URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2010, 18:11

Târgul meşterilor populari

Târgul meşterilor populari TRADIŢIE DE VÂNZARE. Fuiorul bunicii de la ţară ori ia şi războiul de ţesut sunt doar câteva dintre obiectele ce vor putea fi achiziţionate la Târgul meşterilor populari din Parcul Bălcescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume mercantilizată, înrobită de criză, în care valorile culturale par de mult apuse, o oază de tradiţie se cere.

Sunt 17 ani de când, pe acest principiu, Muzeul Ţării Crişurilor organizează Târgul meşterilor populari, menit să promoveze datinile şi meşteşugurile acestui colţ de lume. Peste 100 de meşteri populari din toate zonele ţării dar şi din Ungaria vin în weekend în Parcul Bălcescu ca să se laude cu frumuseţile lor...

De la ţară adunate...

13 Aurel Chiriac.jpgParcul Bălcescu va găzdui în zilele de 16, 17 şi 18 iulie cea de-a 17-a ediţie a Târgului meşterilor populari. Evenimentul este organizat de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, şi va strânge la Oradea aproximativ 110 meşteri populari.

"Vor veni cu cele mai însemnate creaţii ale meşteşugului lor, printre care olăritul, prelucrarea lemnului, cojocărit, ţesături, podoabe ţărăneşti, împletituri de papură şi nuiele, cu pictură naivă, instrumente muzicale, măşti, turtă dulce sau cu icoane pe sticlă şi lemn", explică directorul Muzeului, Aurel Chiriac (foto).

La Oradea vor fi reprezentate toate zonele ţării, dar şi tradiţia din Ungaria îşi va avea locul. "Cei şase meşteri din Debreţin şi Papa vor aduce ceramică, turtă dulce şi dantele", afirmă omul de cultură.

13 Aurel Flutur.jpgFără Flutur

Şi bihorenii vor avea cu ce se mândri. Deşi, din cauza bolii, cunoscutul Aurel Flutur (foto) nu va sosi pentru a le oferi vizitatorilor tradiţionala plăcintă de Chişcău ori pentru a prezenta colecţiile sale, meşterii noştri se vor lăuda în Parcul Bălcescu cu obiecte artizanale din ceramică, din zona Vadu Crişului, cu ouă încondeiate făcute în Drăgoteni, dar şi cu lăzi de zestre din Budureasa.

Organizatorii avertizează că la târg doar meseriaşii adevăraţi vor fi primiţi. Kitsch-urile vor fi îndepărtate. "Târgul meşterilor populari nu e o sărbătoare ca Serbările Cetăţii ori ca Ziua Oraşului. Prezenţa comercianţilor e exclusă. Singurul comerciant din parc va fi unitatea de alimentaţie de acolo, atât", punctează Chiriac.

Directorul e dezamăgit că anul acesta foarte puţini meşteri noi au "aderat" la eveniment. "Din păcate nu avem alţi meşteri. Târgul e organizat şi de alte muzee din ţară, tocmai pentru a nu lăsa să moară aceste meşteşuguri. E foarte greu să trăieşti numai din asta. Meşterii de la noi nu sunt apreciaţi, statul nu le dă nicio facilitate, cum se întâmplă în Ungaria, Polonia sau Slovacia. Pur şi simplu se chinuie să trăiască", spune el.

Cu toate acestea, Aurel Chiriac se aşteaptă ca mii de oameni să treacă la sfârşit de săptămână prin parcul Bălcescu. Şi are încredere că ediţia va fi una reuşită. Tradiţia o cere...


FOLCLOR BIHOREAN
Trei zile de petrecere

Deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, 16 iulie, de la ora 18.30, în Parcul Bălcescu, cu un concert al Ansamblului Artistic Profesionist "Crişana". Sâmbătă, de la ora 18, vizitatorii vor participa la spectacole susţinute de ansamblurile folclorice Lioara şi Tileagd-Tilecuş, dar şi de Grupul vocal "Feciorii Bihorului". Duminică, de la ora 15, pe scenă vor urca, pe rând, formaţii artistice din Budoi, Derna, Bratca, Şuncuiuş şi Salonta. Aurel Chiriac spune că întreaga organizare a evenimentului va costa 100-150 de milioane de lei vechi. "Banii provin din veniturile muzeului, nu de la buget", precizează directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON