculata in funtie de norma de poluare si emisii, pe care va trebui sa o platesti daca vrei sa inmatriculezi o masina poluanta în Rou (se rezolva astfel si problema generata de cei care vor sa aiba 3 masini si nu circula cu ele, doar ocupa locuri de parcare sa moara vecinii de ciuda) si alta asezata pe km parcursi intre 2 ITP-uri. Ideea este ca nu poti sa taxezi pe toata lumea la fel, fara sa tii cont de cati km parcurge anual. Pur si simplu nu este corect fața de cel care parcurge kilometri puțini. Este clar mai usor pentru stat sa taxeze pe toata lumea la fel si se elimina si fraudele facute cu datul de odometre in spate, dar nu este corect. Toata lumea merge la ITP, unii la 2 ani, altii anual. Acolo se citeste odometrul si se transmite in sistem la RAR. De acolo se poate foarte usor extrage noul odometru, se calculeaza km parcursi de la celalalt ITP si se transmite factura astfel calculata proprietarului. Bineinteles ca toata lumea o sa vrea sa dea kilometrajul inapoi, dar se poate si asta rezolva: la ITP se mai blocheaza cate o masina de RAR/ se mai fac si controale in trafic si daca ai odometrul retrogradat, iti confisc masina vreo luna la prima abatere, 2 luni la a doua etc. In cazul in care se vinde autoturismul, se noteaza odometrul si se taxeaza corespunzator persoana care vinde. Sunt solutii, numai sa vrea cineva de la stat sa si lucreze. In alta ordine de idei, nu mi se pare corect ca taxa sa fie colectata de stat la nivel central, ea ar trebui sa ramana la primaria de domiciliu. Eu poluez la Oradea, nu la Bucuresti, prin urmare, banii ar trebui sa ramana loco, cu destinatie clara: combaterea poluarii. Se pot face parcuri, împaduri/gazona zone, schimba un autobuz diesel cu unul electric, etc. Sunt idei...
Postat 26 Februarie 2025, 19:39 de Kid
@Poiu
Nu era vorba despre asta, era vorba de ascunderea unui impozit. Ce credeți că se va întâmpla dacă politicienii zic "se mărește taxa auto"? Vor sari toți in sus. Problema cu impozitul este că o mare parte rămâne la primărie, local adică. Taxa de poluare merge in sacul fără fund al guvernului fără macar sa se chinuie sa o colecteze, o fac primăriile, gratis .
Postat 26 Februarie 2025, 18:50 de DaNu
Unu: nu e de interzicere a saracilor
Dar suntem natia unde masina arata statutul social. Aici gresim. Multe cazane, daca se poate si decapotabile inseamna o pozitie sociala mai sus pe scara averilor decat ala cu Logan nou. Cine colectioneaza nu le lasa pe spatii verzi sa colturi de strazi ci probabil are o locatie pentru ele. Opel astra g nu e masina de colectie, audi a6 2002 nu e de colectie. Mai nou apar dubele la greu, lovite si cu elemente de siguranta lipsa (stopuri lipite cu scotch). Parcările sunt pentru autoturisme care prin definitie sunt mobile (accentul pe I nu pe O). Apai daca gigel is lasa bmw lui din 2006 320d cu saptamanile pe unde apuca nu genereaza decat frustrari (am dat ex cu bmw dar sunt multe alte masini care acu 18 ani erau premium, azi zici ca sunt de la reclama lui Rusteeze din Cars). Da, parcarile sa fie mai scumpe si nu limitate la una per apartament. Una la pret standard a doua la pret premium de la care incepe licitatia. Plus e fata orașului, toate sitele ruginite din care curg fluidele ca apa de la burlanele de la casa pe ploaie. Din pacate exista vorba aia ca trebuie sa dai sansa oricui, din pacate unii dupa ce isi iau sansa se sterg la fund cu ea si isi bat joc de cei care le-o dau. Si dezvoltaRea are si dezavantaje, creeaza sanse pentru toti si nu toti le stiu aprecia si adopta cum se cuvine.
Postat 26 Februarie 2025, 14:43 de poiu
Poiu, la exemplul tau propunerea mea ar fi sa nu subvenționam parcarile
Sa nu interzicem saracii, poate unii sunt colectionari, si aceia evident ca nu fac 3000 pe an si nici nu polueaza la cat circula. Vreau si eu ITP pe bune, fara mica coruptie, o maturitate in care apreciem Logan, Dister si Sandero, in detrimentul Tiguanului de 10ani. Dar astia care abia isi permit masina de 20 de ani, cum isi permit parcarea in oras? Stau intr-un catun de munte, atunci sa aiba ce isi permit. Dar daca stau in municipiu, sa nu ceara parcare la 100 lei pe an, adica 8 lei pe luna.
Postat 26 Februarie 2025, 07:55 de unu
Danu
Nu o privi asa, dar trebuie facut ceva in privinta asta. Suntem “schrott”-ul europei, aici aduc bisnitarii toate cazanele obosite din vest si nord, adevarate bombe pe roti, in general ieftine. Hai sa luam un exemplu de care ma lovesc zilnic: am un anume vecin care pe langa faptul ca e un marlan, tine abia rulate 3 (trei) cazane, cred ca cel mai tanar e de prin 2004. Cand zic le tine, ma refer ca nu cred sa atinga 3000km pe an cu ele. Iti dai seama ca nici starea lor nu mai e cum era acu 15 ani, adica na, curge ulei pe ici pe colo, afuma in draci la pornire plus ca le “da cheie” sa nu moara bateria, le tine turate, etc. Si ca el sunt multi. De acord, nu toti is permit masini noi, dar si cand auzi ca da 13k pe un Tiguan de 10 ani ca vezi doamne e “folcsvagan” si e “gip” si ca Loganul e “lighean”. Pai pe langa ca si aia 13k in 80% din cazuri sunt credit la banca pe care il termina de platit mult dupa ce masina abia mai trage, avem si figuri combinate cu chioraieli de foame. Cum sa fie vazut el in Logan, MG (chinezaraie) sau o masina de buget oricare ar fi ea, noua sau aproape noua. Daca nu e audi, bmw, vw, mai nou au invatat de volvo, se cheama ca nu aunt in societatea care trebuie. Corect, modul asta cu taxa de poluare e tampit, ca desi plateste tot polueaza. Asigurarea sa fie mai mare ca sunt predispuse la a cauza accidente, impozitul pe a doua masina sa fie dublat sau chiar mai mult plus daca masina are peste 15 ani sa faca itp la 6 luni. Da itp pe bune, nu cum se face azi (las ca iau fumu de la alalalt, sonda de ulei inclazita la bricheta, pantoful pus la cilindru la testul de frana, poza facuta la unghi sa nu se vada parbrizul crapat, etc - daca mai stiti adauagati). Nu e greu azi sa ai o masina decenta la bani mai putini, dar trebuie sa lase muuulti figurile si sa reduca “valoarea” spre a potoli “foamea”. Curand or sa apara si masinile fake (probabil putin poluante) si ieftine la fel ca Balenciaga de la turci, si raman figurile, stomacul e mai fericit, taxele mai mici.
Postat 26 Februarie 2025, 04:44 de poiu
ce taxa de poluare?
Mai întâi forma de aplicare nu are nici o legătură cu poluarea. Dacă masina stă nu poluează. Daca e băgată in impozit toată lumea plătește la fel indiferent cât circulă, diferențiat pe tip de autovehicul- cei ce au bani și mașini scumpe plătesc mai putin ca au euro 6000 sau electrice , cei cu mașini vechi care nu le folosesc din lipsa de bani pentru combustibil vor plăti ca proștii. Apoi mai există o taxă de poluare ascunsă in prețul carburantului, de care au uitat sau se fac ca au uitat guvernanții. Până la urma este un nou bir. Trăiască democrația. :(
Postat 25 Februarie 2025, 23:21 de DaNu
Producția de mașini electrice își pierde din avânt. Ce fac giganții auto din întreaga lume
Adoptarea mașinilor electrice începe să gâfâie pe măsură ce scade cererea, mari producători auto anunțând deja măsuri de optimizare a costurilor, spun specialiștii.În luna iulie, vânzările de vehicule electrice din UE au scăzut cu aproape 11%, iar vânzările de vehicule plug-in hibride au scăzut cu peste 14% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit celui mai recent raport al ACEA - Asociația Constructorilor Europeni de Automobile. Vânzările de vehicule electrice în România au înregistrat o scădere mai mare ca urmare a reducerii subvențiilor. În primele șapte luni ale anului, vânzările de EV-uri au scăzut cu 20%, iar vânzările de modele hibride au crescut cu 43% față de anul trecut. Ford, Mercedes și Toyota reduc planurile de producție... samd
Postat 25 Februarie 2025, 22:05 de excalibur
Revenirea la combustibili fosili - Schimbare majoră de strategie la un colos din industria petrolieră
British Petroleum va abandona obiectivul de a creşte capacitatea de generare a energiei regenerabile de 20 de ori până în 2030, revenind la o strategie axată pe combustibili fosili, în încercarea de a răspunde îngrijorărilor investitorilor cu privire la câştiguri... Decizia marchează o schimbare majoră în strategia companiei, care în ultimii ani a pus accent pe tranziţia către energie verde. Anunţul oficial va fi făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de prezentare pentru investitori la Londra.Revenire la combustibili fosili pentru a răspunde cerinţelor investitorilor.BP a renunţat anterior la obiectivul de a reduce producţia de petrol şi gaze naturale până în 2030, iar acum renunţă şi la ţinta de a creşte capacitatea de generare a energiei regenerabile la 50 de gigawaţi până în 2030, obiectiv stabilit în 2019.
Postat 25 Februarie 2025, 22:01 de excalibur
Premieră marca Bolojan
Ce pacat ca nu apuca interimarul sa iscaleasca acest act care va pune pe butuci parcul auto din romania. Ce feeling ar avea mina si degetul mijlociu al tiranului, ar fi ca o mega-expropriere. Asta, desigur in timp ce americanii s-au retras din acordul climatic, reconsidera productia de vehicule electrice, europa se gindeste iar la fosili, pe scurt, "decarbonizarea" s-a cam ofilit deja, dar , cum noi suntem cu citiva ani ramasi in urma, servim UE, traiasca PNRR. Bravo, Tanczos, pina la urma e doar un meci de hockey, la Miercurea Ciuc
Postat 25 Februarie 2025, 21:45 de excalibur
daca politicienii romani ar avea curaj, si responsabilitate fiscala
…ar renunta la 300 milioane si nu ar impune taxa. Dar astia cheltuie bani imprumutati fara limita, deficit la 8%, imparte la toata lumea ca nu impart din buzunarul lor. Astfe, ne punem la mil finantatorilor. Suntem sclavi catre cei care ne imprimuta. Puterea e la noi insa sa facem un buget echilibrat, fara atata imprumut.
Postat 25 Februarie 2025, 20:01 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3576 RON
  • 1 EUR = 4.9775 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON