De câţiva ani, în mai multe zone problematice din Bihor, au fost montate camere de supraveghere, menite să combată fenomenul abandonării de gunoaie în natură, iar investiţia dă rezultate: în primele nouă luni din acest an, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au amendat 22 de oameni surprinşi de camere în timp ce aruncau mizerii clandestin.
Filmaţi şi identificaţi
Potrivit unui raport prezentat de comisarul de mediu Monica Crişan miercuri, în şedinţa de Colegiu Prefectural, cele 22 de persoane au fost identificate şi amendate, în total, cu suma de 111.000 lei. În faţa prefectului Dumitru Ţiplea, Crişan a prezentat şi câteva dintre înregistrările care au dus la amenzi, în care se văd cum şoferii parchează în refugii sau parcări, adesea fiind la volanul unor maşini scumpe, şi scot cu nonşalanţă din portbagaj saci cu gunoaie, pe care îi aruncă peste alte mormane. Cu ajutorul Poliţiei, vinovaţii au fost prinşi şi sancţionaţi.
De asemenea, în acest an, Garda de Mediu Bihor a confiscat 3 maşini folosite la transport clandestin de gunoaie rămase în urma construcţiilor, iar pe lângă asta şoferii au fost amendaţi şi cu câte 20.000 de lei fiecare. „Este o situaţie unică în ţară”, a precizat prefectul Dumitru Ţiplea.
Şase plângeri penale în 9 luni
Bilanţul activităţii Gărzii din primele nouă luni ale acestui an mai arată că alte 27 de persoane fizice şi juridice au fost amendate pentru depozite neconforme de deşeuri sau pentru incendierea gunoaielor, o altă faptă interzisă de lege. Pentru aceste probleme, Garda de Mediu a dat 33 de amenzi în valoare de 604.000 de lei.
La cererea prefectului, comisarii de mediu au verificat şi cele 64 de societăţi comerciale din Bihor autorizate pentru colectarea, depozitarea şi prelucrarea deşeurilor, dintre care şapte au fost amendate (cu suma totală de 247.500 lei). De asemenea, pentru nereguli la aceste firme, comisarii au făcut şi trei plângeri penale.
Interesant este că, în anul 2021, până în luna septembrie, Garda de Mediu a făcut şase sesizări penale, în timp ce în tot anul 2018, de exemplu, o singură asemenea plângere a fost înaintată procurorilor.
Problema este că anchetele în aceste situaţii avansează foarte greu. De exemplu, o plângere penală făcută anul trecut, când, la sesizarea BIHOREANULUI, pe un fond de vânătoare de lângă Salonta comisarii de mediu au descoperit ouă otrăvite, nu a primit nici acum vreun răspuns.
Gunoaie de import
Crişan a mai precizat că, în acest an, comisarii de mediu şi poliţiştii de frontieră au verificat 546 de transporturi de mărfuri care intrau în ţară, dintre care 26 au fost oprite în vamă, deoarece nu respectau legea. Ele conţineau, de fapt, deşeuri mascate ca produse second-hand.
Legat de acest subiect, Ţiplea a precizat că a cerut Ministerului Mediului şi celui al Afacerilor Interne să încheie un protocol prin care să desemneze, în fiecare regiune, câte un singur punct de intrare în ţară pentru deşeuri. Astfel, aici ar putea fi concentraţi comisari de mediu din mai multe judeţe, iar eficienţa controalelor ar fi cu totul alta şi s-ar putea limita intrarea de deşeuri în ţară, o problemă naţională.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.