URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Noiembrie 2011, 14:41

Studiu inedit: Cum va schimba autostrada satele Bihorului? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cercetătorii de la Muzeul Ţării Crişurilor au reuşi în doar două luni să arhiveze patrimoniului material, cultural şi etnografic a şase sate din Bihor (Biharea, Cauaceu, Satu Nou, Tăuteu, Chiribiş şi Poiana Tăuteu) aflate în apropierea Autostrăzii Transilvania, cu scopul de a urmări evoluţia acestora în perspectiva modernizării zonei.

Studiul face parte dintr-un proiect de cercetare, cu o valoare de 23.000 de lei, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Concret, cei 14 cercetători implicaţi în proiect au fotografiat şi filmat toate casele din cele şase sate, precum şi aspecte legate de ocupaţii (agricultură, viticultură, legumicultură, floricultură, creşterea animalelor), de meşteşuguri mai veghi (fierărit, lemnărit, dogărit) sau mai noi (turnat pavaje, sculptură în lemn) sau de obiceiuri calendaristice (balul strugurilor, ziua morţilor). Au fost astfel efectuate peste 14.000 de fotografii digitale şi peste 10 ore de înregistrări video şi audio şi s-au achiziţionat, pentru colecţia muzeului, 10 obiecte etnografice.

"Am avut surpriza să găsim o piesă rarisimă în zonă, o semănătoare universală de la începutul secolului 20", a spus într-o conferinţă de presă Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi unul dintre coordonatorii proiectului.

Cele mai relevante rezultate ale cercetării au fost reunite sub forma unui album foto, a unui film documentar şi a unei expoziţii care a fost vernisată în Palatul Baroc, luni, 14 noiembrie, şi care va rămâne la dispoziţia publicului timp de două săptămâni.

"Cu baza de date constituită ne propunem să repetăm cercetarea la 10 ani de la darea în folosinţă a autostrăzii, pentru a surprinde mutaţiile şi implicaţiile procesului de globalizare la nivelul celor şase comunităţi", a spus Ioan Goman, al doilea coordonator al proiectului.

Din toată povestea, deocamdată lipseşte doar "factorul declanşator" al cercetărilor, adică autostrada cea veşnic amânată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON