Anul trecut, Poliţia Locală Oradea a aplicat amenzi în valoare totală de aproape de 2,3 milioane euro, depăşind recordul de 1,8 milioane euro din 2023.
Valoarea amenzilor aplicate a crescut cu aproape o jumătate de milion de euro, în ciuda scăderii numărului de contravenţii constatate.
Concret, sumele din procesele verbale au crescut de la 8,9 milioane lei, în anul 2023, la 11,2 milioane lei în 2024, în timp ce numărul contravenţiilor a scăzut, de la 40.776 de constatări de în urmă cu 2 ani, la 34.828 de constatări în cursul anului trecut (vezi jos).
"În anumite situaţii a crescut cuantumul amenzilor chiar de mai multe ori. Am început să aplicăm mai multe sancţiuni pe OUG 92 din 2021 (n.r. - privind regimul deşeurilor), unde sancţiunile sunt între 30.000 şi 70.000 lei", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul Direcţiei Poliţia Locală Oradea, Samuel Milian, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi la Primăria Oradea, pe tema raportului de activitate al instituţiei în anul 2024.
S-au confiscat 8 maşini!
Directorul Samuel Milian a menţionat că în cazurile referitoare la depozitarea ilegală a deşeurilor pe domeniul public, agenţii Compartimentului de Protecţia Mediului, pe lângă amenzile de 2,9 milioane lei aplicate în cadrul celor 6.270 de procese verbale încheiate, poliţiştii locali au dispus şi măsura confiscării a 8 autovehicule folosite de contravenienţi la transportul deşeurilor.
"Cele 8 maşini sunt depozitate în strada Academiei (n.r. - în depozitul amenajat de Primăria Oradea pentru ridicările de maşini). 7 autovehicule sunt în litigiu, adică proprietarii lor au încercat să obţină suspendarea proceselor verbale. În 3 sau 4 cazuri, avem soluţii prin care le-a respins acţiunea în primă instanţă. Aşteptăm finalizarea proceselor care se află pe rol şi ne vom conforma, în funcţie de ce va decide instanţa", a explicat Milian.
În ceea ce priveşte cel de-al 8-lea autovehicul, pentru care proprietarul nu a făcut niciun demers, Samuel Milian a declarat că urmează să fie valorificat de către Ministerul de Finanţe.
"Primăria Oradea nu beneficiază de veniturile din valorificarea acestor autoturisme. Banii se fac venit la bugetul de stat", a explicat directorul.
Cu mult sub pragul permis de lege...
Poliţia Locală Oradea funcţionează cu un efectiv de 70 de angajaţi, dintre care 68 de poliţişti locali în teren.
Numărul poliţiştilor operativi este cu mult sub cel de 200 de agenţi permis de raportul de 1 poliţist local la mia de locuitori, prevăzut de Legea 155 din 2010 care reglementează activitatea instituţiei.
"Încă de la înfiinţarea acestei structuri, numărul mediu de angajaţi a fost undeva la 65-70 de persoane, cu diferite fluctuaţii, date de pensionări sau plecări la alte structuri. Conducerea administraţiei publice locale şi-a dorit eficientizarea aparatului propriu", a explicat directorul Samuel Milian.
Prin comparaţie, la o populaţie de 160.000 de locuitori, în Arad serviciul similar numără 180 de poliţişti locali.
În ceea ce priveşte pregătirea efectivă, toţi poliţiştii locali orădeni au urmat un curs de 3 luni susţinut în cadrul unei unităţi a Ministerului Afacerilor Interne unde au fost instruiţi atât cu privire la legislaţia specifică cât şi la mânuirea armelor.
"Spre deosebire de serviciile similare din alte oraşe, la noi, toţi poliţiştii au fost instruiţi şi au drept de portarmă, nu doar cei de la serviciile de Ordine Publică şi Control Rutier, pentru că, fiind o structură relativ redusă, la nevoie, aceştia să poată fi transferaţi de la un sector de muncă la altul", a explicat Samuel Milian.
Anul trecut Poliţia Locală Oradea a făcut cinci angajări. Numărul poliţiştilor locali operativi a crescut însă abia cu trei agenţi, având în vedere că două posturi au fost eliberate în urma unui transfer şi unui deces.
Vezi aici raportul de activitate al Poliţiei Locale Oradea pentru anul 2024
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.