URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2021, 14:47

Surprinşi de clopoţel! Începerea anului şcolar a luat din nou prin surprindere Primăria Oradea, cu numeroase şantiere deschise (FOTO / VIDEO)

Surprinşi de clopoţel! Începerea anului şcolar a luat din nou prin surprindere Primăria Oradea, cu numeroase şantiere deschise (FOTO / VIDEO) SE LASĂ RĂU! Începute abia săptămâna trecută, săpăturile pentru relocarea rețelelor de utilități pentru a face loc viitorului pasaj subteran din zona blocului Cicero au dat peste cap traficul din Nufărul - Cantemir. Odată cu începerea școlii, aglomerația va genera ambuteiaje. „În prima săptămână, până se obișnuiesc oamenii, va fi dezastru”, anticipează un taximetrist
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deschiderea noului an școlar ia Primăria pe nepregătite, din nou. Municipalitatea nu doar că nu a reușit să închidă săpăturile începute în zona Nufărul - Cantemir, ci a început și altele, în centru, pe strada Libertății, și la celălalt capăt al orașului, în Episcopia, pe Matei Corvin.

„Se va circula în condiții de șantier. Nu putem opri lucrările la noua linie de tramvai, la pasajul din dreptul Pieței Cetate sau la parcarea din Centrul Civic pentru că începe școala”, spune primarul Florin Birta. Cum ar veni, blocajele în trafic sunt un dat!

Bară la bară

Săptămâna trecută, pe axa Nufărul - Cantemir s-a circulat bară la bară. Îngreunat de lucrările pentru reabilitarea liniei de tramvai începute în ianuarie și de cele pentru relocarea rețelelor din zona blocului Cicero demarate săptămâna trecută, traficul se desfășura cu atât mai lent cu cât și semafoarele au fost dezafectate. „De la statuia lui Cantemir până la Piața Mare am făcut mai bine de 20 de minute”, reclamă un șofer.

Viorel PopBlocajele au obligat conducerea OTL să își ceară scuze, deoarece autobuzele care din 23 august înlocuiesc tramvaiele de pe linia T3, în reabilitare cel puțin până la Crăciun, nu își pot respecta programul. „Nu avem ce face. În zona Electrica, unde săpăturile îngustează șoseaua la o singură bandă pe sens, circulația se blochează”, spune directorul OTL Viorel Pop (foto). Situația va fi și mai gravă de săptămâna viitoare, când va începe școala. „Putem scoate pe traseu oricâte autobuze, dacă sunt blocate în trafic”, spune directorul.

Se poate și mai rău

Săptămâna trecută, strada Atelierelor, principala rută de ocolire a bulevardului Nufărul pentru a ajunge în centru, era închisă. Constructorii firmelor Mari-Vila și Abed Nego lucrează încă din iulie la prelungirea liniei de tramvai de-a lungul depoului până în Cantemir.

„Vrem să deschidem măcar pe 20 septembrie o bandă de circulație”, spune viceprimarul Marcel Dragoș. Potrivit acestuia, în vară constructorii s-au concentrat pe amenajarea liniei de pe malul pârâului Peța, pentru ca OTL să poată scoate pe aici tramvaiele după dezafectarea, în august, a firului din Nufărul-Cantemir. „Nu aveau cum să se mobilizeze mai repede”, spune împăciuitor viceprimarul.

Florin BirtaDupă începerea școlii, șoferii care vor să evite axa Nufărul - Cantemir o vor putea face pe direcția Seleușului - Averescu sau ocolind orașul. „Șoferii care vin dinspre strada Nojoridului pot ieși în centură și reveni pe strada Thurzó Sándor spre centru. Într-adevăr, se ocolește 300 de metri, dar investițiile trebuie continuate chiar dacă începe școala”, spune primarul Florin Birta (foto).

Defazații...

Marcel DragoşNu doar cartierul Nufărul e afectat, ci și zona centrală, care suferă din cauza proastei organizări. După ce a ținut închisă strada Iosif Vulcan toată vara, la finalizarea lucrărilor pentru modernizarea acesteia, în august, municipalitatea a închis strada Libertății din prelungirea ei, pentru reabilitarea rețelei de apă. Primăria e incapabilă să își coordoneze lucrările cu cele ale societăților din subordine, în frunte cu Compania de Apă, iar ponoasele le trag orădenii. „Lucrările ar trebui să se închidă în prima săptămână de școală”, spune, totuși, viceprimarul Marcel Dragoș (foto).

Cazul e, însă, departe de a fi singular. După o vară întreagă în care putea profita de traficul mai redus, municipalitatea și-a amintit abia săptămâna trecută că are de racordat canalizarea pluvială din străzile Cardinal Alexandru Todea și Cucului la conducta principală de sub strada Matei Corvin. Prin urmare, până pe 25 septembrie, circulația pe tronsonul dintre străzile Ion Bogdan și Cucului va fi restricționată la o bandă pe sens, ceea ce va îngreuna circulația și în această zonă. „Sperăm să terminăm mai repede”, spune viceprimarul Dragoș.

Dar asta nu-i ajută cu nimic pe orădenii care de săptămâna viitoare se vor trezi prinși în trafic de la un capăt la celălalt al orașului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON