URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2011, 09:42

Sute de copii au sărbătorit cei 20 de ani de când Congregaţia Don Orione ajută orădenii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 1991, la Oradea ajungeau primii călugări ai Congregaţiei Don Orione, care s-au stabilit la marginea oraşului, în cartierul Ioşia, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie să ducă o viaţă mai demnă şi mai frumoasă. De atunci, mii de oameni sărmani sau care treceau printr-un moment dificil au fost ajutaţi de călugării italieni şi români care au locuit şi muncit la sediul Congregaţiei din strada Cazaban nr. 49E.

Copiii s-au bucurat de cea mai deosebită atenţie din partea călugărilor care au înfiinţat o şcoală ce acum are toate ciclurile şcolare, de la grădiniţă la liceu. "Aici elevii sunt admişi indiferent de condiţia socială, de etnie sau de religie. Cei care au posibilităţi materiale plătesc o taxă ce acoperă cel mult o cincime din cheltuielile legate de procesul de învăţământ. Marea majoritate a cheltuielilor sunt suportate din donaţii ale unor binefăcători din ţări occidentale, în special din Italia, unii dintre aceştia fiind foşti beneficiari ai operei de caritate a Congregaţiei", explică părintele Mihai Fechetă, unul din călugării care se îngrijesc de centrul Don Orione din Oradea.

La Don Orione, copiii sunt implicaţi în multe activităţi extraşcolare, în cercetăşie, oratoriu, sunt duşi în excursii şi tabere, pentru a învăţa să devină responsabili şi să trăiască frumos, în natură, nu ca nişte robi ai calculatorului şi televizorului, sau ca nişte clienţi ai barurilor.

"În ultimii ani se pare că şi comunitatea locală înţelege tot mai mult caracterul profund creştin şi umanitar al operei Congregaţiei în Oradea, tot mai mulţi orădeni implicându-se în activităţile sociale şi educative organizate la Centrul Don Orione. Unele persoane fizice şi firme fac donaţii, după puterea lor, înţelegând că investesc astfel în comunitate, într-un mediu mai bun pentru toţi orădenii. Consiliul Local subvenţionează de un an de zile cheltuielile legate de electricitate şi apă ale Liceului Don Orione, care de altfel sînt printre cele mai mici dintre şcolile orădene, deoarece elevii şi profesorii sunt îndemnaţi să economisească resursele, indiferent de cine ar acoperi costurile", mai spune părintele Fechetă.

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate în Oradea, ziua de duminică a fost una specială pentru membrii congregaţiei. Ziua a început cu liturghiile oficiate de pr. Mihai Fechetă şi pr. Florian Gui. Pornind de la evanghelia zilei - pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr - Monseniorul Florian Gui a îndemnat credincioşii să fie interesaţi de ceea ce se întâmplă în lume, de soarta altor oameni, şi să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie, aceasta fiind definiţia omului creştin.

El a arătat că un mic procent din populaţia Pământului deţine 90% din bogăţia lumii, lucru care nu este just, ci e doar o dovadă că diavolul le ia minţile celor care aleargă după bogăţii, că aceştia nu se pot opri niciodată. După liturghie, sute de copii, dar şi părinţii lor, s-au adunat în sala de festivităţi a centrului, unde au mâncat din bucatele oferite de Congregaţie.

Copiii au fost apoi împărţiţi în echipe, care au plecat prin oraş în căutarea unei comorii, pe baza unor indicii pe care trebuiau să le descopere. După găsirea comorii (un cocoş din grădina zoologică din curtea Centrului, "medaliat" cu imaginea Sfântului Don Orione), au revenit cu toţii în sala de festivităţi, unde au dansat şi au participat la un concurs de cunoştinţe. Toate echipele au fost premiate, cu dulciuri şi jucării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Jos palaria!
Felicitari si multumim pentru tot ce faceti!
Postat 01 Noiembrie 2011, 14:51 de Sorin Florut
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON