Peste 780 de elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din Bihor vor face, în zilele următoare, vizite în cadrul campusului dual din Oradea, unde colegii lor mai mari învață meseriile cerute de companiile locale.
Activitățile se vor ține sub sloganul „Job Shadow Day” (Ziua jobului din umbră), pentru că elevii vor afla nu doar ce condiții de studiu există în campusul dedicat învățământului profesional, ci și ce meserii se cer pe piața muncii.
Campania de promovare a campusului a fost prezentată luni, în fața profesorilor și directorilor de școli din Bihor, de vicepreședinții CJ Bihor, Mircea Mălan și Horea Abrudan, și reprezentanții Inspectoratului Școlar. Potrivit lui Mălan, campusul dual, amenajat de autoritățile locale și județene cu bani nerambursabili, primiți de la Ministerul Educației, are menirea să elimine neîncrederea dintre mediul privat, instituțiile publice și școli, în ceea ce privește pregătirea viitorilor meseriași. Din consorțiu fac parte și companii locale, care astfel au un cuvânt de spus în privința lecțiilor pe care le învață elevii „duali”.
„Au libertatea totală să-i instruiască pe acești copii. Nu mai au cui să reproșeze că un copil nu este pregătit conform cerințelor de azi”, a declarat Mălan.
Pe de altă parte, dotările din campusul dual sunt conforme cu cele ce se regăsesc azi în fabricile orădene. Toate vor fi văzute în următoarele zile de elevii care vor vizita campusul. „Elevii vor participa la aplicații practice și demonstrații. Vom folosi laboratoarele, se vor familiariza cu spațiul școlar de aici, vor vedea simulatorul de sudură, simulatorul de utilaje grele, brațele robotice, imprimantele 3D, ochelarii VR”, a explicat Monica Runcanu, inspectoarea școlară de specialitate.
Profesorii speră că aceste experiențe îi vor convinge pe unii elevi să opteze pentru învățământul dual și să-și dedice anii de liceu învățării unei meserii. După cum a subliniat inspectorul școlar general Alin Ștefănuț, în cadrul evenimentului de luni, citând din cunoscutul istoric Yuval Noah Harari, cea mai mare teamă a omului este teama de irelevanță, astfel că toți copiii trebuie înzestrați cu abilitățile care să le asigure relevanța în viața de adult.
Campusul dual din Oradea, inaugurat în această toamnă după o investiție de 29 milioane de euro, este locul unde fac disciplinele de specialitate elevii înscriși în clasele profesionale din cinci școli orădene, membre în consorțiul fondator. În prezent, în clădirile din campus funcționează 4 clase proprii ale Liceului Dual (două de-a IX-a și două de-a X-a) și alte două clase de-a X-a ale Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, care vor folosi laboratoarele și dotările disponibile până în martie 2025.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.