Toate cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea au primit ordin să facă economii. La propunerea Consiliului de Administraţie, Senatul universitar a adoptat, în şedinţa de luni, un set de măsuri pentru redresarea financiară în 2013.
Decani nechibzuiţi
Premiza de la care au pornit şefii Universităţii este chiar radiografia financiară a instituţiei pentru anul 2012, care nu arată deloc bine. 88% din plăţile efectuate anul trecut de administraţia centrală a Universităţii au reprezentat salariile de la nivelul facultăţilor, iar întreaga instituţie şi-a depăşit cheltuielile cu peste 16 milioane de lei. "Ponderea acestei depăşiri se datorează plăţilor sub formă de împrumuturi pentru proiecte de cercetare şi neîncasate în sumă de 15.140.000 lei", se arată în raportul întocmit de prorectorul responsabil cu managementul financiar, Ioan Gheorghe Ţară, şi remis Senatului universitar.
În ultimii 3 ani, deşi au avut venituri reduse, facultăţile orădene au cheltuit tot mai mult şi unele au avut pierderi mult mai mari în 2012 decât în 2011. De pildă, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică a avut pierderi cu 474% mai mari, iar cea de Inginerie Electronică şi Tehnologia Informaţiei cu 539%.
"Constatările referitoare la evoluţia pe ultimii trei ani a rezultatelor financiare ale facultăţilor relevă faptul că disciplina financiară nu a fost una dintre preocupările conducerii acestora. Rezultatele execuţiei bugetare, deşi au fost comunicate lunar, nu au fost analizate cu responsabilitate în Consiile facultăţilor şi de aceea nu au fost stabilite sau nu au fost urmărite corespunzător măsurile necesare pentru încadrarea în nivelul aprobat al cheltuielilor", precizează Ţară. Altfel spus, decanii au cheltuit banii facultăţilor fără să se preocupe prea mult şi de venituri şi, deşi aveau sub nas situaţia financiară a facultăţilor, nu au luat măsuri pentru redresare.
Bani pe salarii şi deplasări
O cauză ce a dus la pierderile financiare ale facultăţilor sunt şi salariile. La facultăţile de Construcţii şi Arhitectură, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe, dar şi la Departamentul ID s-au constatat creşteri semnificative ale salariilor în 2012 faţă de 2011, iar la alte facultăţi au crescut foarte mult sumele acordate pentru plata cu ora. De pildă, la Protecţia Mediului s-au dat în 2012 cu 855% mai mulţi bani la plata cu ora decât în anul precedent, la IMT cu 717% mai mulţi, iar la IEMI cu 305% mai mulţi.
Facultăţile au cheltuit nechibzuit şi cu deplasările. Facultatea de Muzică şi Arte a plătit 16.800 de lei pentru deplasări (în timp ce îşi planificare în buget doar o sumă de 2.100 lei), cea de Ştiinţe Economice a plătit 188.000 de lei, iar cea de Drept 18.500 de lei (deşi îşi planificase cheltuieli cu deplasări de doar 1.500 lei).
Conform aceluiaşi raport, în 2012, Universitatea a împrumutat proiectele de cercetare cu fonduri europene cu peste 19 milioane de lei, în timp ce rambursările întoarse au fost de doar 11 milioane de lei.
La bani mărunţi
Acum, însă, toate facultăţile şi departamentele trebuie să respecte planuri de măsuri dictat de conducerea Universităţii.
Astfel, toate facultăţile au obligaţia ca până la 30 iunie să-şi analizeze toate planurile de învăţământ la toate programele de studii şi să aloce disciplinele la nivelul minim cerut de ARACIS. Altfel spus, la nicio facultate nu se va preda decât ceea ce este obligatoriu. Statele de funcţii pentru următorul an universitar vor trebui încărcate la maxim, astfel încât fiecare profesor să predea numărul maxim de ore prevăzut în norma didactică.
Toate programele de studii vor fi evaluate din punct de vedere financiar, astfel încât să se identifice măsurile ce le fac rentabile, iar cheltuielile cu deplasările din 2013 vor trebui limitate la cel mult 90% din nivelul planificat pentru aceste cheltuieli anul trecut. Nicio facultate nu poate să aibă anul acesta cheltuieli materiale mai mari decât nivelul planificat în 2012, iar împrumuturile acordate proiectelor de cercetare vor fi corelate cu încasările şi cu banii rămaşi în bugetele facultăţilor după plata salariilor şi a cheltuielilor de întreţinere.
Tot pentru economii, Senatul a aprobat lichidarea a două programe de studii, Fizică informatică şi Tehnologia şi designul confecţiilor din piele şi înlocuitori. La niciuna dintre ele în ultimii ani nu s-a înscris niciun student, astfel că niciuna nu îşi justifica existenţa.
Pe lângă măsurile de economii, Universitatea a adoptat şi un set de măsuri pentru reducerea arieratelor. Până la finele lunii iunie 2013, plăţile restante vor trebui efectuate, în ordinea vechimii lor, iar angajarea de noi cheltuieli este suspendată până la plata restanţelor.
Aşa cum BIHOREANUL a relatat în ziarul din această săptămână, măsurile financiare impuse de conducerea Universităţii vor duce şi la disponibilizări. În urma normării la nivel maxim a cadrelor didactice şi a reanalizării fiecărui program de studiu, aproximativ 300 din angajaţii Universităţii nu se vor mai regăsi pe statele de funcţii, ceea ce înseamnă o reducere a posturilor cu 20%.
Citiţi, joi, pe eBihoreanul.ro, mai multe detalii despre situaţia financiară a Universităţii şi măsurile luate de conducerea instituţiei în articolul "Concedieri la Universitate!"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.