URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2024, 10:00

Strategia de plantare e beton!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interesantă strategia Primăriei de a identifica spații verzi degradate pe care apoi să le înierbeze după alte principii decât până acum. După ce mulți ani ne-am străduit să punem gazon perfect, să avem grijă ca el să fie impecabil tuns și permanent irigat, acum se merge pe alt sistem, preluat de afară.

E vorba de plantarea unei vegetații care să nu mai fie atât de sensibilă, să nu trebuiască tunsă sau irigată, dar în schimb să dea un aer de naturalețe. Acest principiu a fost deja aplicat - e drept, involuntar - la dealul Ciuperca, unde cam nimeni nu mai bagă în seamă felul haotic în care crește vegetația.

Eu zic că, la ce criză de apă ne așteaptă și, mai ales, la ce costuri a ajuns mâna de lucru, noul concept este binevenit; numai să nu ne trezim ca, din exces, parcurile să devină o junglă sau, mai rău, o pârloagă. Este evident că grijile orădenilor, după anveloparea blocurilor și costul gigacaloriei, se îndreaptă spre împădurirea orașului, în contextul caniculei tot mai sufocante.

Mă bucur că plantările se vor face la toamnă, așa cum e și normal. Până acum, edilii, cum terminau o investiție, cum cereau executantului să facă și plantări, „să arate bine”. Așa ne-am trezit cu copaci înfipți în pământ în toiul caniculei, care, evident, s-au uscat imediat. Pe orădeni nu-i consolează gândul că firma care i-a plantat trebuie să-i înlocuiască, căci mai pierdem un an de umbră, un an de oxigenare. 

Iar modul în care se fac plantările pe noile aliniamente ale șoselelor reabilitate mi se pare scandalos. În spațiile special amenajate pentru copaci, între trotuare și carosabil, șantieriștii au lăsat bucăți de beton, metale, țevi și moloz, totul acoperit cu pământ, în care nu are cum să crească nimic. Să ne mai mirăm că la anul trebuie să o luăm de la capăt?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ptrosti?
Ierburile alea netaiate vor arde la prima seceta si la prima tigara ????
Postat 05 Septembrie 2024, 09:34 de GORON
Da
Si amu' planje si zuzpina sau trebuia altcandva , ca amu pe langa seceta si calduri cu praf saharian VA Mai dadea si o fabrica de gume in Oras , fah cand taia Verde in prostie nu lo vazut nime'? Si da o sa VA planteze racle de beton ..
Postat 04 Septembrie 2024, 17:49 de User anonimizat
@ionelul
La fel si in centrul civic, plantate la inceput de vara, deja is o gramada de copaci uscati intre ele... si acolo cica au fost intretinuti, deci va dati seama cum is alea de pe strazile muritorilor de rand...
Postat 04 Septembrie 2024, 17:17 de cristianteofil
La fel au facut plantarile peste tot...
Fix asa au fost plantati copacii si in zona Horea, in gunoaie ramase dupa santier si asfaltare... si te mai miri ca s-au uscat instant... Aaaa si de cand o aparut articolul in bihoreanul, de atunci tot vin si uda copacii uscati de 4 luni, de parca o sa invie acuma. Isi bate PMO joc de noi in ultimul hal.
Postat 04 Septembrie 2024, 17:16 de cristianteofil
pomi uscati parcare Independentei
un exemplu de pomi plantati si uscati pe canicula e deja pe amplasamentul dinspre primarie de la parcarea de pe Independentei. Nici macar santierul nu a fost deja predat - desi accesul publicului e permis - si pomii, desi primesc apa prin sistemul de irigatie, sunt pe 3 sferturi uscati. Pacat de ei ca erau deja maturi.. dar asa e cand doar muncesti si nu gandesti.
Postat 04 Septembrie 2024, 10:18 de ionelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON