URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Noiembrie 2024, 20:25

Sute de elevi vor descoperi campusul dual din Oradea și meseriile pe care le pot învăța acolo (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 780 de elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din Bihor vor face, în zilele următoare, vizite în cadrul campusului dual din Oradea, unde colegii lor mai mari învață meseriile cerute de companiile locale.

Activitățile se vor ține sub sloganul „Job Shadow Day” (Ziua jobului din umbră), pentru că elevii vor afla nu doar ce condiții de studiu există în campusul dedicat învățământului profesional, ci și ce meserii se cer pe piața muncii.

Campania de promovare a campusului a fost prezentată luni, în fața profesorilor și directorilor de școli din Bihor, de vicepreședinții CJ Bihor, Mircea Mălan și Horea Abrudan, și reprezentanții Inspectoratului Școlar. Potrivit lui Mălan, campusul dual, amenajat de autoritățile locale și județene cu bani nerambursabili, primiți de la Ministerul Educației, are menirea să elimine neîncrederea dintre mediul privat, instituțiile publice și școli, în ceea ce privește pregătirea viitorilor meseriași. Din consorțiu fac parte și companii locale, care astfel au un cuvânt de spus în privința lecțiilor pe care le învață elevii „duali”.

„Au libertatea totală să-i instruiască pe acești copii. Nu mai au cui să reproșeze că un copil nu este pregătit conform cerințelor de azi”, a declarat Mălan.

Pe de altă parte, dotările din campusul dual sunt conforme cu cele ce se regăsesc azi în fabricile orădene. Toate vor fi văzute în următoarele zile de elevii care vor vizita campusul. „Elevii vor participa la aplicații practice și demonstrații. Vom folosi laboratoarele, se vor familiariza cu spațiul școlar de aici, vor vedea simulatorul de sudură, simulatorul de utilaje grele, brațele robotice, imprimantele 3D, ochelarii VR”, a explicat Monica Runcanu, inspectoarea școlară de specialitate.

Profesorii speră că aceste experiențe îi vor convinge pe unii elevi să opteze pentru învățământul dual și să-și dedice anii de liceu învățării unei meserii. După cum a subliniat inspectorul școlar general Alin Ștefănuț, în cadrul evenimentului de luni, citând din cunoscutul istoric Yuval Noah Harari, cea mai mare teamă a omului este teama de irelevanță, astfel că toți copiii trebuie înzestrați cu abilitățile care să le asigure relevanța în viața de adult.

Campusul dual din Oradea, inaugurat în această toamnă după o investiție de 29 milioane de euro, este locul unde fac disciplinele de specialitate elevii înscriși în clasele profesionale din cinci școli orădene, membre în consorțiul fondator. În prezent, în clădirile din campus funcționează 4 clase proprii ale Liceului Dual (două de-a IX-a și două de-a X-a) și alte două clase de-a X-a ale Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, care vor folosi laboratoarele și dotările disponibile până în martie 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON