URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2025, 16:16

Sume record: Poliţia Locală Oradea a dat amenzi mai mari cu aproape o jumătate de milion de euro în 2024. Vezi de ce!

Sume record: Poliţia Locală Oradea a dat amenzi mai mari cu aproape o jumătate de milion de euro în 2024. Vezi de ce! foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, Poliţia Locală Oradea a aplicat amenzi în valoare totală de aproape de 2,3 milioane euro, depăşind recordul de 1,8 milioane euro din 2023.

Valoarea amenzilor aplicate a crescut cu aproape o jumătate de milion de euro, în ciuda scăderii numărului de contravenţii constatate.

Concret, sumele din procesele verbale au crescut de la 8,9 milioane lei, în anul 2023, la 11,2 milioane lei în 2024, în timp ce numărul contravenţiilor a scăzut, de la 40.776 de constatări de în urmă cu 2 ani, la 34.828 de constatări în cursul anului trecut (vezi jos).

"În anumite situaţii a crescut cuantumul amenzilor chiar de mai multe ori. Am început să aplicăm mai multe sancţiuni pe OUG 92 din 2021 (n.r. - privind regimul deşeurilor), unde sancţiunile sunt între 30.000 şi 70.000 lei", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul Direcţiei Poliţia Locală Oradea, Samuel Milian, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi la Primăria Oradea, pe tema raportului de activitate al instituţiei în anul 2024.

S-au confiscat 8 maşini!

Directorul Samuel Milian a menţionat că în cazurile referitoare la depozitarea ilegală a deşeurilor pe domeniul public, agenţii Compartimentului de Protecţia Mediului, pe lângă amenzile de 2,9 milioane lei aplicate în cadrul celor 6.270 de procese verbale încheiate, poliţiştii locali au dispus şi măsura confiscării a 8 autovehicule folosite de contravenienţi la transportul deşeurilor.

"Cele 8 maşini sunt depozitate în strada Academiei (n.r. - în depozitul amenajat de Primăria Oradea pentru ridicările de maşini). 7 autovehicule sunt în litigiu, adică proprietarii lor au încercat să obţină suspendarea proceselor verbale. În 3 sau 4 cazuri, avem soluţii prin care le-a respins acţiunea în primă instanţă. Aşteptăm finalizarea proceselor care se află pe rol şi ne vom conforma, în funcţie de ce va decide instanţa", a explicat Milian.

În ceea ce priveşte cel de-al 8-lea autovehicul, pentru care proprietarul nu a făcut niciun demers, Samuel Milian a declarat că urmează să fie valorificat de către Ministerul de Finanţe.

"Primăria Oradea nu beneficiază de veniturile din valorificarea acestor autoturisme. Banii se fac venit la bugetul de stat", a explicat directorul.

Cu mult sub pragul permis de lege...

Poliţia Locală Oradea funcţionează cu un efectiv de 70 de angajaţi, dintre care 68 de poliţişti locali în teren.

Numărul poliţiştilor operativi este cu mult sub cel de 200 de agenţi permis de raportul de 1 poliţist local la mia de locuitori, prevăzut de Legea 155 din 2010 care reglementează activitatea instituţiei.

"Încă de la înfiinţarea acestei structuri, numărul mediu de angajaţi a fost undeva la 65-70 de persoane, cu diferite fluctuaţii, date de pensionări sau plecări la alte structuri. Conducerea administraţiei publice locale şi-a dorit eficientizarea aparatului propriu", a explicat directorul Samuel Milian.

Prin comparaţie, la o populaţie de 160.000 de locuitori, în Arad serviciul similar numără 180 de poliţişti locali.

În ceea ce priveşte pregătirea efectivă, toţi poliţiştii locali orădeni au urmat un curs de 3 luni susţinut în cadrul unei unităţi a Ministerului Afacerilor Interne unde au fost instruiţi atât cu privire la legislaţia specifică cât şi la mânuirea armelor.

"Spre deosebire de serviciile similare din alte oraşe, la noi, toţi poliţiştii au fost instruiţi şi au drept de portarmă, nu doar cei de la serviciile de Ordine Publică şi Control Rutier, pentru că, fiind o structură relativ redusă, la nevoie, aceştia să poată fi transferaţi de la un sector de muncă la altul", a explicat Samuel Milian.

Anul trecut Poliţia Locală Oradea a făcut cinci angajări. Numărul poliţiştilor locali operativi a crescut însă abia cu trei agenţi, având în vedere că două posturi au fost eliberate în urma unui transfer şi unui deces.

Vezi aici raportul de activitate al Poliţiei Locale Oradea pentru anul 2024

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deci ne dăm mari cu ce ???
Că avem mult prea puțini agenți???sau că din cele 8 mașini sechestrate pentru depozitare ilegală de deșeuri 3 sunt (adicătelea peste o treime) sunt ale celor care ar trebui să gestioneze CORECT SI LEGAL DEȘEURILE???
Postat 07 Februarie 2025, 01:39 de Gigelcarnel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON