URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2013, 16:00

Şvabii din Palota sărbătoresc tradiţionalul Kirchweih: Episcopii romano-catolici din Oradea şi Timişoara, aduşi într-o caleaşcă (FOTO / VIDEO)

Cam o sută de localnici s-au adunat, duminică dimineaţă, în centrul satului bihorean Palota, pentru a da startul la tradiţionalul festival Kirchweih, sărbătoarea şvabilor din sat, în care îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova şi pe întemeietorul satului.

"Kirchweih fest îl sărbătorim în fiecare an în cea mai apropiată duminică de 13 iunie, Ziua Sfântului Anton, când e hramul bisericesc, şi totodată e o sărbătoare a şvabilor care locuiesc în acest sat", a precizat Angela Tencuţ, preşedinta Forumului Democrat German din Palota, organizatorul evenimentului.

Pregătirile au început dis-de-dimineaţă, la Căminul Cultural, unde oamenii au venit, cu mic, cu mare, pentru a îmbrăca costumele populare şi pentru a se găti de paradă. La ora 10.45, cu toţii au pornit, în haine populare, pe uliţele satului, chiuind şi strigând "Kirchweih", acompaniaţi de o fanfară.

Un moment deosebit a fost în jurul prânzului, când au sosit episcopul romano-catolic László Böcskei şi omologul său timişorean, Martin Roos, aduşi, de la intrarea în sat, într-o caleaşcă însoţită de o coloană de maşini. Cei doi au fost întâmpinaţi de parada costumelor şi au mers apoi la biserica în jurul căreia s-a construit întregul sat, pentru a oficia slujba religioasă.

Programul a mai cuprins o depunere de coroane la monumentul dedicat întemeietorului satului şi al bisericii, contele Johann Maria Frimont, iar de la ora 16, la căminul cultural vor avea loc mai multe manifestări culturale, dansuri populare germane, fiind aşteptate să participe aproximativ 200 de persoane. Ziua se va termina cu o discotecă în aer liber.


Biserica cu poveste

biserica_1.jpgContele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota (foto) între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost om de rând. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.

Sub bolta măreaţă a bisericii, două culoare gigantice se intersectează în mijloc, într-un "plus" sacru închipuind o cruce. Biserica palotanilor e unică în lume. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. Aici a şi fost înmormântat, într-o criptă în formă de cruce.

Contele Frimont s-a stins din viaţă la 72 de ani, pe 26 decembrie 1831. Conform testamentului său, biserica a rămas comunităţii. Contele s-a îngrijit ca o sumă consistentă din averea sa să fie folosită pentru întreţinere, cu ordinul ca slujbele să se desfăşoare, alternativ, în limba maghiară şi germană, pentru a nu învrăjbi comunitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ludovic
Nicio problema, avand in vedere ca va plangeti ca voi sunteti cei asimilati si ca pana acum nu ati reusiti sa asimilati decat niste bruneti vorbitori de lb.maghiara. Succes.
Postat 17 Iunie 2013, 07:29 de Dan
din pacate
SI CARE E PROBLEMA???
Postat 16 Iunie 2013, 19:46 de ludovic
din pacate
*Maghiarizati
Postat 16 Iunie 2013, 19:17 de vlad
din pacate
..svabi maghiatizati din pacate!
Postat 16 Iunie 2013, 16:35 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON