URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2022, 09:45

Strada Gheorghe Doja din Oradea va fi modernizată, până la pădurea Săldăbagiu

Strada Gheorghe Doja din Oradea va fi modernizată, până la pădurea Săldăbagiu foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a hotărât joi, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, modernizarea străzii Gheorghe Doja din Oradea pe toată lungimea ei, deci inclusiv de la intersecția cu strada Livezilor până la pădurea Săldăbagiu.

Investiție de 13,5 milioane lei

Potrivit Hotărârii de Consiliul Local, investiția în valoare de 13,5 milioane lei implică asfaltarea a 1,9 kilometri de drum nemodernizat cu câte o bandă pe sens, lată de 2,7 metri, și trotuare pe ambele părți.

Lucrările, cu termen de finalizare de nouă luni, vor viza realizarea unui zid de sprijin cu o lungime de 65 metri, relocarea a 13 stâlpi electrici din beton, realizarea unei subtraversări a culmii dealului pentru canalizarea pluvială și altele.

Pentru realizarea lucrărilor, municipalitatea orădeană va fi nevoită să exproprieze mai multe suprafețe mici de teren și garduri, lucru care a și determinat reprezentanții opoziției UDMR - PSD să se opună proiectului.

Orădenii să poată alege dacă vor sau nu bani pe teren!

De altfel, în ședința de joi, consilierii UDMR au votat împotrivă la toate proiectele de hotărâri care au implicat exproprieri, iar pesediștii s-au opus inclusiv celor care făceau referire la preluarea unor suprafețe de teren, oricât de mici, în proprietatea orașului.

Social-democratul Liviu Sabău Popa s-a opus inclusiv preluării unei suprafețe de 8 metri pătrați de teren la care un orădean din cartierul Podgoria era dispus să renunțe, pentru lărgirea străzii.

„Cunoaștem cu toții decizia Înaltei Curți pronunțată într-o speță similară în Cluj-Napoca, decizie care a revocat un act de donație pe considerentul că este în afara cadrului legal să condiționezi emisia unei autorizații de construire de donația drumului”, a spus Liviu Sabău Popa.

Consilierul a spus că este obligația municipalității să exproprieze și să despăgubească orădeanul, și nu să îi ceară să doneze teren. „Să existe o înștiințare prin care să i se aducă la cunoștință că există posibilitatea de a fi despăgubit și să fie opțiunea proprietarului de a beneficia sau nu de acea despăgubire”, a cerut Liviu Sabău Popa.

„Nu îi duce nimeni în eroare”

În replică, primarul Florin Birta a spus că „nu este vorba de o donație, ci de o renunțare la teren”.

Primarul a spus că Oradea are un Plan Urbanistic General care reglementează lățimea tuturor străzilor, iar atunci când se pregătesc de construcția unei case orădenii sunt informați cu privire la dimensiunea minimă a carosabilului.

„În momentul în care un cetățean își face un gard, trebuie să știe cât de lată va fi strada. Se întâmplă de multe ori că trebuie să demolăm gardul sau chiar casele oamenilor pentru a asfalta o stradă”, a spus Birta.

Primarul a declarat că înștiințarea la care a făcut referire Liviu Sabău Popa este inutilă. „Proprietarii știu că renunță la un drept. Nu îi duce nimeni în eroare să renunțe la o plată în bani”, a spus Birta.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat la începutul lunii septembrie decizia 543 din 17 martie 2022 prin care hotărăște că autoritățile locale nu pot condiționa acordarea autorizației de construire de cererea de la solicitant a unei părți din teren.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
Taci ma și te bucură că se asfaltează .
Postat 30 Septembrie 2022, 15:28 de Sandu2100
Băi, țărane de la primărie ...
... nu te duce capul să faci o rampă de coborâre de pe "expres" între Gh. Doja și L. Pasteur, dar tu arunci cu banii pentru asfaltarea asfaltării până-n mijlocul pădurii? N-ai atâta creier în scăfârlie, ca să lași o legătură auto directă între Gh. Doja și L. Pasteur, acoperind cu niște simple dale canalul de sub pasaj, dar tu amenajezi în loc o parcare pentru câțiva rătăciți ajunși între cele două străzi.
Postat 30 Septembrie 2022, 14:57 de KP
Din nou Sabau Liviu
Pe strada unde am teren, de comun acord, toți proprietarii am decis sa ne facem gardurile cu 2 metri mai înăuntru in speranta ca atunci când se va asfalta sa nu mai facem alt gard, și bucuroși așteptam să se asfalteze nu ne trebuie bani , vrem doar sa fie asfaltată , deci am cedat noi de buna voie . SABAU ăsta se baga în seamă că sa facă scandal, își trimite lipitorii de afișe din ușă-n ușă sa convingă oamenii ca primăria e rea și le fura terenurile. Atât poate PSD
Postat 30 Septembrie 2022, 14:09 de Sandu2100
Nu, PSD nu vrea sa blocheze proiecte doar de dragul de a face opozitie, ei chiar au idealuri pe care nu le compromit
Asa ca voteaza impotriva cedarilor voluntare de teren catre primarie pentru largire strazi, ca doar trebuie expeopriati oamenii… dar voteaza si impotriva tuturor exproprierilor fara exceptie ca exproprierile sunt rele. Rationament si logica politica
Postat 30 Septembrie 2022, 13:34 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON