De cele mai multe ori, afaceriştii mari au impresia că ţin lumea la picioare. Ca să-şi atingă scopul, îşi permit să ignore legea şi adesea găsesc şi autorităţi care să le ţină hangul.
Cu sprijinul Primăriei Beiuş, firma sătmăreană Unicarm şi-a construit în centrul orăşelului un magazin, în primă fază fără autorizaţie de construcţie, iar apoi cu una obţinută pe genunchi. Adică fără aviz de mediu şi fără acordul vecinilor, elementare în asemenea situaţii. Asta, doar pentru ca magazinul să fie inugurat de Miculaş...
Vecini noi
De la începutul lunii noiembrie, numeroase instituţii publice sunt asaltate de reclamaţiile unei beiuşence, nemulţumite că lângă casa ei s-a construit o ditamai clădirea ce-i părea de la bun început în neregulă. Cum nimeni nu i-a cerut vreodată acordul şi văzând şi că noul magazin Unicarm, specializat în desfacerea preparatelor din carne, lactate şi panificaţie, distruge tot spaţiul verde din jur, Eufemia Popoviciu a alertat autorităţile abilitate, de la Inspectoratul în Construcţii şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, până la Primăria şi Poliţia Beiuş.
Spera că demersurile ei vor opri construcţia pe care nici ea, nici vecinii nu o vor lângă casele lor. "Această hală, că nu poate fi numită altfel, are înălţimea de zece metri. Îmi umbreşte grădina, căci după ora trei a amiezii nu mai am soare deloc", se plânge femeia, de profesie contabilă.
Masacru
În urma sesizărilor, autorităţile s-au pus pe investigat. Aşa a ieşit la iveală că Unicarm nici măcar nu avea, la o lună de la demararea lucrărilor, autorizaţie de construcţie din partea Primăriei Beiuş. "Pe 29 octombrie am oprit lucrările din acest motiv", spune Gheorghe Husăsan, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Bihor. Abia după ce ITSC a intrat pe fir, Primăria a amendat Unicarm cu 2.000 de lei pentru lucrările neautorizate, de parcă până atunci niciun funcţionar nu vedea că la 200 de metri de Primărie creştea ditamai clădirea!
Unicarm şi-a achitat amenda şi a început demersurile pentru obţinerea autorizaţiei, act primit neaşteptat de rapid, pe 12 noiembrie. Apoi, muncitorii şi-au continuat treaba, iar după ce au ridicat magazinul, s-au năpustit asupra împrejurimilor. Eufemia Popoviciu avea în faţa casei iarbă, gard viu şi nişte copaci. Într-o bună zi, toate au dispărut. "Masacru!", acuză femeia. "Au distrus spaţiul verde din faţa casei ca să-şi facă parcare la magazin". Muncitorii nu i-au lăsat femeii nici măcar un trotuar pe care să poată intra în propria curte fără să treacă prin noroaiele săpate de buldozere. "Cu maşina nici nu se mai pune problema să am acces".
Construit ilegal
Şi Garda de Mediu Bihor s-a dus în inspecţie, joia trecută. Dacă de spaţiul verde distrus n-au avut ce să spună, pentru că în evidenţele Primăriei zona apare ca "teren viran", comisarii au avut o surpriză când au cerut autorizaţia de mediu ce trebuia emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Act obligatoriu, fără de care nu putea fi eliberată nici autorizaţia de construcţie. Ei bine, el lipseşte cu desăvârşire!
"Societatea a depus la APM în noiembrie cererea pentru acordul de mediu. După ce am verificat actele, am mers în teren să facem studiul de impact de mediu. Acolo am constatat că lucrarea e deja ridicată, deci n-am mai avut cum să stabilim impactul de mediu", explică Manuela Moldovan (foto), consilier la Serviciul Reglementări al APM Bihor.
Drept urmare, instituţia n-a putut decât să respingă solicitarea Unicarm. "Acesta e finalul din punct de vedere al APM. Am dat o decizie nefavorabilă societăţii, care nu va mai avea, pe lege, cum să obţină acord de mediu", precizează Moldovan. Specialistul spune că Unicarm va putea, în continuare, cere acordul de mediu pentru funcţionare, dar acest lucru nu va schimba cu nimic ilegalitatea iniţială. Practic, chiar dacă magazinul va putea funcţiona legal, nu va fi niciodată considerat ca fiind construit legal!
Amendaţi şi de Gardă
Deşi certificatul de urbanism pe care Unicarm îl are de la Primărie prevede în mod expres necesitatea acordului de mediu, firma nu-l va putea obţine. Ceea ce înseamnă că autorizaţia de construcţie a fost eliberată abuziv şi nelegal. "Am solicitat Unicarm să ne trimită acordul de mediu, dacă îl are. Dacă nu ne pot prezenta acest acord, societatea va fi amendată", explică şeful Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, care spune că, de data aceasta, amenda se ridică la 30.000 de lei.
Culmea e însă că acest mod de lucru e un obicei pentru Unicarm. Şi magazinele amenajate în Oradea au fost la început pe lângă lege. "În Oradea firma nu a construit, ci doar a amenajat. Însă a procedat la fel: a început lucrările şi abia apoi a obţinut actele", spune şeful ITSC. De fiecare dată, firma a fost amendată şi de fiecare dată a plătit, cuminte, amenzile. Însă niciodată până acum nu a fost prinsă cu autorizaţii eliberate abuziv.
La decizia judecătorilor
Chiar dacă Unicarm va plăti amenda, asta nu va face ca magazinul să fie legal construit. "În această săptămână vom face un nou control", spune Husăsan. După ce şi inspectorii în construcţii se vor convinge că autorizaţia dată de Primăria Beiuş e ilegală, aceasta va fi somată prin justiţie să anuleze actul. "În instanţă se hotărăşte şi ce se întâmplă mai departe. Judecătorul poate decide să funcţioneze în continuare fără acord de mediu sau să închidă magazinul", spune şeful ITSC Bihor.
Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, afirmă însă că autorizaţia dată de subalternii lui e perfect legală. "Acordul de mediu se va obţine la finalul lucrărilor, nu e necesar ca acesta să fie obţinut de la început", susţine edilul, convins că are dreptate. Cât despre spaţiile verzi distruse, Domocoş asigură că firma le va reface, ba chiar mai frumos decât înainte.
Nici reprezentanţii Unicarm nu par îngrijoraţi de situaţie. "Din câte ştiu, actele sunt la zi, altfel n-am inaugura magazinul pe 6 decembrie", susţine Viorel Bene, director comercial în cadrul societăţii, intrigat că reporterul insistă cu întrebările legate de autorizaţia de construcţie. "Dumneavoastră ar trebui să susţineţi dezvoltarea afacerilor în oraşele mici, nu să o frânaţi!", a reproşat directorul.
Mai rămâne de văzut dacă şi autorităţile locale sunt de aceeaşi părere, că - indiferent dacă legal sau nu - important e să meargă afacerile. Altfel spus, să iasă banu'!
ÎN COLIMATOR
Oraşul şi scandalul
Firma Unicarm, patronată de sătmăreanul Vasile Lucuţ (foto), a fost implicată de-a lungul anilor în nenumărate scandaluri. De altfel, cam prin fiecare oraş pe unde a ajuns a făcut un pocinog de-a ajuns în atenţia opiniei publice. După ce a intrat pe piaţa din Cluj, Unicarm a fost reclamată la Consiliul Concurenţei pentru ameninţări făcute altor firme de profil, iar magazinul din Gura Humorului a fost închis în urmă cu o lună şi jumătate, la doar câteva zile de la deschidere, tocmai din lipsa autorizaţiilor.
La Dorna, anul trecut, un control sanitar-veterinar a descoperit în supermarketul local sute de kilograme de mărfuri expirate sau alterate, fără acte de provenienţă şi depozitate în spaţii insalubre. La Borşa, în 2007, Unicarm a stârnit nemulţumirea autorităţilor pentru că la inaugurarea magazinului a aruncat salamuri dintr-un camion în mulţimea bulucită în jur. În toamna acestui an, Unicarm a început şi să fie cercetată de Oficiul European de Luptă Antifraudă, pentru nereguli cu fonduri europene.
Controversatul patron Vasile Lucuţ este cunoscut pentru extravaganţa sa, organizând în 2006 nunta fiicei sale cu mii de invitaţi şi zeci de manelişti. Lucuţ are şi un "contra-fan-club", care pe internet postează zeci de mesaje în care îl numeşte "creatorul de cancer", pe motiv că mezelurile Unicarm ar conţine aditivi toxici.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.