URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2024, 11:08

Strategia CEMACON de expansiune pe piețele externe începe la Biharia. Retehnologizare și dezvoltare: Bilanțul unui an de la preluarea Euro Cărămida (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CEMACON este liderul pieței de cărămidă din România. Este o companie cu capital românesc deținută de Pavăl Holding și face parte din grupul Dedeman. În 2023, CEMACON a achiziționat fabrica Euro Cărămida de la Biharia și a deschis o fabrică nouă de plăci de cărămidă aparentă în Parcul Industrial CEMACON Recea, în județul Sălaj.

Compania s-a remarcat prin modernizări repetate ale proceselor de producție, deținând cea mai nouă și modernă fabrică de cărămidă din sud-estul Europei. A implementat investiții semnificative în surse de energie regenerabilă și alternativă, precum și în soluții prietenoase cu mediul, care reduc atât costurile, cât și amprenta de carbon.

Urmează să aflăm care sunt planurile companiei pentru Biharia, de la directorul general Daniel Șologon.

1. Care sunt tendințele actuale în industria materialelor de construcție și cum influențează acestea strategia de dezvoltare a companiei?

Daniel Șologon: Piața impune cerințe tot mai exigente în ceea ce privește calitatea, eficiența energetică și sustenabilitatea produselor. Pe de o parte, nevoile de confort, la prețuri competitive, ale beneficiarilor au crescut, iar pe de altă parte, dezvoltatorii imobiliari trebuie să răspundă standardelor noi de eficiență energetică. Concurăm cu producători foarte mari, companii multinaționale, și aceasta ne determină să avem strategii orientate spre inovație, eficiență și integrarea principiilor de sustenabilitate în toate etapele procesului de producție, precum și în gama de produse.

La CEMACON, faptul ca suntem inovatori și foarte dinamici se reflectă în proiectele implementate cu succes, fie că a fost vorba de deschiderea unei noi fabrici de plăci de cărămidă aparentă, unică în România, sau de construirea unui sediu administrativ spectaculos la Recea, în Sălaj, un concept modern care îmbină inovațiile arhitecturale cu obiective practice de eficiență energetică.

2. Ce tipuri de tehnologii noi a implementat compania pentru a îmbunătăți eficiența producției și a reduce impactul asupra mediului?

Daniel Șologon: În ultimii ani, compania noastră a realizat investiții semnificative în laboratoare echipate cu tehnologie de vârf, amplasate în fabricile din Sălaj și Bihor. Recent, am confirmat un progres semnificativ în direcția sustenabilității prin obținerea Declarației de Mediu (EPD). Această certificare reprezintă un standard internațional recunoscut pentru evaluarea impactului ecologic și ne poziționează în grupul select al marilor producători europeni care își asumă responsabilitatea față de mediu. Compania noastră se mândrește cu performanțe deosebite, având cele mai scăzute emisii de dioxid de carbon din țară în ceea ce privește producția de blocuri ceramice și înregistrând emisii sub media europeană în cazul producției de cărămidă aparentă.

La atingerea acestor performante, au contribuit mai multe investiții derulate în ultimii ani:

- Am implementat în parcul industrial CEMACON Recea o centrală de cogenerare de ultimă generație care funcționează de trei ani.

- Două centrale fotovoltaice mari, situate în Recea și Biharia, sunt deja operaționale. De asemenea, intenționăm adăugarea unui noi parc  fotovoltaic de 1 MW în anul următor.

- Tehnologia de producție utilizată pentru cărămida aparentă, de ultimă generație, cu doar trei alte fabrici similare existente în Europa, reduce amprenta de carbon cu un impresionant 90% comparativ cu metoda tradițională de obținere a plăcilor de cărămidă prin tăierea cărămizilor pline.

3. În 2023, CEMACON a achiziționat Euro Cărămida SA, asumându-și o investiție de peste 30 de milioane de euro. Care sunt așteptările companiei cu privire la această mișcare strategică?

Daniel Șologon: Această achiziție are o importanță strategică semnificativă pentru CEMACON, deoarece ne-a permis, pe de o parte, să extindem capacitatea de producție și, pe de altă parte, aduce oportunități de export. În plus, prin achiziția unei companii cu acționariat străin, transmitem un mesaj puternic pozitiv tuturor antreprenorilor români: colaborând, putem consolida poziția noastră de antreprenori cu capital românesc, susținând în același timp o dezvoltare durabilă a economiei și societății noastre și valorificând onest resursele locale; putem, astfel, duce la următorul nivel fabrici dezvoltate de investitori străini în România.

4. Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat de atunci? Ce planuri de investiții aveți pentru anul următor? Care va fi impactul acestor investiții în ceea ce privește producția, dar și bunăstarea angajaților?

Daniel Șologon: Provocările au ținut de modernizările tehnologice necesare pentru alinierea la standardele noastre de calitate. În acest context, a fost esențial să fim capabili să efectuăm ajustări rapide și eficiente. Pe de altă parte, ne-am confruntat cu provocări în atragerea resurselor umane calificate pentru a completa echipele și a face saltul calitativ și din această perspectivă.

Vom continua să retehnologizăm și să modernizăm liniile de producție, vom adăuga produse noi în portofoliu și vom investi în dezvoltarea profesională a colectivului de colegi de la Biharia; ne dorim ca toată echipa să funcționeze în acord cu viziunea și cultura CEMACON. Acestea au un rol decisiv în atragerea și recrutarea talentelor potrivite, diferențiindu-ne de ceilalți competitori.

5. Cum vedeți evoluția industriei materialelor de construcție în următorii 5-10 ani? Ce rol va juca compania dumneavoastră în acest proces?

Daniel Șologon: Nevoia de construcții noi, mai ales rezidențiale, este mare. Evoluția pieței materialelor de construcții în anii următori va fi influențată atât de contextul geopolitic regional, cât și de constrângerile economice din piața internă de imobiliare. Strategia noastră pe termen mediu prevede dezvoltarea unui grup industrial de materiale de construcție, dar și a unui ecosistem de colaboratori care să ne permită să fim solidari în fața provocărilor. Sunt convins că succesul nostru ca antreprenori români depinde în mare măsură de legăturile strânse pe care le construim între noi – producători, distribuitori, dezvoltatori, arhitecți și constructori. Prin colaborare, putem genera sinergii care nu doar că ne vor susține în dezvoltarea unor proiecte durabile, dar vor aduce și beneficii tangibile pentru comunitățile în care operăm.

De asemenea, în viitorul apropiat, intenționăm să concretizăm exportul unor produse obținute la Biharia, o provocare pe care o tratăm cu responsabilitate. Dovezi în acest sens sunt reprezentate de modernizările la linia de producție, dar și de implementarea standardelor de sustenabilitate. CEMACON a obținut în 2023 certificarea Deloitte pentru excelență în management, un indicator clar al dedicării noastre față de cele mai ridicate standarde internaționale din domeniu. Ne asumăm responsabilitatea de a continua să fim un reper pentru ceilalți producători industriali.

A consemnat:
Lucia Șteau, Specialist Comunicare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON