URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2013, 17:58

Szabo Odon, iniţiativă pentru înlesnirea rambursării anticipate a creditelor în valută

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Am depus la Biroul Permanent o iniţiativă legislativă semnată de alţi 19 deputaţi şi senatori, din toate partidele politice parlamentare, care va fi luată în discuţia Senatului, iar apoi şi a Camerei Deputaţilor, care este camera decizională, pentru ca persoanele fizice care au contractat credite în valută să poată rambursa anticipat aceste credite nu la cursul leu-euro, leu-franc elveţian sau leu-dolar de la data rambursării, ci la cursul care era valabil la data contractării creditului, sau în lei, în funcţie de opţiunea titularului creditului", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, deputatul Szabo Odon.

Realitate sumbră

Potrivit proiectului de modificare a OG 50/2010, la recalcularea în lei a creditului datorat, se va ţine cont de ratele de credit lunare achitate şi de dobânda aferentă creditului utilizat, iar valoarea creditului de rambursat prin recalcularea în lei se va determina prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb valutar mediu lunar, stabilit de Banca Naţională, al monedei în care s-a acordat creditul ori moneda de referinţă a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit.

"Propunerea noastră are în vedere că, potrivit raportului BNR asupra stabilităţii financiare pe anul 2013, creditele cu garanţii ipotecare deţin o poziţie majoritară în portofoliul băncilor - 67% din totalul creditelor acordate - ceea ce înseamnă echivalentul a 147,4 miliarde lei în iunie 2013, şi de faptul că în cazul creditelor acordate populaţiei rata de neperformanţă s-a înrăutăţit de la 7,25% în decembrie 2011 la 9,1% în iunie 2013. Mai mult, 70% dintre debitorii neperformanţi cu credite imobiliare se aflau în stare de nerambursare a creditelor de mai mult de un an sau au înregistrat stări multiple de nerambursare", a explicat deputatul UDMR.

Să suporte şi banca riscuri

Iniţiatorii propun ca riscul creditelor neperformante să nu mai fie doar al persoanelor creditate, ci şi al băncilor, prin faptul că acestea ar putea renunţa la o parte din dobânzi.

"Noi am observat că majoritatea creditelor neperformante au fost contractate în perioada de boom imobiliar, dar în ultimii ani veniturile persoanelor au scăzut, în timp ce ratele au crescut, fiindcă unul era cursul leu-euro în 2007 sau 2008, şi altul este acum, aproape dublu. Pentru că, la fel ca la orice credit, întâi se plăteşte dobânda, şi apoi soldul, pierderea băncii, dacă proiectul nostru va fi aprobat, ar fi doar că nu ar mai încasa dobânzi la fel de mari şi pe viitor, iar persoanele fizice nu ar mai fi supuse unor presiuni atât de mari ca în prezent", a spus parlamentarul UDMR.

Szabo Odon a afirmat că, în prezent, persoanele care au contractat credite în valută pot beneficia doar de refinanţări, dar în condiţii dificile, tocmai pentru că nu mai au venituri la fel de mari, sau băncile pot să-i execute silit pe cei ce nu achită la timp ratele. "Din păcate, ambele soluţii eşuează în atingerea unor rezultate mulţumitoare pentru părţile contractului", a spus deputatul, precizând că soluţii similare celei propuse acum şi pentru România au fost deja aplicate în alte state europene, precum Ungaria, Polonia şi Spania.

Made in Bihor

"Dacă iniţiativa noastră de modificare a OG 50/2010 va fi adoptată, consumatorul care are de achitat credite în monedă străină va putea solicita recalcularea sumei de rambursate în moneda naţională la cursul de schimb de la momentul încheierii contractului, în acest fel putându-se evita înrăutăţirea situaţiei activelor bancare pe viitor, oferindu-se posibilitatea recuperării unei părţi a creditului cu evitarea măsurilor de recuperare de lungă durată şi ineficientă aplicate până în prezent de bănci, oferind totodată şi debitorului posibilitatea de a-şi păstra imobilul şi de a se achita de datorie", a mai spus deputatul UDMR Szabo Odon.

Iniţiativa legislativă a fost semnată, încă din această primăvară, în primul rând de către liderii organizaţiilor judeţene din Bihor ale partidelor parlamentare, la propunerea preşedintelui UDMR, Alexandru Kiss, care invoca, la vremea respectivă, exemplul unuia dintre angajaţii săi care, deşi a plătit un credit în franci elveţieni câţiva ani, a reuşit să stingă doar dobânda, fără a fi început şi rambursarea soldului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
comentariu
daca se aproba aceasta initiativa va fi bine pentru toata lumea:s-ar diminua dramatic creditele neperformante,oamenii si-ar plati la timp creditele,diferenta de bani s-ar duce in consum stimuland cresterea economica plus ca ar fi decent si echitabil ca si costurile crizei sa fie impartit echitabil
Postat 07 Februarie 2014, 11:39 de johnnyb
Bancile ne fura
Mă bucur ca exista o astfel de initiativa. Aștept de ani de zile sfârșitul jafului băncilor in România. Voi asteia care spuneti una si alta de deputați care au initiat acest proiect de lege, știți ca bancile au pentru creditele celor multi si prostiti cu minciuna ca francul e cea mai sigura moneda in comparație cu euro. Au așa numite contracte de hedging bancar? Adică ele si au asigurat creditele noastre la cursul de la momentul acordării? Adică, noi suntem de doua ori fraieriti: clauze abuzive la greu si curs de schimb dublu. Jaful trebuie sa inceteze!
Postat 03 Ianuarie 2014, 00:07 de Adina
comentariu
Mai dureaza mult acest proiect de lege,d-l Deputat,deabea il asteptam.
Postat 09 Decembrie 2013, 11:57 de cristian p
rautatile le lasam deoparte cand e vorba de banul fiecaruia
multi au luat credite in valuta FRANCI ELVETIENI in perioada 2007-2009, cand a inceput totul sa se dea peste cap! ca a luat si Kiss e parte a doua! multi deja au dat bancile in judecata pentru dobanzile aplicate la cei care au luat in franci elvetieni, printre acestia ma numar si eu! nu e corect sa aplici pe langa majorarea francului care aproape s-a dublat fata de 2007, sa modifici in fiecare an dobanda si alte procente care mai aplica bancile! Pentru lamurirea unora in Ungaria s-a ajuns la falimentarea multora chiar si la pierderea imobilelor si statul Ungar a rezolvat aceasta problema in favoarea populatiei! nu cred ca numai ungurii din Romania sunt in aceasta situatie! promovarea acestui proiect vine in ajutorul tuturora! e un subiect discutat de vreo jumatate de an! ca au fost din nou cei din UDMR care a derulat acest proiect de lege, CINSTE LOR!
Postat 14 Noiembrie 2013, 15:49 de imi pasa
Re: vg
Mai desteptule, la EURO a fost acelasi curs si in 2012 si in 2013, cu diferente nesemnificative. La USD iar nu e mare scofala pe diferente. La FRANCI ELVETIENI e problema, ca S. KISS a luat in urma cu mai multi ani un credit neperformant, in sensul in care s-a dat tipul destept pe aranjamentele cu acea valuta. Asa ca EURO/USD e fatada, dar UDMR-istii tintesc greseala lui Kiss de la FRANCII elvetieni, care este o moneda atipica la credite. Speculatii valutari nu au decat sa moara incet.
Postat 14 Noiembrie 2013, 15:03 de Zoom
f. corecta initiativa - suma respectelor
o initiativa corecta!!!! dece? pur si simplu pentru ca nu cetateanu e vinovat de deprecierea leului, ci efectiv proasta si neprofesionista guvernare economica, din cauza careia deciziile luate de politicienii incompetenti din acea perioada s-au rasfrant asupra cetateanului de rand, care trebuie sa suporte acum pe buzunarul lui toate gresilele "asumate" ale politicienilor. si aici nu e vorba doar de credite, ci si de salariile mici si situatia tot mai dezastroasa dpdv economic.
Postat 14 Noiembrie 2013, 09:58 de vg
Rambursare la cursul la care a fost luat creditul ?????
Si care banca va mai da credite in valuta, daca azi iei un imprumut de 100 USD sa zicem la cursul de 3,33 LEI (asadar 333 USD + dobanda si altele = X) si, peste 5 ani cand ar fi sa spunem cursul la 2 LEI, ai rambursa 200 USD + dobanda si celelalte costuri pe care le-ai achita pe parcursul celor 5 ani ???? Nu este vorba de nici un angajat al lui Sany Kiss ci chiar acesta este detinatorul unui credit in franci elvetieni, iar intreaga masinarie de parlamentari ai acestuia lucreaza acum la o lege ce nu va fi niciodata adoptata, doar pentru a arata sefului ca exista bune intentii politice in salva de la faliment pe fostul depanator de televizoare. Iata ca se arata dupa 23 de ani ce mare om de afaceri este Alexandru Kiss, astazi viepresedinte fara atributiuni deosebite la CJ Bihor, cel despre care s-a crezut foarte destept si a fost crezut ca fiind extraordinar de destept. Un umflat care risca in prezent sa ramana fara casa si fara afaceri, la batranete, dupa ce a si divortat pe deasupra pentru ca fosta nu mai credea in istetimea lui. Greu an o sa fie pentru UDMR-istii papatori de ban public de la capitala, vremurile se schimba, iar astia si-au tradat pana si neamul pentru avere.
Postat 13 Noiembrie 2013, 21:12 de Java
Tzapul udemerist...
caratorul de valiza a lui chis soany, vesnic nesatul.
Postat 13 Noiembrie 2013, 20:13 de javre udemeriste@
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON