URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2023, 18:48

Strânşi cu uşa: Orădenii care vor să îşi prelungească parcarea de domiciliu trebuie să îşi plătească impozitele restante până la 31 ianuarie

Strânşi cu uşa: Orădenii care vor să îşi prelungească parcarea de domiciliu trebuie să îşi plătească impozitele restante până la 31 ianuarie foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care doresc să îşi prelungească cu încă un an închirierea locului de parcare de domiciliu vor trebui să îşi plătească impozitele restante până la 31 ianuarie.

Taxa de parcare doar cu impozit!

Municipalitatea orădeană va accepta încasarea taxei de parcare doar împreună cu celelalte taxe şi impozite locale datorate de contribuabil.

"Deţinătorii care înregistrează restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale trebuie să achite până la data de 31 ianuarie 2024 atât contravaloarea abonamentului de parcare de domiciliu pentru anul 2024, cât şi obligaţiile restante la bugetul local", a transmis joi Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Odată expirat termenul limită, proprietarii maşinilor care nu şi-au plătit taxele îşi vor pierde locurile de parcare la domiciliu, iar comisiile care funcţionează pe lângă asociaţiile de proprietari vor organiza proceduri de atribuire ale acestora către potenţialii doritori.

În cazul în care vor exista mai multe solicitări decât locuri de parcare, atribuirea locurilor declarate vacante se va face prin licitaţie publică.

Prelungire până la 31 ianuarie

După cum BIHOREANUL a mai scris, începând din luna decembrie municipalitatea orădeană încasează de la populaţie taxa de parcare, direct, fără a mai apela la intermedierea asociaţiilor de proprietari.

"Anul acesta orădenii pot plăti taxa de parcare atât la Primărie, cât şi la asociaţia de proprietari, cum le este mai convenabil. Din acelaşi motiv, fiind o perioadă de tranziţie, termenul limită din 31 decembrie a fost prelungit până în 31 ianuarie", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Public, Lucian Popa.

Fără acte doveditoare

Orădenii pot plăti parcarea atât la sala ghişeelor de la parterul palatului administrativ al oraşului, cât şi pe site-ul municipalităţii la secţiunea "Ghişeul online".

"Orădeanul are posibilitatea să îşi plătească parcarea de domiciliu online, în propriul rol fiscal, alături de impozitele şi taxele locale pe care le are de plată, şi nu la rubrica Abonamente, pentru că nu este un abonament cu care să poţi parca oriunde, ci un loc de parcare anume atribuit", a spus Popa.

Spre deosebire de anii precedenţi, când plăteau parcările de domiciliu la asociaţia de proprietari, orădenii nu vor trebui să prezinte documente doveditoare că deţin în continuare o maşină. Acest lucru reiese din evidenţa sumelor de plată datorate de fiecare contribuabil de pe site-ul Primăriei Oradea.

În prezent, în Oradea există 20.358 de locuri de parcare de domiciliu. Numărul acestora este în creştere cu circa 2.000 în fiecare an. Taxa de închiriere a unei astfel de parcări este de 160 lei pe an, dar prin licitaţie suma poate urca la câteva mii de lei pe an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Filip a fost cel mai slab primar al ORADIEI, sau ORADEI, sau ORADEA si era din SLOBOZIA, acolo la Slobozi. Ce dracu a cautat asta aici, doar bani si avere, ca nu a făcut nimic pt cetățeni, și voi propagandistii il blamați pe Bolojan ce e de Aleșd ::::))) asta e de la sute de KM ::::)))
Postat 10 Decembrie 2023, 23:07 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Ia mai repeta ce ai spus, ca Filip putea obtine fonduri UE , doar ca nu a vrut? Ca sa vezi ce retardat poti fi, sa te auda toata lumea cum o tara care nu e in UE, poate accesa fonduri UE. Cum stai cu ma-ta, ai rugat-o sa te scape de virginitate, sau o clanta macar
Postat 10 Decembrie 2023, 18:31 de vasi13
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă mai nou Sanduboschetaru
Nu ai semnal, nu se pre înțelege
Postat 10 Decembrie 2023, 12:11 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Se face parcare daca inainte era loc de parcare gratis, si vii pui indicator ca e cu plata, asta nu ineamna ca se fac parcari. Sau daca desfiintezi 300 de locuri ca sa le muti in parcare etajata cu forta, dobitoc cu doi neuroni
Postat 10 Decembrie 2023, 07:10 de vasi13
excalibur
Din impozitul pe masina se fac pasaje drumuri de centură etc din taxa de parcare se fac parcări.
Postat 09 Decembrie 2023, 12:27 de Sandu2100
Black friday
Ce ne bucuram ca vom plati primariei si vom scapa de dijma de 10%. Problema e ca parcarile ar trebui sa fie gratuite. Pentru ce platim impozit pe autovehicul bugetului local? Sa bage taxa de parcare in impozit, stai in oradea, ai masina, pui jos citeva sute. Nu ti place, te muti in vaslui, in teleorma, la tara. Au facut o megaafacere, cu acte, cereri, adeverinte,gdpr ca sa lase impresia de legalitate. Si sa se poara lauda la sfirsit de an citi bani au spoliat din amenzi si taxe de parcare. Ar fi timpul pentru o schimbare...
Postat 09 Decembrie 2023, 11:45 de excalibur
+++
Doamne Ajuta! I-o luminat Dumnezo ! Dar au uitat de aia 10% cu care au " imbogatit " asociatiile pana acuma. Pe ei ca anul viitor e an electoral, acu se da cu pumnu' in masa.
Postat 08 Decembrie 2023, 15:05 de 1
Sanduboschetaru
Tu esti vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă mai nou Sanduboschetaru. În niciun caz nu ma cheamă Sandu :::::::)))))
Postat 08 Decembrie 2023, 12:49 de Sandu2100
Taxa auto
Primaria iar a modificat. Doar le ei se mai poate plati taxa de parcare, iar Asociatiile vor restitui banii incasati. Deja pt cei ce au avut loc de parcare pot plati taxa si online la sectiunea impozite sau la ghiseele primariei.....Cei ce nu au avut loc de parcare doar din februarie vor putea participa la alocare......
Postat 08 Decembrie 2023, 12:44 de cosmin5z
KP aka mama Omida
Dar unde te crezi la Vaslui sau la Baia Mare :::::)))))
Postat 08 Decembrie 2023, 10:24 de Sandu2100
MINCINOȘI DE LA PMO
Cei de la PMO mint de îngheață apele pe timp de vară. Cei de la PMO au transmis celor de la asociații să nu mai încaseze taxa de parcare de domiciliu și să îi trimită la primărie pentru plata taxei de parcare de domiciliu pe anul 2024. Își bat joc de noi cum vor ei, să le fie rușine.
Postat 08 Decembrie 2023, 09:20 de Acela
Una-i una, alta-i alta.
Condiționarea unui serviciu sau a unei obligații, cu alt serviciu sau obligație ... este faptă penală. Legea nu-i opțională. Pe edilii orădeni și lacheii lor cu statut de funcționari publici care fac asta ... să vină DNA și să-i ia, la fel cum i-a luat DGA pe slujbașii de la Înmatriculări și Permise.
Postat 08 Decembrie 2023, 08:53 de KP
oradea_mea_si_a_ta
Sa mori tu ???
Postat 08 Decembrie 2023, 07:19 de Sandu2100
@sandel
Sandele, tata, parcarile pentru carute sunt in afara orasului ... Bucura-te ca unde stai ai semnal sa postezi si bucura-te si ca vin alegerile si mai primesti si tu o galeata sau o litra de ulei pentru cate limbi ai tras.
Postat 07 Decembrie 2023, 23:14 de oradea_mea_si_a_ta
Foarte bine
Asa poate prind și eu un loc de parcare.
Postat 07 Decembrie 2023, 21:59 de Sandu2100
Fumăritul, sau darea pe fiecare coș de fum [ https://ecreator.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=8966:fumaritul-sau-darea-pe-fiecare-cos-de-fum&catid=14&Itemid=117 ]
Fumăritul este denumirea dării (taxă, impozit) percepută în Moldova şi în Muntenia, timp de circa 250 de ani, pe fiecare coș de fum, pe fiecare casă, cu coş de fum, în care se făcea foc. Acest impozit mai era cunoscut și sub denumirea de coșărit. Persoana care încasa fumăritul purta denumirea de fumărar. Fumăritul a fost un „impozit în sumă fixă pe fiecare coș de fum al caselor în care se făcea foc”, adică o „capitaţie”, „o sumă fixă de taxă”, dar nu pe „cap de om”, ci „pe fiecare coș de fum”. /// Fumăritul, în secolele 17-18, în Ţara Românească, era un impozit pe care trebuia să-l plătească o familie pentru fiecare coş de fum al casei. Se presupunea că proprietarul unei case care-şi permite să aibă mai multe sobe în casă, deci să încălzească o suprafaţă mai mare, are prin urmare un venit impozabil mai mare. /// Rezumat. În condiţiile în care fumăritul (darea pe fiecare coș de fum) s-a aplicat în Moldova şi în Muntenia timp de circa 250 de ani, până în 1893, până în plină epocă modernă , această taxă nu mai trebuie considerată ca o ciudăţenie, ci ca una dintre dările istorice: 1) cele mai importante din istoria poporului român, 2) care s-a aplicat la (aproape) întreaga populaţie, 3) cu cea mai mare stabilitate în timp, și 4) specifică oprimatului popor român. În plus, trebuie avut în vedere și faptul că a) „Spiritul unui popor, nivelul cultural, structura socială, faptele politice, toate acestea şi încă multe altele se pot regăsi în istoria sa fiscală... Cel care ştie să asculte acest mesaj va înţelege mult mai bine frământările istoriei omenirii”. (Joseph Schumpeter ), și b) că „Istoria reprezintă «amprenta» umanităţii lăsată în urma ei peste un loc, o civilizaţie sau cultură.” (Aristotel ). Din istoria fumăritului aflăm mai multe aspecte importante din istoria poporului român, printre care și faptul că 1) „[...]nu există popor în lume care să fie mai apăsat de despotism şi copleşit de dări ca ţăranul din Moldova şi Muntenia”. (William Wilkinson ), și 2) că primele recensăminte din principatele Române, efectuate între 1774 şi 1879, au fost făcute după „fumărit”, după numărul „caselor cu coş de fum”. Trebuie avute în vedere și următoarele aspect: 1. În perioada respectivă marea majoritate a „caselor” erau „bordeie”, cu un singur coş de fum. 2. Casele care aveau câte două camere erau foarte puţine, și cu atât mai puţine erau cele cu mai multe camere. 3. Pentru a se evita plata unui „impozit în sumă fixă pe fiecare coș de fum al unei case”, oamenii au găsit următoarea soluţie: sobele se construiau în fiecare cameră una în spatele celeilalte cu racordarea la un singur coş de fum. Această soluţie oferea un avantaj dublu prin reducerea la jumătate: 1) a taxei pe un coş de fum, și 2) a cheltuielilor cu construirea coşurilor de fum. Această soluţie, prin care sobele se construiesc în fiecare cameră una în spatele celeilalte, cu racordarea la un singur coş de fum, se practică și în zilele noastre, tot din două motive: 1) reducerea la jumătate a cheltuielilor cu construirea coşurilor de fum, și 2) din precauţie; învăţămintele trase din aplicarea acestei taxe timp de circa 250 de ani s-au transmis „strămoşeşte”, de la o generaţie la alta, în special în mediul rural.
Postat 07 Decembrie 2023, 21:41 de excalibur
Wow
Deci trebuie sa stai într-un loc sigur pe fesa proprie că zilnic schimba legile ,????de nu știi nici cum te cheamă unde ai parcarea și ce mașina deții.
Postat 07 Decembrie 2023, 19:51 de levente49
Imp si taxe locale 2024
Se refera DOARla impozitele restante.......Anul acesta parcarea se poate plati si la Asociatie.......Speriati lumea degeaba...
Postat 07 Decembrie 2023, 18:56 de cosmin5z
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON