URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2024, 16:41

Studenți și profesori ai Universității din Oradea pun umărul la înființarea unei facultăți de geografie în Sierra Leone

Studenți și profesori ai Universității din Oradea pun umărul la înființarea unei facultăți de geografie în Sierra Leone (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de studenți și cadre didactice de la o universitate din Sierra Leone au venit la Oradea pentru două luni de zile, timp în care vor învăța noțiuni ce țin de geografie, biologie, ecologie și turism.

Scopul acestui schimb de experiență este ca universitarii africani să acumuleze experiența necesară pentru a înființa o facultate de geografie în instituția lor, intitulată Ernest Bai Koroma University of Science and Technology.

„Universitatea din Oradea este primul nostru partener european și universitatea cu care avem o foarte bună colaborare. Cei doi studenți ai noștri care au venit acum la Oradea trebuie să învețe foarte mult în aceste două luni, pentru ca acasă să poată contribui la înființarea unei noi facultăți”, a declarat prof. univ. dr. Edwin Julius Jeblar Momoh, vicecancelar și director al universității vest-africane și, totodată, conducătorul delegației sosite la Oradea.

Schimbul de experiență se face prin programul Erasmus+, iar mentorul studenților este lectorul orădean Iulian Dincă, de la Facultatea de Geografie, Turism și Sport. Tinerii africani vor face un stagiu la Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD), vor participa la activități în teren și vor vizita laboratoarele Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

„Îi vom susține pentru a deveni specialiști în probleme de mediu, geografie și turism ecologic. La Oradea, vor învăța biologie, ecologie, chestiuni ce țin de managementul apei și ecoturism, iar, dacă doresc, pot participa și la cursurile de Geografie ale facultății noastre”, a explicat universitarul orădean.

În tot acest timp, cele trei cadre didactice din Sierra Leone se vor întâlni, la rândul lor, cu studenții geografi, cărora le vor vorbi despre geografia continentului african.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Modelul Johannis, de a merge chiar și unde nu era cazul ...
... are succes la UO. Mai bine s-ar fi apucat universitarii să facă o hartă a Bihorului în 3D, cu posibilitate de actualizare în timp real, prinzând în proiect toate infrastructurile și suprastructurile așezate pe suportul geografic natural. Ar fi bătut până și Google Maps. Așa însă, pierdere mare de timp, bani și competențe.
Postat 09 Octombrie 2024, 19:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON