URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2024, 16:38

Strada Andrei Șaguna din Oradea se închide sâmbătă: O macara va muta componentele unei alte macarale în curtea Prefecturii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorul care a câștigat licitația pentru reabilitarea energetică a Prefecturii Bihor, clădire situată în Parcul Traian, are planuri să înceapă sâmbătă organizarea de șantier, prin amplasarea pe strada alăturată, Andrei Șaguna, a unei macarale, cu ajutorul căreia vor fi introduse pe rând, pe la înălțime, componentele altei macarale în curtea interioară a palatului administrativ.

S-a optat pentru această soluție fiindcă intrarea în curtea palatului administrativ al județului este foarte îngustă. 

Pentru ca operațiunea să se poată desfășura în condiții de siguranță, circulația rutieră va fi închisă pe strada Andrei Șaguna (foto jos) între orele 8 și 15, conform unui anunț scurt trimis vineri de Primăria Oradea. 

„Mâine, 14 septembrie, între orele 8:00 – 15:00 circulația pe strada Andrei Șaguna va fi închisă complet, în vederea organizării unui șantier în zonă, precum și amplasarea unei macarale. Ne cerem scuze conducătorilor auto pentru eventualele neplăceri”, se arată în anunțul sumar transmis de reprezentanții municipalității. 

La solicitarea BIHOREANULUI, aceștia au precizat că este vorba de lucrări la clădirea Prefecturii Bihor. 

Contactat de reporter, noul prefect de Bihor, Marcel Dragoș, a detaliat că este vorba despre organizarea de șantier în vederea demarării lucrărilor de reabilitare energetică a clădirii, lucrări care vor fi finanțate cu bani europeni, prin PNRR. 

„Am reușit să semnăm ordinul de începere a lucrărilor. Mâine, cei de la Construcții Bihor, firma care a câștigat acest contract, vor amplasa o macara pe strada Andrei Șaguna, cu care vor muta componentele unei alte macarale, pe deasupra acoperișului, în curtea interioară. După cum se știe, intrarea în curtea clădirii este foarte îngustă, așadar macaraua nu putea să fie introdusă pe acolo”, a spus Marcel Dragoș, adăugând că, potrivit planificării, de luni va începe montarea macaralei din curtea Prefecturii. 

Dacă vremea nu va permite desfășurarea operațiunii de sâmbătă, când județul Bihor se va afla sub cod galben de furtuni, aceasta va fi amânată.

Într-o primă fază a lucrărilor, va fi reabilitat acoperișul clădirii, în timp ce lucrările la fațade ar putea să înceapă în primăvară. „Am avut niște ședințe cu constructorul și am înțeles că, dacă ne permite și vremea, în circa două luni ar putea fi finalizate lucrările la acoperiș, care vor presupune schimbarea structurii, acolo unde este cazul, și înlocuirea țiglei”, a adăugat prefectul de Bihor. 

Merită precizat că activitatea Prefecturii nu va fi mutată pe parcursul lucrărilor, cel puțin nu în această fază. 

Prețul contractului este de 9,25 milioane lei plus TVA în valoare de 1,75 milioane lei, iar lucrările vor trebui finalizate în 18 luni. Scopul proiectului este încadrarea clădirii palatului administrativ al județului într-o clasă energetică superioară, cu o reducere de peste 60% a consumurilor de energie pentru încălzire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON