URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2018, 18:39

Străluceşte din nou! Lucrările de restaurare a sinagogii Aachvas Rein, din strada Primăriei, au fost finalizate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O clădire ştearsă, aflată în paragină, cu tencuiala căzută şi găzduind un aprozar. Aşa se prezenta sinagoga ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei până în urmă cu câţiva ani. Acum, imaginea este cu totul alta. Intrată în anul 2013 într-un proces complex de reabilitare, oprit şi reluat în 2017, clădirea arată ca nouă.

Prezentarea edificiului, reinaugurarea sa şi ţinerea primei slujbe după foarte mulţi ani s-a făcut marţi, de Ziua Naţională a Comemorării Victimlor Holocaustului. În prezenţa oficialităţilor şi a reprezentanţilor proiectantului şi constructorului, clădirea a fost redeschisă publicului, cu promisiunea că, în maxim două luni, aici va putea fi vizitat un muzeu dedicat comunităţii evreieşti din Oradea şi Bihor.

În cadrul evenimentului, preşedintele Comunităţii Evreilor, Felix Koppelmann, a arătat că sinagoga, ridicată în 1927, a fost una din cele 29 de sinagogi şi case de rugăciuni câte au existat în Oradea înainte de cel de-al doilea război mondial.

"Am învăţat cum trebuie făcute demersurile şi proiectul şi am primit cea mai mare sumă alocată de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti timp de 15 ani - 130.000 de dolari. Nu a fost suficientă finanţarea şi n-am fi avut nicio şansă de a finaliza singuri clădirea, dacă n-ar fi fost sprijinul Primăriei", a mai spus Koppelmann.

Va fi muzeu

Tot despre importanţa proiectului de reabilitare a vorbit city-managerul Oradiei, Dacian Palladi: "În spatele proiectului se află cunoaşterea şi respectarea istoriei. (…) Este a doua comunitate evreiască ca număr după cea din Bucureşti".

Înaintea ultimului război mondial, în Oradea locuiau peste 20.000 de evrei, majoritatea ghetoizaţi şi apoi transportaţi la Auschwitz, în 1944. Importanţa comunităţii evreieşti locale ţine de contribuţia sa la dezvoltarea economică şi urbanistică locală în jurul anului 1900.

Despre importanţa pe care o va avea de-acum sinagoga Aachvas Rein au vorbit arhitectul Cristian Puşcaş, responsabil cu proiectul de reabilitare, şi Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Practic, sinagoga completează o serie de trei clădiri ecleziastice reabilitate în zonă, incluzând biserica reformată de peste drum şi cea ortodoxă din Piaţa Rahovei. Viitorul muzeu al evreilor va fi amenajat în următoarele două luni, cu promisiunea inaugurării la începutul lunii decembrie. Pereţii interiori nu sunt pictaţi, astfel că o parte a lor vor cuprinde numele celor care au dispărut în lagărele de exterminare. Muzeul evreilor va face parte, conform unei Hotărâri de Consiliu Local, din Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Evenimentul s-a încheiat cu o slujbă dedicată Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!!
Sper că cineva realizează că trebuie reabilitat și gardul!
Postat 10 Octombrie 2018, 09:44 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON