URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2021, 15:31

Tarifele de salubritate din Oradea, contestate în instanţă de opoziţia PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii vor trebui să decidă dacă facturile de salubritate plătite de orădeni sunt sau nu corecte.

Consilierul local PSD Adrian Madar a anunţat că va ataca în instanţă Hotărârea Consiliului Local 888/2020, prin care s-au aprobat tarifele practicate de RER Vest în Oradea, convins că acestea nu au fost corect fundamentate.

Primăria "insensibilă"

"În cursul acestei săptămâni voi depune plângerea prealabilă premergătoare acţiunii în contencios împotriva Primăriei Oradea, pentru anularea HCL 888/2020, referitoare la aprobarea tarifelor de salubritate din municipiu. Am semnalat şi în şedinţele de Consiliu Local, dar Primăria este insensibilă la aceste sesizări ale mele. Nu văd altă posibilitate să fac Primăria să recunoască că a greşit faţă de cetăţeni şi faţă de cei cărora le-a cerut votul", a declarat Madar luni, într-o conferinţă de presă.

Acesta este convins că tariful de salubritate aplicat orădenilor este majorat nejustificat, prin faptul că, pe lângă costurile de colectare şi transport al deşeurilor, respectiv taxa de depozitare la depozitul Eco Bihor, RER Vest aplică şi un adaos de 10% din această din urmă taxă. "Dacă operatorul de salubritate plăteşte 100 lei pentru o anumită cantitate de deşeuri pe care o depozitează la Eco Bihor, cetăţeanul plăteşte 110 lei, cu 10% mai mult. Acest procent, din punctul meu de vedere, este încasat ilegal. Vreau să vă spun că am consultat contractul de salubritate existent în Sectorul 1 Bucureşti, nici măcar acolo Primăria nu permite operatorului de salubritate să încaseze o marjă peste costuri. În Oradea este permis să îşi pună marja de profit", a mai spus PSD-istul.

"Declaraţii politicianiste"

Madar a mai pus pe tapet această nemulţumire în ultimele luni, iar în şedinţele de CL, reprezentanţii Primăriei, în frunte cu edilul Florin Birta, i-au răspuns că nemulţumirea sa nu este justificată, pe motiv că Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care stabileşte inclusiv modul de tarifare în sectorul salubrităţii, le permite operatorilor să includă în tarif aceste sume, ba chiar că la fel s-a procedat şi în vechiul contract de salubritate al Oradiei, iar niciodată Curtea de Conturi n-a depistat vreo neregulă.

Acum, primarul Florin Birta susţine că Madar are declaraţii politicianiste. "Nu ştiu ce calcule a făcut domnul Madar, e liber să atace în instanţă orice doreşte, şi se va stabili cine are dreptate. Dar dacă nu va avea dânsul dreptate, ar fi bine să înceteze cu aceste declaraţii politicianiste, care nu fac bine nimănui", a declarat Birta, luni, pentru BIHOREANUL

Exerciţiu de imagine

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Madar a acuzat că PNL, prin prefectul Dumitru Ţiplea, proaspăt secretar general al organizaţiei, face un exerciţiu de imagine, impunând tuturor primăriilor din judeţ să transmită online şedinţele de consiliu local.

PSD-istul a făcut acuzaţia în contextul în care în Oradea consilierii locali social-democraţi au cerut asta încă de anul trecut, iar răspunsul pe care l-au primit a fost că legea nu prevede o obligaţie în acest sens.

"După şase luni, PNL se metamorfozează şi dintr-o dată devine obligatoriu pentru toate comunele şi oraşele să transmită online şedinţele de CL. Este un exerciţiu de imagine şi aş semnala ipocrizia legată de termenul de conformare, din august. De ce august? Oradea nu dispune de infrastructura necesară pentru a respecta această condiţie şi probabil că la sfârşitul acestei luni Primăria va fi capabilă să respecte această cerinţă. Când Oradea poate, devine obligatorie pentru toate primăriile din Bihor", a mai spus Madar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea e problema? Dar Bihorul în rest e bine?
Nu la RER și la PMO sunt problemele. PSD e paralel cu subiectul. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) este un program (proiect) al Consiliului județean Bihor, care e gestionat de structura acestuia cu numele ECO Bihor. Acolo s-au "negociat" tarifele, nu la primăria orădeană. Iar în județ, unde nu-i RER ci AVE, tarifele sunt fixe în mediul rural, fără legătură cu numărul și cantitatea de deșeuri colectate de către operator. Bașca faptul că sunt săptămâni când nici nu se ridică gunoiul menajer, dar tariful se încasează integral, lună de lună. Acolo, la țară trebuie contestat, nu în municipiul Oradea unde colectarea se face la număr de ridicări și volum. Iar vinovatul este doar CJ Bihor, care habar nu are vum ar trebui să funcționeze SMID.
Postat 20 Iulie 2021, 10:22 de KP
Asaltul liberal al Oradiei
Oradea este luata cu asalt, nu de ieri de azi, de citiva ani. Este asaltata de niste mega-gospodari,girati de electorii oradeni,cu mandat,care vor sa ne bage civilizatia cu forta,pe git. Desigur,mai sunt oradeni trogloditi,reluctanti la schimbari,reticenti la elanul gospodaresc al team-ului primar & votul exclusiv al reprezentantilor pnl. Pina acum ,au reusit cele mai mari tarfe la transport in comun si gigacaloria in top10,taxe,suprataxe si desigur aquapark-ul. Toate aceste binefaceri vin la pachet cu multe procese, ale oradenilor recalcitranti. [ https://adevarul.ro/locale/oradea/topul-primariilor-cele-mai-multe-procese-oradea-locul-ll-bucuresti-1_5cf3b430445219c57e5a2ef3/index.html ]. Pentru a reduce costurile,propunem administratiei o metoda eficienta,verificata,cu rezultate garantate : [ https://ro.wikipedia.org/wiki/Deport%C4%83rile_%C3%AEn_B%C4%83r%C4%83gan ]
Postat 19 Iulie 2021, 16:23 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON