URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2025, 16:16

Sume record: Poliţia Locală Oradea a dat amenzi mai mari cu aproape o jumătate de milion de euro în 2024. Vezi de ce!

Sume record: Poliţia Locală Oradea a dat amenzi mai mari cu aproape o jumătate de milion de euro în 2024. Vezi de ce! foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, Poliţia Locală Oradea a aplicat amenzi în valoare totală de aproape de 2,3 milioane euro, depăşind recordul de 1,8 milioane euro din 2023.

Valoarea amenzilor aplicate a crescut cu aproape o jumătate de milion de euro, în ciuda scăderii numărului de contravenţii constatate.

Concret, sumele din procesele verbale au crescut de la 8,9 milioane lei, în anul 2023, la 11,2 milioane lei în 2024, în timp ce numărul contravenţiilor a scăzut, de la 40.776 de constatări de în urmă cu 2 ani, la 34.828 de constatări în cursul anului trecut (vezi jos).

"În anumite situaţii a crescut cuantumul amenzilor chiar de mai multe ori. Am început să aplicăm mai multe sancţiuni pe OUG 92 din 2021 (n.r. - privind regimul deşeurilor), unde sancţiunile sunt între 30.000 şi 70.000 lei", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul Direcţiei Poliţia Locală Oradea, Samuel Milian, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi la Primăria Oradea, pe tema raportului de activitate al instituţiei în anul 2024.

S-au confiscat 8 maşini!

Directorul Samuel Milian a menţionat că în cazurile referitoare la depozitarea ilegală a deşeurilor pe domeniul public, agenţii Compartimentului de Protecţia Mediului, pe lângă amenzile de 2,9 milioane lei aplicate în cadrul celor 6.270 de procese verbale încheiate, poliţiştii locali au dispus şi măsura confiscării a 8 autovehicule folosite de contravenienţi la transportul deşeurilor.

"Cele 8 maşini sunt depozitate în strada Academiei (n.r. - în depozitul amenajat de Primăria Oradea pentru ridicările de maşini). 7 autovehicule sunt în litigiu, adică proprietarii lor au încercat să obţină suspendarea proceselor verbale. În 3 sau 4 cazuri, avem soluţii prin care le-a respins acţiunea în primă instanţă. Aşteptăm finalizarea proceselor care se află pe rol şi ne vom conforma, în funcţie de ce va decide instanţa", a explicat Milian.

În ceea ce priveşte cel de-al 8-lea autovehicul, pentru care proprietarul nu a făcut niciun demers, Samuel Milian a declarat că urmează să fie valorificat de către Ministerul de Finanţe.

"Primăria Oradea nu beneficiază de veniturile din valorificarea acestor autoturisme. Banii se fac venit la bugetul de stat", a explicat directorul.

Cu mult sub pragul permis de lege...

Poliţia Locală Oradea funcţionează cu un efectiv de 70 de angajaţi, dintre care 68 de poliţişti locali în teren.

Numărul poliţiştilor operativi este cu mult sub cel de 200 de agenţi permis de raportul de 1 poliţist local la mia de locuitori, prevăzut de Legea 155 din 2010 care reglementează activitatea instituţiei.

"Încă de la înfiinţarea acestei structuri, numărul mediu de angajaţi a fost undeva la 65-70 de persoane, cu diferite fluctuaţii, date de pensionări sau plecări la alte structuri. Conducerea administraţiei publice locale şi-a dorit eficientizarea aparatului propriu", a explicat directorul Samuel Milian.

Prin comparaţie, la o populaţie de 160.000 de locuitori, în Arad serviciul similar numără 180 de poliţişti locali.

În ceea ce priveşte pregătirea efectivă, toţi poliţiştii locali orădeni au urmat un curs de 3 luni susţinut în cadrul unei unităţi a Ministerului Afacerilor Interne unde au fost instruiţi atât cu privire la legislaţia specifică cât şi la mânuirea armelor.

"Spre deosebire de serviciile similare din alte oraşe, la noi, toţi poliţiştii au fost instruiţi şi au drept de portarmă, nu doar cei de la serviciile de Ordine Publică şi Control Rutier, pentru că, fiind o structură relativ redusă, la nevoie, aceştia să poată fi transferaţi de la un sector de muncă la altul", a explicat Samuel Milian.

Anul trecut Poliţia Locală Oradea a făcut cinci angajări. Numărul poliţiştilor locali operativi a crescut însă abia cu trei agenţi, având în vedere că două posturi au fost eliberate în urma unui transfer şi unui deces.

Vezi aici raportul de activitate al Poliţiei Locale Oradea pentru anul 2024

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7728 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON