URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2012, 11:42

Tai, plăteşti: Orădenii care vor să taie un pom vor planta alţi cinci în loc, pe cheltuiala lor

Tai, plăteşti: Orădenii care vor să taie un pom vor planta alţi cinci în loc, pe cheltuiala lor NU ORICUM. Din acest an, orădenii care obţin autorizaţie pentru tăierea unui copac vor fi obligaţi să planteze, pe speze proprii, alţi cinci, fiecare înalt de cel puţin patru metri şi gros de cel puţin 12 centimetri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul acesta, orădenii vor trebui să-şi cântărească bine motivele înainte de a cere Primăriei permisiunea de a tăia un copac. Asta pentru că obligaţiile lor vor creşte!

Primăria vrea să modifice regulamentul de spaţii verzi al oraşului, obligând cetăţenii care taie un copac să planteze alţi cinci în loc, acolo unde le vor spune responsabilii municipalităţii. Mai mult, puieţii de arbori nu vor mai fi oferiţi gratuit de Primărie, ci vor trebui cumpăraţi de cel care face tăierea şi plantarea.

Amenzi mai mari

Actualul regulament privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea este în vigoare din 2009, anul în care municipalitatea a predat asociaţiilor de proprietari spaţiile din jurul blocurilor, iar parcurile şi scuarurile firmelor câştigătoare ale licitaţiilor organizate în acest scop. Acum, însă, conducerea Primăriei crede că anumite prevederi ale regulamentului sunt prea blânde, drept urmare vrea să le modifice.

03 mircea stejarean.jpgÎn primul rând, prin noul proiect se instituie amenzi pentru asociaţiile de proprietari care nu-şi întreţin spaţiile verzi din jurul blocurilor. "Până acum exista o amendă pentru obligaţia generală de a face curăţenie. Acum se prevăd amenzi pentru fiecare acţiune specifică. De pildă, dacă nu şi-au cosit iarba ori dacă n-au tuns gardul viu", explică Mircea Stejeran (foto), şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Amenzile vor fi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de obligaţiile neîndeplinite.

Cinci pentru unul

O modificare importantă adusă regulamentului îi vizează pe cei care vor să taie copaci. Şi până acum, cei care doreau să doboare un pom trebuiau să depună o cerere la Primărie, alături de o solicitare pentru a primi doi puieţi pe care să-i planteze în schimb. Pe viitor, însă, orădenii vor completa o declaraţie potrivit căreia, dacă primesc aprobarea de tăiere, vor planta alţi cinci copaci în loc. "Doi pomi plantaţi nu pot compensa unul tăiat, aşa că trebuie să creştem numărul celor ce trebuie sădiţi", precizează Stejeran. Fiecare pom care va fi plantat trebuie să fie de cel puţin patru metri înălţime, să fie prevăzut cu un balot de pământ care să hrănească rădăcina până la prindere în locul de transplantare, să aibă o circumferinţă de minim 12 centimetri, tulpina dreaptă şi nedeteriorată, şi să nu aibă nicio ramură ruptă.

Până acum, Primăria oferea gratuit cei doi puieţi care trebuiau plantaţi în locul unuia tăiat. Din acest an, însă, fiecare solicitant va trebui să-şi procure cei cinci copaci pentru înlocuire pe cheltuială proprie. Asumarea acestor obligaţii nu îl asigură, însă, pe niciun solicitant că cererea sa de tăiere a copacului va fi aprobată automat. Dacă angajaţii Primăriei vor considera că pomul pe care vrea cineva să-l taie poate rămâne în picioare, aşa va rămâne.

Se aşteaptă sugestii

Dacă solicitantul primeşte acordul pentru tăiere, conform noilor prevederi, angajaţii Primăriei îi vor indica unde să planteze cei cinci pomi. "Practica de până acum era să se planteze pe locul celui tăiat, însă nu ere cea mai bună variantă în toate cazurile", explică funcţionarul municipalităţii. De asemenea, cetăţeanul va trebui să notifice în scris instituţia cu privire la data plantării, astfel încât un inspector de teren să-l asiste şi să confirme ulterior că pomii au fost plantaţi în condiţiile impuse de regulament.

Cine nu se va conforma acestor obligaţii, dar va tăia un copac, va plăti o amendă de 1.100 de lei, constând în contravaloarea a cinci pomi. "Vom elibera o somaţie de plată pentru cine nu se conformează, iar din acei bani vom cumpăra noi copacii şi îi vom planta", explică Stejeran. Regulamentul va fi supus dezbaterii publice pe 31 ianuarie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei. Până atunci, orădenii pot face propuneri ori sugestii trimiţând un e-mail pe adresa mircea.stejarean@oradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
UNDE E CRINUL?
VREAU SI EU SA MANANC LA COFETARIA CRINUL ! UNDE ESTE?
Postat 23 Ianuarie 2012, 00:05 de ION
Important este ca se intampla ceva!
Este adevarat ca in Oradea se planteaza mult mai multi arbori, ca spatiile verzi sunt mult mai ingrijite.Si oricum trebuie sa creasca nr. de arbori plantati si sa se reduca taierile de pomi.Eu asa vad lucrurile.Apropo imi place mult parcul Seleus(ce \\"lastaris\\" plin de \\"boschetari\\" era in urma cu trei ani?, stau in zona si trec zilnic prin el.Are pomi,loc de joaca, tarc pentru caini,iluminat.Superb.Va invit pe toti oradenii sa vedeti acesta zona de care foarte putina lume stie! Si dealul Ciuperca arata bine dar parca este prea \\"golas\\".Cred ca acolo ar trebui plantati mai multi arbori!Ce ziceti? .
Postat 22 Ianuarie 2012, 06:13 de Dan--te Oradeanul
rectific
@port: iar a aparut acest individ CARE A INTRAT PE SEST LA LICEU(LA LICEU!!!!!)cu sprijinul nemijlocit al lu ma-sa, gestionara la fosta cofetarie crinul?
Postat 20 Ianuarie 2012, 23:15 de dante
nasosu'
in Austria domnilor de multa vreme, daca tai (tau) un pom, plantezi 5 in loc...pardon, prima data faci dovada ca ai plantat 5 pomi...daca nu credeti, intrebati romanii din Viena!!!
Postat 20 Ianuarie 2012, 21:54 de nasosu'
@ dante
Domnu dante, nu e frumos sa judeci omul dupa numarul de kilograme, ci dupa ceea ce face. Sterejan e la spatii verzi si salubritate, de taieri se ocupa prietenul tau suvitat si altii plini de idei, dar si seful biroului de drumuri si borduri, care e mai tare ca oricare director prin primarie, din mertzanul lui din care ne scuipa pe toti, intre doua spagi.
Postat 20 Ianuarie 2012, 18:18 de port
copac
ba ecologistu lu peshte, oare citi copaci trebuie plantati pt un plop, probabil vreo 50 din aia piperniciti si care nu se prind nici jumatate pe care numai bolojan ii stie planta..... A reusit sa defriseze toti plopii din Oradea si in locul lor a plantat KKT, niste buruieni de pomi care se usca in primul an... Ma mir ca nu le e rusine sa apara cu reclame joegoase cum ca au plantat zeci de mii de copaci, 90% uscaturi.
Postat 20 Ianuarie 2012, 18:09 de tree
Este bine ,avem nevoie de oxigen
Ce sa spun/ Este foarte bine ca exista aceste preocupari. Si hai sa nu fim rai Z draga la cate s-au facut in Oradea noastra de cand este Primar Bolojan: parcuri, mal Cris Repede sau plantari in toate zonele orasului.Nu am vb de parc industral, parcari sau poduri.La inceput imi era greu sa cred ca un asa proiect poate prinde "viata" cu primarul Ilie Bolojan\.Dar vad ca poate mult!!! Asa ca hai sa-i uram spor la treaba si inca un mandat!Avem nevoie de acest OM!
Postat 20 Ianuarie 2012, 16:10 de ecologist
Cred ca merita felicitari initiativa
Cred ca merita felicitari initiativa.Se vede ca in ultimii 3 ani Oradea s-a schimbat in bine..Incep sa fiu mandru ca sunt oradean!!! Primarul este la inaltime!
Postat 20 Ianuarie 2012, 15:25 de Oradean
In sfirsit masuri eco
Mircea S., daca e ideea ta te felicit ca ai reusit sa o aduci in fata alesilor. Daca e o idee comuna, ramine cum am stabilit. Daca este insa ideea primarului, va trebui sa-mi schimb parerea despre el. Chiar daca tot nu o sa-l votez. Apropo, daca e sa revin la parerea mea, am considerat pina mai ieri ca primarul este cu adevarat un bolovan. De acum va fi doar un bolovan la umbra unor pomi.
Postat 20 Ianuarie 2012, 13:49 de Z
umflatul
iar a aparut umflatul asta? cred ca e asa de cate prajituri o fi mancat la ma-sa la fosta Cofetarie Crinul!
Postat 20 Ianuarie 2012, 12:20 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON